Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj na probe rozpuscilem dwie lyzeczki kalkwasser w 4 litrach wody RO. Na dnie osiadł nie rozpuszczony proszek, ale roztwor na dnim nie jest krystalicznie klarowny, tylko lekko mętny. Czy tak ma być? Czy ma calkowicie klarowny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kalkwasser woda powinna być trochę mętna.

Uważaj żeby nie zassać do akwarium tego syfku na dole i tego filmu powierzchniowego bo kalkwasser wytrąca fosforany i to właśnie się tam zbiera.

Ja do 5L baniaka po wodzie mineralnej wsypuje 1,5 łyżki stołowej Ca(OH)2 i woda jest mętnawa.

Z baniaka do akwarium kalkwasser płynie sobie pompką dozującą z czujnikiem wody (AM Niveaumat) i uzupełnia całą odparowaną wodę kalkwasser (ok 0,5L dziennie ze 2-3 kropelki na sek).

Moja obsługa sprowadza się do przygotowania raz na ok 8 dni nowego baniaczka z kalkwasser i podłączenia do pompki.

Tak wygląda moja pompka do biostara (z czyściutkiej) po 2 miesiacach dozowania kalkwasser. Widac trochę gloników brązowych ale to po dołożeniu nowej partii żywej skały i teraz już ich nie ma. Skałka w rogu widać też że cała różowa z pięknymi bordowo-czerwonymi glonami wapiennymi.

818-pompka_wapienko.jpg

Jednak ostrzegam że trzeba pilnować poziomu wapna i PH - ja zaniedbałem to i teraz mam odłączony na razie kalkwasser bo PH w cyklu dobowym waha się od 8.1-8.7 co jest stanowczo zbyt wysokie i musze zbić do 8,5. KH mi spadło do ledwo 7. Poziom Ca mam ok 520 co tez jest za wysokie ale twardzielom się podoba a miękkie nie marudzą więc nie ma tragedii.

Więc ogólnie mówiąc kalkwasser jest prawie bezobsługowy ale trzeba systematycznie sprawdzać PH, KH i Ca zanim się dojdzie do tego jaki mix jest potrzebny do naszego akwa.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki

smk jak to robisz, że z pompki nie wylatują Ci pęcherzyki. Mam dopływ powietrza zakręcony prawi na min. A wygląda to u mnie tak.

875-bable.jpg

No i przy taim minimalnym przepływie odpieniacz ledwo co pieni.

875-piana.jpg

Juz nie wiem jak to wyregulować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
smk :

W kalkwasser woda powinna być trochę mętna.

Uważaj żeby nie zassać do akwarium tego syfku na dole i tego filmu powierzchniowego bo kalkwasser wytrąca fosforany i to właśnie się tam zbiera.

Blad smk , kalkwasser obniza poziom phosphatu , zakraplajac tworza sie tzw (hydroxidflocken) ktore sa usuwane pozniej za pomoca odpieniacza (golych okiem ich nie zobaczysz .

Kalkreaktor przy uzyciu "blednego" wkladu powoduje "wejscie " Phosphatow do wody .

Widze ze czytals ale jednak pomyliles cos troche :)

Kalciumhydroxid rozpusczony w wodzei RO , tzw ; Kalkwasser nadaje sie juz minimum po odstaniu sie po 30 minutach z tym ze taka kalkwasser moze nam obnizac wartosc KH , wiec sie ja odstawia najlepiej na noc .

Knopa Kalkwasser (Kalciumhydroxid) potrafi sie ustac przez noc i osiagniemy calkowicie klarowny roztwor , ale zauwazylem ze to tez zalezy od temperatury wody RO.

Probowalem rozrabiac Kalkwasser bezposrednio na wodzei z osmozy ktorej temperatura wynosi .... (zimna jest mozna powiedziec) zauwazylem ze w pokojowej temperaturze kalciumhydroxid rozpuszcza sie znacznie lepiej i woda jest lepiej nasycona , w zimnej wodzie zaczely tworzyc sie jakby male platki ...domyslam sie oco chodzi , nie chce jednak tego blednie tutaj podawac ..tego co tam sie wytronca.

Uzywalem Kalciumhydroxid`u kupionego w aptece , roztwor sporzadzony z takiego proszku nigdy nie byl klarowny :]

pozdrawiam Swir

Ps; U siebie zakraplalem Kalkwasser czesto tez i w dzien i w nocy .

Zbiornik jak dojrzewa to Ph potrafi ciagle spadac i nalezy to jakos utrzymac .

Zakraplalem tak zeby jednak nei przekroczyc poziomu wody zaznaczonego w sumpie .

Jak wspominalem , staraem sie utrzymywac poziom wartosci Ph 8,4-8,5

Spadkow jakotakich wartosci KH przez ten czas (okolo 3 miesiecy ) nie zauwazylem .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie wiem co u ciebie nie tak - chyba masz zrypaną pompkę że ci wylatują jakoś od dołu.

U mnie bąbelki wylatywały trochę ale na złączce po lewej stronie ale docisnąłem i wszystko gra. A mam od zawsze na maxa ustawiony zaworek powietrza i pięknie odpienia.

Zanim ją zareklamujesz to wyjmij ją i rozbierz i podociskaj uszczelki.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swirl - no może mój błąd, ale co to się w takim razie znajduje w tak grubym filmie powierzchniowym w mojej butelczynie wody z kalkwasser zaraz po wymieszaniu, krzemiany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie , nie nie krzemiany tam wczesniej napisalem o krzemianach ale to byla pomylka sorry.

Tutaj mam Ciekawa analize kalkwasser mozna popatrzec .

