Skocz do zawartości
tytan69

węgiel jako podłoże?

Rekomendowane odpowiedzi

niedawno przeglądając sieć natrafiłem na stronę z baniakiem w którym podłoże (jakieś 2-3cm) w całości stanowił węgiel aktywny i teraz pytam czy takie rozwiązanie ma w ogóle sens

podam link jeżeli uda mi się odnaleźć tą stronę ponownie

112L 4x24w;5000l/h ~21kg LR; 3kg LS

zapraszam również na moją stronkę nie akwarystyczną związaną z zarabianiem w internecie

http://www.e-krezus.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co z wymianą?

akwarium 150x50x50,

Sump 120x40x40

Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5

Cyrkulacja : Tunze

Obieg : Tunze 1073.040

Sterowanie : Profilux II

Reaktor wapnia : Deltec FP509

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestes pewien , ze to byl wegiel aktywny ?

ostatnio pojawila sie moda na podloza z ciemnego zwiru pochodzacego raf lezacych w obszarach wulkanicznych , moze to byl taki ciemny pyach albo zwir , bo wegiel to brzmi dosc oryginalnie, jak pisze Admed2 systematyczna wymiana jest konieczne wiec od strony praktycznej nie ma to duzego sensu...

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jestem pewien że to węgiel gdyż zostało to ujęte w opisie baniaczka węgiel podobno był wymieniany co 50 dni (trochę dużo moim zdaniem) aha zapomiałem dodać że zbiornik miał 9gal (niewiem ile to litrów) swoją drogą nie opisano tam cyrkulacji a w tej kwestii mam największe wątpliwości gdyż zbiornik został obsadzony sps'ami a jak wszyscy wiemy wędiel jest bardzo lekki więc albo węgiel "lata" po całym akwa albo korale są poszkodowane

112L 4x24w;5000l/h ~21kg LR; 3kg LS

zapraszam również na moją stronkę nie akwarystyczną związaną z zarabianiem w internecie

http://www.e-krezus.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 galon to 3,78 litra

9 galonów to 34 litry...

Trochę małe...ale tam pewnie rosną mikro sps-ki...widziałem takie na amerykańskich stronach...

Ja do tak małego baniaka dołożył w szafce albo pod biurkiem ze 100 litrowego sumpa..hi,hi,hi..

Pozdrawiam....

tel.kon. 503-344-343 520 l słodkiego i odpalone solniczki...144x60x30,2 x 80x40x45,70kg LR,30kg LS,Tunze 6025,6045,6060,6100 ,VorTech MP40w,sea clone 100,Apf600,2x150W+2x54W,2x(3x24 W),trochę bajerów na profilux'ie...w planach 600 l i 450 l na jednym stelażu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.