Skocz do zawartości
Konrad1305765962

Centropyge loriculus --- bezpieczna ?

Rekomendowane odpowiedzi

Miał ktoś tą ślicznotkę ? na stronie reef shop napisane ,że warunkowo bezpieczna , jeżeli ma mi zjeść xenie to ideał , jeżeli stołuje sie na sps to dalej będe ja na zdjęciach oglądal :(

pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zalezy od danego osobnika . Jedne zyja w zbiornikach dluzszy czas i nic nie skubią inne po jakimś czasie zaczynaja skubac korale. Fakt rybka bardzo ładna i kusi wygladem , ale nie zapominajmy ,że to ustnik i natury nie da sie oszukać.

U mnie zaczęła skubac korale po 4 miesiącach , przysmakiem jej staly sie poccilopory i styllophory więc musialem ja zabrac ze zbiornika a nie jest to łatwe.

Generalnie jesli do zbiornika rafowego odradzam zakup ustnika , zbyt duze ryzyko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż Andrzeju - masz rację popartą praktyką, i w zasadzie słuszna rada. Ale kwestia priorytetów i odwieczny dylemat co ważniejsze : koralowce czy ryby ? :D Jak wiesz moja c. loriculus jak na razie tez pływa w rafowym i odpukać gustuje tylko w nielicznych glonach na skałkach i szybie. Jeśli będzie podskubywała koralowce sporadycznie to jej wybacze. Jak to stanie się jej pasją będzie polowanie i pozna nowy świat :( 0czywiscie zjada też wszelkie pokarmy podawane przeze mnie. Ale patrząc teraz od strony estetycznej - to jedna z najładniejszych rybek, o specyficznym wyglądzie i bardzo rzucająca się w oczy w zbiorniku. Naprawdę ma rzadko spotykany kolor i to bez wątpienia jedna z najładniejszych centropyg. Ma wadę która w naturze jest normalna, a my przypisaliśmy ją z uwagi na kulinarne zapędy. Ale można każdej ładnej rybce przypisać jakieś wady np. idol albo będzie jadł w ogóle albo nie, a potem będzie jadł albo będzie skubał :D, mandaryn potrzebuje dojrzałego zbiornika, hexatenia jest agresywna, helichores się zakopuje i robi młyn, babki wędrują czesto do komina lub na dywan, chelmon je aiptazje albo i nic, pokolce się stresują i są często obsypane, nadymki nie lubią cyrkulacji, kometa jest piękna ale żeruje w nocy i na dodatek jest drapieżna, pterapogony zeżrą małe krewetki etc. ....można by tak wyliczać i wyliczać. Nawet błazenki żyjące w zgodzie z dnia na dzień mogą się pokłócić i pozabijać. U Łukasza widziałem a. lineatusa który był eksterminowany z akwa bo poprzedni właściciel nie mógł nawet ręki wsadzić do zbiornika. Dyskusja ma to do siebie, że jedni są za inni przeciw...reszta sie wstrzymuje. Ja bym jednak zaryzykował jeśli cena jest do przeskoczenia dla Konrada. Jej piękno rekompensuje ryzyko jej zakupu. W razie czego odkupię ją od Ciebie do FO (jak ją potem oczywiście złapiesz):( Pozdrawiam.

P.S.

Akwarystyka morska w wiekszośći przypadków to drogie hobby. Tym droższe im większa pasja - wtedy się ma klapki na oczach. Widziałem już małego imperatora który dosłownie zjadł koralowca za 400 zł. I jeszcze akwa wymagało nowej aranżacji skał, bo jakoś trzeba go było złapać. Ale czy to do końca była wina tej rybki ? :D Zresztą żeniąc się też nie wiesz jak trafisz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie najwiekszy problem bedzie ze zlapaniem tej rybki , jesli sie okaze że lubi przekąsic korala. Nie ma co liczyc ,że wejdzie do pułapki :( , i jedynym sposobem na jej usuniecie moze byc rozbiórka zbiornika.

Takie mamy hobby , nieprzewidywalne :(.

Rybka jest naprawde ladna , gdybym miał pewnośc ,że nie bedzie skubała korali napewno bym ja kupił jeszcze raz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi , kupie sobie tą rybkę , jak zona juz widziała cene i nie domaga sie ekwiwalentu w sukienkach to dobry znak :( widocznie pogodzila sie juz chyba z faktem , iż każdy zwierzak w morskim kosztuje" 20 zł " :( zresztą sama mi gdera żebym kupił jakąś czerwoną do akwarium :D Mam nadzieję , ze nie bedę musiał jej odławiać .

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.