Skocz do zawartości
Hubert

Tubastrea - ogłoszenie matrymonialne ;-]

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję towarzystwa dla mojej Tubastrei faulkneri

1813-p4091325.jpg

Może ma ktoś odmiany T.coccinea, T.diaphana, T.micrantha, a może jeszcze inne, których nie znam, a chciałby się nimi "podzielić". Gwarantuję rzetelną opiekę :)

Raz Fila - całe życie Fila

Moje błotko

75x63x60 (280 litrów), sump ~300L, 2x24W T5, cyrkulacja ~12000 l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajna chetnie tez bym taka chcial...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mało jest ich chyba w handlu, może przez opinię o uciążliwej hodowli. Od jakiegoś czasu rozglądam się za pozostałymi odmianami kolorystycznymi ale bez rezultatu. Szkoda, bo to piękne lps'y. Mam jeszcze chęć skusić się na Gorgonię ale też jest rzadko spotykana :) No chyba że to ja mam takie szczęście :)

Moje błotko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubercie

To nie sa ciężkie do zmaówienie /kupienia zwierzaki są na każdej stockliście. Na szczeście mineły już czasy gdy były w sprzedaży w ofercie każdego sklepu z morszczyzną.

Niestety u 95% właścicieli wszlkich Dendropchyli i nie fotosyntetyzujące gorgoni zwierzaki te padają.

W tej chwili w poważnych sklepach są to raczej zwierzaki na zamówienie , 2-3 lata temu były często sprzedawane jak tulipany, a przecież nie o to chodzi.

W jakimkolwiek sklepie jak zamówisz powinny być do odebrania za 2 tygodnie. Radzę zamawiać zwierzaki jak najmniejsze.

Pozdrawiam

Łukasz

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz, piszesz że 95% tych lps'ów pada ale jaka jest tego przyczyna? Problemy z adaptacją, brak odpowiedniego pokarmu, czy zwykłe zaniedbanie przez właściciela akwa. Pamiętam jak ok. rok temu odradzałeś mi zakup tej ze zdjęcia :) Na tyle skutecznie, że do jej zakupu przymierzałem się trzykrotnie :) Wtedy rozmawialiśmy o braku konsekwencji przy ich karmieniu. Czy jest coś jeszcze?

Moje błotko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej trywialny , większości osób nie starcza siły aby zwierzaka karmić (szczególnie gorgonie bo te należy karmioć kilka razy dziennie). Tylko tyle , czasem w bardzo przekarmionych zbiornikach się może nie otwierać.

Niestety większość osób karmi regularnie zwierzaka pierwszy miesiąc, dróga sprawa w wielu akwariach ze słabymi odpiniaczami pojawiają się glony SPSy tracą kiolor.

Sam mam 5 różnych Dendropchyli i 7 fotosyntetyzujących gorgoni i SPSy nie są taki jak byc powinny.

A ostatnia sprawa w głównym zbiorniku często stołują się na nim ryby i krewetki jak miałem tubastree w głównym akwarium to pokolce wyżerały cały pokarm i stresowały zwierzaka.

Ale gratuluje bo widac że starczyło siły by za 3 razem kupić (znaczy zakup przemyślany) i zwierzaka bo widac że dokarmiony i zdrowy.

Pozdrawiam

Łukasz

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj dokarmiony, dokarmiony :)

Co do powodów zejść tych zwierzaków, wymienionych przez Ciebie powyżej to u mnie wszystkie zostały wcześniej lub później całkowicie wyeliminowane bądź ograniczone do minimum. Faktycznie to był bardzo przemyślany zakup :) i jak na razie koral wynagradza nam swoim wyglądem cały poświęcony mu czas :)

Moje błotko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.