Skocz do zawartości
dominx16

zakładanie akwarium 100l

Rekomendowane odpowiedzi

Chce załozy akwarium 100l Z panelem (20L)

sprzet:

miniflotor

marea 2400

new jet 1200

oswietlenie 3x T5 24w czy wystarczy??

jakiej firmy swietlówki najlepiej??

jakiej firmy sól? i ile wychodzi gram na litr około?

skały mysle ze ok 13 kg

co lepsze zwir koralowy czy piach?

jaką pompe do miniflotora (cichą)???

jakie testy sa potrzebne na poczatek??

http://www.allegro.pl/item329306394_osmoza_akwarystyczna_ro_3_150_gpd_od_www_osmoza_eu.html

czy taki filtr ro wystarczy??

jakie zwierzeta moge w nim trzymac z ponizszych przedstawionych moze macie swoie propzycje??

Lysmata amboinensis

jakie rakilub slimaki moge wsadzic??

Neoglyphidodon Oxyodon

Pseudochromis paccagnelle

czy moge wsadzic Zebrasoma Flavescens ??

błazenek

prosze o wasze propozycje i ewentualne zmiany w sprzęcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak:

New Jet jako cyrkulacja ?IMO oszczędniejsza będzie marea 1000 .Oświetlenie wystarczy na miękasy i mniej wymagające LPS w górnych partiach zbiornika.Najlepsze świetlówki firmy ATI.Najlepszą opinią cieszy się sól Preiss.Lepszy będzie żywy piach ,ale dasz go dopiero jak akwarium dojrzeje-nie od razu!B.dobrą i cichą pompą do mini będzie Eheim Air Pump 400.Na początek:PH,TWW,TWO,NO2,NO3 później dokupisz Mg oraz Ca.Tak to RO wystarczy ,ale kup mniejszą membranę np.75 ,ale musisz jeszcze do tego dokupić filtr DI.Zebrasomy w żadnym wypadku NIE.

Bylo cos ,a jest nic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako że mam taki baniak powiem ci co warto zmienić by potem się nie wkurzać

-przede wszystkim jeśli nie zamówiłeś jeszcze baniaka to masz możliwość zmiany np: wysokości akwarium ja mam u siebie 35cm jest to dla mnie bardzo mało teraz jak bym zamawiał to tak 40-45cm

-światło trzy świetlówki t5 24w wystarczą dla miękkich i LPS'ów ja mam u siebie 5x24W ale planuje dołożyć jeszcze jedną:) jeśli zostaniesz przy trzech to kombinuj ze światłem np: dzienna 10000k, blue+,świetlówka niebieska aktyniczna itp.

-co do pomp marea są fajne są bezgłośne tanie ale mają jedną wadę są duże i paskudnie wyglądają w małym baniaku a ich wydajność jest zawyżona np model 2400 lepsza będzie tunze nano 6025 tyle że będzie droższa ale lepiej się prezentuje w małym zbiorniku

-ta pompka 1200l to do panela?

-kup hydrometr tam jest wszystko na nim zaznaczone jest skalibrowany na 25C (taki tani spławikowy będzie też dobry np sera i Tropik marine itp.) a wychodzi coś około 33gr na litr

-do miniflotorka kup dobrą wydajną pompkę jakiś wyższy model ja mam Atamany 9500 jest ok i niesłyszalna a baniak mam w sypialni

-osmoza będzie ok

-zebra w takim małym akwarium zapomnij:)

-sól każda dobra temat rzeka wałkowany setki razy zajrzyj do działu dla nowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

new jet 1200 chciałem wsadzic do panela zeby słuzyła jako obiegowa i przy okazji cyrkulacyjna.

a co polecacie zamiast marey 2400 w miare taniej,dobrej i cichej pompy??

jakie póżniej bede musiał dodawac preparaty zeby to wszystko funkcjonowało??

i ile około wynosi utrzymanie takiego zbiornika miesiecznie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.