Skocz do zawartości
Jarek GRZESZCZAK

zebrasoma gemmatum

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos orientuje się gdzie można nabyc i z jakimi kosztami należy się liczyć

akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam propozycję cenową za 3000 wydawała mi się troszeczkę przesadzona dlatego jeszcze poczekam na inne oferty

akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wszystko zależy od wielkości i jak długo kwarantannowana.

Ja na początku czerwca sprzedwałem dwuletnią wielkości ok 15 cm za 3600zł

taka wielości 8-10cm powinna kosztować ok 2500-3000zł jeżeli będzie już przetrzymana ok 2 tygodni.

Pozdrawiam

Łukasz

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezoooo...tak się zastanawiam kto (bez personaliów) ma w Polsce najdroższą rybę i ile taka przyjemność kosztuje ? :) A IMHO ta zebrasoma wcale nie piękna - no chyba, że to już prawie dinozaur :) Ciekawi mnie też czy np. w oceanarium takie perełki posiadają ? hmmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ofertę kupna tej ryby za 1000EUR, ale była to odsprzedaż z istniejącego akwarium. Ryba bardzo rzadko łowiona, więc te 3000zł wcale nie wydaje się przesadzoną ceną.

@Lukaszkur

Widziałeś może ostatnio Z. rostratum i jeśli tak, to w jakiej cenie?

@Zbyszek_dev

Dopóki w PL nie ma żadnego oceanarium, to chyba nie ma co rozstrzygać mają czy nie mają :)

pzdr

Michał

gallery_7670_2202_6981.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@snocho

Już za komuny na gdyńskie akwarium tak mówiono (oceanarium). Teraz nie wiem czy chodzi o nazwę czy głębszy podtekst ? :)

Jeśli pies pogrzebany w nazwie to czym jest to ? :

http://oceanarium.webpark.pl/

Ale ok - może zmienię wątek do rozstrzygnięcia : a ktoś w ogóle już tę rybkę ma ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie rybka latwa , jedna z łatwiejszych pokolców. Bardzo ładna :)

Nie potkalem zadnej innej ryby , która ma szybszą regeneracje uszkodzonych płetw. Po drobnych przepychankach z innymi pokolcami jesli ma uszkodzenia płetw to w ciagu 2 dni nie ma sladu , jest cała i zdrowa.

Z racji ubarwienia narazona na ataki Xanturum .

Reasumując rybka prosta i ładna , tylko droga z racji ograniczonego odłowu.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakże Ty Andrzeju potrafisz pisać między wierszami :) Skromność czy polityka ? hehe. No to już wiemy kto ma :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ostatnio Zebrasome rostratum widziałem w czerwcu tyle że z chorobą lini bocznej więc o cene nie pytałem. Mam nadzieje że 2 rostratum dostanę na początku sierpnia.

Zbyszku najdroższa z ryb jaką widziałem na żywo to Holacanthus clarionensis , można za niego zrobić 300l akwarium na najlepszym osprzęcie, najpewniej bedę ściagał parke jak tylko skoncze jeno akwarium.

Zebrasomę gemmatum miałem w domu przez 2 lata i osobiście uważam ją za najładniejszego pokolca

Pozdrawiam

Łukasz

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zbyszek_dev

Teraz nie wiem czy chodzi o nazwę czy głębszy podtekst ?

Osobiście to o jedno i o drugie.

Akwarium publiczne to jeszcze nie oceanarium. Mam tylko informacje z drugiej ręki i nie zbyt wiele ochoty na wgłębianie się w temat, ale żeby posługiwać się nazwą oceanarium trzeba spełniać ściśle określone warunki, co do wielkości i ilości zbiorników, gatunków. No i przykro, że kraj wielkości Polski może pochwalić się jedynie takim "oceanarium". I na pewno nie mają tam Z. gemmatum. Z drugiej strony to imho nie powinno jej tam być - w tej cenie można kupić stado innych, zdecydowanie bardziej kolorowych. To raczej ryba dla hobbystów/maniaków?

