Skocz do zawartości
tomek-nemo

osad na szybie!!jakie powody??

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj oglądałem fajny program o tym, jak oczyszcza się wodę wodociągową (stacje uzdatniania). Dla nas w tym procesie ważne jest to, że panowie od uzdatniania wody sypią do niej całymi wywrotkami krzemiany wszelkiej maści ponieważ krzemiany wiążą wapno i to wapno nie osadza się wewnątrz rur. TDS jak wiemy wszystkiego nie pokazuje (tylko to co przewodzi prąd) a osmoza jak wiemy wszystkiego nie filtruje - może tu jest klucz ?

A tak offtopikowo to solidnie się uśmiałem jak pan opisywał 'filtr wstępny' :) Filtr wstępny w stacji uzdatniania służy do usunięcia z wody ryb, śmieci i wodorostów :) :) To jest dopiero prefiltr :) pozdrawiam

"""All you need in this life is ignorance and confidence, and then success is sure"" - Mark Twain"

160L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Iceberg :

Zauwazylem ze to (cokolwiek to jest ) brazowe dziadostwo lubi takie miejsca jak wyloty pomp,grzebien,i tam gdzie pompa "wali" bezposrednio,wiec staram sie ustawic pompy w nicosc.Jezeli dluzej nie czyscilem tego brazowego to robilo sie zielonkawe...ciekawe czy piszemy o tym samym...??...

To nie to samo. To o czym ja pisałem to taki lekki nalot na szybach (szyba wygląda jak delikatnie zadymiona). Jak nie czyści sie tego jakiś czas to dostaje to lekko zielonego koloru. Bardzo łatwo to schodzi z szyby do tego stopnia, że nawet ryba obcierając się o szybę zostawia czysty ślad (Labroides na mój widok tak się trzęsie do jedzenia, że próbuje wyjść z akwa przez szybę :)).

To brązowe dziadostwo jest o wiele bardziej upierdliwe, też przez to przechodziłem. Najpierw myślałem, że to cyjano ale to coś lubi duży ruch wody (wyloty pomp, miejsca na szybach gdzie odbija się prąd wody). W pozbyciu się tego pomógł mocniejszy odpieniacz :)

Raz Fila - całe życie Fila

Moje błotko

75x63x60 (280 litrów), sump ~300L, 2x24W T5, cyrkulacja ~12000 l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ten nalot równiez ma postac brązowo-pózniej-zielonkawego nalotu,co ciekawe mam w sklepie jeszcze 3 dojzewające akwa w 1 czysto,w 2 okrzemki,w 3 ten brązowy nalot na pompack silikonie,szczelinach itp.Wszystkie akwa na tej samej wodzie,skale,jedyną różnicą są:mieszanka soli preis z gro-tech , i (właśnie) kąt padania światła dziennego-TO DOPIERO ZAGADKA CO???

@jjablonski LPS to trachphilia i euphilia,ale stawiał bym bardziej na skoki temperatury niż promienie słońca

150/50/60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Huberta obserwacje przypominaja o blonie bakteryjnej, ktora powstaje gdy dodajemy np: wodke. Te bakterie po oderwaniu sie laduja w odpieniaczu, ktory w takim przypadku pieknie wyprowadza PO4 i NO3 w nich zawarte....

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę, że osad czyszczony z szyb przed zgaszeniem światła powinny uszczęśliwiać koralowce :)

Raz Fila - całe życie Fila

Moje błotko

75x63x60 (280 litrów), sump ~300L, 2x24W T5, cyrkulacja ~12000 l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.