Co ciekawsze , bo sam myslalem do tej pory inaczej , i zreszta dalej dokladnie nie wiem (bo chodzi raczej o roztwor kalkwasser ktory byl szczelnie zamkniety i wtedy robiono pomiary) W otwartej flaszcze poziom wapna spada na "leb na szyje " po jakims czasie.

Kalkwasser mozna sobie "napedzic" i przechowywac szczelnie zamknieta ...(?)

847-kalki33.jpg

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze dodam ze spotkalem sie z roznymi pomiarami ,jezeli chodzi o wapno to w innych mediach podaja ze poziom wapna dobrze nasyconej kalkwasser wynosi do 1200mg/l ..(?) tutaj widzimy tylko 900mg/l

Az tymi okrzemkami- (patrz kieselsäure ) to jednak sami popatrzcie po 48 godzinach i wczesniej ..heh

czyli dobrze zapamietalem....:)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

praktycznie taka kalkwasser po 48 godzinach zawiera tylko samo wapno :/ .. za szybko zakraplana potrafi obnizac poziom wartosci KH , wolniej zakraplana nie obniza nam specjalnei ale i tez nie mozemy za pomoca samej kalwkasser utrzymac tej wartosci , czyli kalkreaktor + kalkwasser idealna metoda (z uwzglednieniem wkladu ), do tego mozemy utrzymac wartosc Ph poniewaz > Hydroxid jony (OH-) swietnei neutralizuja kwasowosc wody .

Siem rozspisalem ide zjem kanapke :)

Ps; Na temat kalkwasser mam cala szafke ksiazek , jestem juz chyba fanatykiem :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalkreaktor z kalkwasser sie swietnie tez moga uzupelniac (uzupelniaja)...znam takich co nie dozuja wogole pierwiastkow sladowych .

Ja jednak jestem innego zdania , lecz w bardzo malych ilosciach , polowe tego co zaleca producent danego produktu ,lub w zaleznosci jezscze mniej .

Nie wykluczam tez ze kalkeaktor i kalkwasser moga byc przyczyna drobnych problemow co tez u roznych akwarystow prowadzi do czasem zacietych dyskusji -KALKWASSER KONTRA KALKREAKTOR i to jest wlasnie prawdziwa akwarystyka morska :):)

Ps; Moge jeszcez kilka tabelek w zwiazku z Kalkwasser ? hehe kocham ta metode :)

Znowu zlapalem "wene" :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smk

Troche dziwna sytuacja z tym mim flotorkiem. Rozlozylem pompe tak jak radziles, zlozylem na nowo ze wszystkimi uszczelkami. Jak nie podlaczam pompy do odpieniacza to te pecherzyki nie wylatuja z pompy, mysllem ze juz wszystko bedzie ok, ale po podlaczeniu sytuacja nadal sie powtarza. Wyglada to mniejwiecej tak jakby czesc wody wracala. nie wiem co moze byc zle. wyglada na to ze z pompa wszystko wporzadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kono

Moim zdaniem masz coś z pompą, po podłączeniu jej do odpieniacza wytwarza się większe ciśnienie i wtedy pompa puszcz bokiem. Sprawdż ją nie podłączając do odpieniacza - wylot z pompki przytkaj lekko palcem. Rozbierz ją jeszcze raz i sprawdż czy przestrzeń pomiędzy komorą wirnika a obudową pompy jest zalana żywicą, jeżeli nie to tam leży przyczyna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podajcie w jaich proporcjach mieszac MgCl2 i MgSo4z ro.

Co kupic mozna w Poch by dozowac jod (plyn lugola jest tylko zdaje sie w 0,5l butlach- a w aptekach tylko na recepte:(), czy moze byc Potasu Jodek czda-w proszku? (sa 100gr op.), jak go dozowac?

smc-jestem pod wrazeniem, dozuje kalkwasser na AM od roku i mam mniejsze wapniaki od ciebie, chyba ta pier... firma sypie jakis proszek do pieczenia. Jutro dzwonie do goscia z Poch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sciagnij sobie kalkulator od Leszka Boleslawskiego - bardzo ladnie napisane co i jak z mieszaniem w/w odczynnikow do magnezu

Ja zamawialem jodek potasu w aptece, plyn lugola nie jest na recepte.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest to możliwe, kupujesz czysty CaOH2 i wsypujesz 2-3 łyżek na 5literków wody z osmozy:):) Dozujesz najlepiej z samego rańca tak o 5 rano:) Ja w swoim akwarium nie momsze dozowac, ale mam juz kalkwasser zrobioną:):)

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno jeden z klubowiczow pisal, ze leje `z wiadra` rano kalkwasser i jest wszystko ok.

Ostatnio robie pomiary czeste w akwa nowym lajonem :yes i ostro zaskoczony bylem gdy zaczalem dolewac kalkwasser w dzien (kropla na sekunde) i zobaczylem jak rosnie ph w akwa. Po godzinie skoczylo okolo 0,25!, a wlalem pewnie z litr na 350l wody w akwa. Fakt ze bylo to z rana i ph i tak by roslo, ale nieuwierze, ze wlewajac naraz z 2 litry kalkwasser moze byc ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bedzie, kiedys wlalem przypadkiem 1,5l na 140l wody i biednie wszystko wygladalo, na szczescie obeszlo sie bez strat

Kalwasser to tak prosta sprawa ze w zasadzie rosiczka wszystko juz napisal :yes

Koledzy, wypelnijcie sobie w profilu miasto, np marcinoo i rosiczka to sasiedzi...

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczaiłem że w Zabrzu jest jeszcze przyszły morszczak Filavandrel :yes:)

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.