Skocz do zawartości
Ziemniok

BOYU 50 litrów. Co, jak z czym i do czego.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Pewnie nie raz mieliście do czynienia w sklepach z akwariami 50 litrowymi firmy BOYU z akrylu.

Co to tym sądzicie ? Akwaria te posiadają z tyłu panel filtracyjny z bioballami, węglem, gąbką etc, pompką tłoczącą wodę z powrotem. Oczywiście wymagało by to modernizacji, włożenia tam miniodpieniacza, może drugiej pompki.

Oświetlenie 2 świetlówki trzeba by zmienić na dwe aktyniczne i dwie białe, bądź po jednej aktynicznej i białej. Cytkulacja załatwiona tłoczeniem wody przez pompę/pompy z tylnego panelu. Chłodzenie poprzez dwa wiatraczki PC.

Czy jakieś jeszcze modernizacje trzeba by wprowadzić, aby założyć fajną mini rafkę ?

Teraz pytanie z innej beczki. Ile ryb? Myślę, że dwa occellarisy były by dobrym i optymalnym rozwiązaniem ?

Jak było, to przepraszam, i proszę o podanie linku do podobnych tematów ;)

Pozdrawiam i czekam na wszelkie sugestie ;)

Pozdrawiam, Krzysiek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

W lato jest ciężko utrzymać temperaturę. Ile tam jest Wat oświetlenia ? Sama pompka może być za mała na cyrkulacje.

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwarium jest estetyczne, ale ma wspomniane przez ciebie wady, wadą jest równiż tragiczne zniekształcenie "obrazu"

lepiej zmontuj coś sam - za tą kasę postawisz zbiornik który faktycznie będzie sprawnie i efektywnie działał

pozdrawiam i powodzenia

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jest to to :

http://www.animalglob.home.pl/product_info.php?products_id=2587

Jak widać nie 50 litrów a 80 ;)

Tylny panel do przerobienia - zostawiłbym tak jak jest, wkładając mocniejszą pompę na powrót, i odpieniacz.

Chłodzenie : dwa wiatraczki PC, zostawiłbym, możliwe że bym jeden dołożył dla pewności.

I oświetlenie : jest tam 18 W, a włożyłym bym tam po dwie aktyniczne i dwie białe świetlówki NARVA G23 - każda po 11 W, daje to w sumie 44 waty.

Pozdrawiam i czekam na kolejne uwagi ;)

Pozdrawiam, Krzysiek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

44W na 80l to i tak za malo.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

44W jeśli zostaniesz przy grzybkach, miękkich i zoantusach wystarczy. LPS również w większości są z dużych głębokości więc nie potrzebują dużo światła (ale trza je karmić). Jak to jest 80 a nie 50 to miałem identyczne i największym problemem była temperatura. Jak chcesz zmieniać światło to lepiej daj 2x24W kompakt. Tam fabrycznie powinno być 1x 24W pół na pół niebiesko/biała to jest taka niby wersja do morskiego. W wersji do słodkiego jest 1x18. Jak zmieniałem światło to odrazu wymieniłem statecznik na elektroniczny 2x24W (znacznie mniej się grzeje). Wiatraki również wymieniłem na najwydajniejsze jakie były na rynku ale i tak w lato musiała być otwarta pokrywa przednia i dmuchał trzeci większy wiatrak (Parowanie wody wtedy jest bardzo szybkie). Cyrkulacja standardowa napawano nie starczy. Jak masz jakieś pytania to pisz bo sporo zmian tam wprowadziłem.

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj, dzięki za odpowiedź ;)

Zorientuję się czy dało by się tam upchać więcej tych 11 watowych świetlówek, tak aby było 55 lub 66 W.

1. Guliwer miałeś właśnie ten zbiornik akrylowy Boyu ?

Cyrkulacje obmyśliłem tak, aby dać jedną większą pompę z falownikiem, bądź dwie które cyrkulowały by wodę z dwóch stron. Chłodzenie.. zamontuję 2 - 4 najlepszych wiatraczków jakie są na rynku, i zobaczymy co to da.

2. Mniej więcej jaka ilość wody paruje w ciągu doby ? Codziennie trzeba by uzupełniać te braki wodą po osmozie ?

3. Czy modernizacje tylnego panela które przedstawiłem wyżej są wystarczające, czy coś jeszcze byście zmienili ?

4. No i życie. Ile ryb proponujecie ? Ile krewetek, ile ślimaków ? Skały tak z 2 - 3 kilo ?

Pozdrawiam, Krzysiek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak miałem, identyczny, sprzedałem bo nie miałem czasu się nim zajmować. Pompka Ci starczy jedna dodatkowa, z falowaniem będzie ciężko bo to kwadratowe dość małe akwarium, po prostu masz tam mieć ruch wody. Ja miałem skały 8-10 kg i sporo żywego piachu. Możesz dać warstwę 10 cm żywego piachu to nie będziesz musiał dawać odpieniacza bo będziesz miał DSB i odrazu cała kompozycja się podniesie znacznie a co za tym idzie będzie bliżej do światła ;) Im więcej światła władujesz tym będziesz miał większy problem z temperaturą.

Ryby: para ocellarisów i do tego ukwiał entacmea quadricolor różowy ;):D

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;) Do tego coś co przekopuje piasek i powinno być ok ? ;)

Masz jakieś zdjęcia ? :D

Pozdrawiam, Krzysiek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.