Skocz do zawartości
Szwentas

[S] Sump 120x60x45h

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden i drugi możesz spokojnie postawić na półce i więcej ich nie używać. Test na NO3 jaki można zaproponować to Salifert. PO4 jest bardzo ciężko zmierzyć i większość akwarystów używa do tego celu testu Merc (ten sam test sprzedawany jest przez różne firmy: Rowa, Deltec) lecz ja się zawiodłem i na tym teście więc osobiście mogę polecić badania labolatyryjne słonej wody lub ewentualnie miernik Hanna, którym się ostatnio bawię.

Takie glony nie biorą się z kosmosu i musi być w wodzie pożywka dla nich. Pierwszym symptomem, że coś jest nie tak w zbiorniku są właśnie glony. Większość korali w złych warunkach będzie rosnąć nawet lepiej niż przy parametrach wody zbliżonych do natury ale kolory niektórych Acropor, montipor czy właśnie seriatopor będą szły w brązy.

Ja teraz wyszedłem z dołka spowodowanego załamaniem sytemu (8 godzinny brak prądu + przelanie odpieniacza). Korale zbrązowiały była utrata tkanki - szczególnie na seriatoporach. Od tygodnia akwarium zaczyna wygladac bajkowo jak nigdy przedtem. Niektóre Acropory, którem mam od 2,5 roku jeszcze tak nigdy nie wyglądały :( jak akwarium prowadzone na zeovicie.

Jeśli mogę coś doradzić to proponuję zmienić drastycznie nawyki żywieniowe. Te preparaty Kenta jeśli już lać to po 1 ml ale raz w tygodniu i wyeliminować wszelkie płatki czy granulat z diety ryb.

EDIT:

Wszelkie absorbery fosforanów działają tak naprawdę przez kilka godzin - do granic możliwości absorbowania. Potem to sobie jest w obiegu lecz nic nie wciąga, a my dalej pakujemy fosforany do zbiornika :( Dodam, że możliwości absorbujące są niewielkie i jak dla mnie kasa wydawana na nie jest za duża w porównaniu do ich wydajności.

130x70x50 455l 100kg lr, grotech 4pompy, 2x150W 4x54W sciemniane, chłodziarka teco tr10, profilux, redox, Tunze 61000, 6000, mini reddragon 5000l , reddragon bubbleking 200, fr509 ecofos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cena 100zl

130x70x50 455l 100kg lr, grotech 4pompy, 2x150W 4x54W sciemniane, chłodziarka teco tr10, profilux, redox, Tunze 61000, 6000, mini reddragon 5000l , reddragon bubbleking 200, fr509 ecofos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.