Właśnie zastanawiałem się dlaczego Andrzeju robisz tak mało zdjęć tej rybie? I jeszcze jedno pytanie w temacie Z. gemmatum. Wszystkie sztuki, jakie na żywo widziałem miały dość blady, prawie biały ogon. Czy po aklimatyzacji w akwarium ogon "żółcieje"? :)

pzdr

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry ten link Zbyszku.

Oto ryby rafy koralowej np.Garbik niebiesko-żółty Dascylus' date=' Panienka czarno-biała[/quote']

Tych panienek to ja poproszę...3 sztuki

pzdr

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszku ta Gemmatum nie poszła do Andrzeja.

Snocho Z. gemmatum jak czuje sie dobrze to ma żółty ogonek , no i jak ma więcej niż 7cm. Ryba łapie mocny czarny i wyraźny żółty dopiero w pewnym wieku.

Co do Z. rostratum to podobają mi się tylko małe póki są czarne i nie mają charakterystycznego długiego pyska i szarego koloru jakiego nabierają z wiekiem.

Pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukaszkur

Hmm...może marzenia warto realizować...tylko jaka jest granica ? :)Nie neguję - piękna rybka. Ale czy jej posiadanie to jeszcze hobby ? :) To tak jak obraz Van Gogha - na ścianie ma kosmiczną wartość, ale w czasie biedy i mrozu : jedynie opałową :) Podobnie z taka rybką - ten kto ma na chleb i mercedesa S classe to pewnie traktuje taki zakup jak ozdobę na choinkę, ale w czasie głodu pewnie nawet ślinka by nie poleciała za wspomnieniem po jej zjedzeniu :) I qrde gdyby padła to pewnie żałoba dłużej trwa niż normalnie..hehe. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to rozczarowanie. Rostratum widziałem na żywo dwa razy i obie były smolisto czarne (młode sztuki). Myślałem, że dorosłym zostaje czerń.

http://meerwasser-lexikon.de/tiere/520_Zebrasoma_rostratum.htm

Są dwa filmiki z na oko sporo rostratum i wydaje się dość ciemna. Teraz nie wiem co myśleć, bo rybę chętnie bym kupił, ale tylko ze względu na to, że jest czarna :)

pzdr

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z.rostratum mi się bardzo podobała na zdjęciach. Na żywo najlepiej wyglądają takie ok 10-12cm. Mimo wszystko bardziej mi się podoba Z.scopas (jedna z moich ulubionych ryb, i to jest ryba dla maniaka hobbysty).

Snocho myślę że jedyną radą jest zobaczyć rybe na żywo. Ja odpuściłem.

Zbyszku ryby pójdą w razie czego do hobbysty, który nad tymi rybami się mocno zastanawia. Choć nie ukrywam wiele zwierzaków ma cene ze względu na dostępność, no nie tylko zwierzaków.

Miałem Z. gemmtum w domu porzez 2 lata, gdy ją kupowałem prawie 4 lata temu kosztowała mnie tyle co miesięcznie zarabiałem (przez ten czas mocno zdrożała). Teraz nie mam miejsca na tą rybe (mam 6 pokolcy w swoim akarium) ale zawsze jak ją widze u innych to, aż mnie kłuje aby zrobić następne akwarium.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłacze się do tematu a co sądzicie o tej rybce Ctenochaetus strigosus czy sprawia jakies kłopoty bo przyznam ze bardzo mi sie podoba a nie widziałem żeby ktoś ją posiadał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wlasnie wczoraj,zapytalem znajomego handlaza,i chyba,raczej napewno sie pomylil bo powiedzial 300 euro za gemmatum.W sobote bede wiedzial.

160+80+60,bubble king 250 intern,skala 70kg,2 sztuki 6105 plus multi,zeovit,swiatlo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
adrian28 :

Podłacze się do tematu a co sądzicie o tej rybce Ctenochaetus strigosus czy sprawia jakies kłopoty bo przyznam ze bardzo mi sie podoba a nie widziałem żeby ktoś ją posiadał

Witam

Mam ją u siebie w akwarium i jest najbardziej agresywna w stosunku do innych pokolców, najbardziej prześladował białobrodego i lineatusa. Na inne ryby nie zwraca uwagi.

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos orientuje się gdzie można nabyc i z jakimi kosztami należy się liczyć

U dostawcy kosztuje ok. 1500$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.