Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę mnie natchnął Bazalek ale z jakością już trochę gorzej :)

Przy okazji, czy koral na zdjęciu to Dendronephthya, bo się już trochę pogubiłem.

2627-babka02.jpg2627-babka03.jpg2627-blazen01.jpg2627-blazen03.jpg

2627-dendronephthya01.jpg2627-lysmata01.jpg2627-oxyodon01.jpg2627-parasema01.jpg

Pzdr

Lechu

Sonda: Skąd jesteś?

Na razie oglądam Wasze rafy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, koral o który pytasz po tkance skłaniałabym sie ze to jest Scleronephthya sp.

Na pewno nie dendro.

Jakbys mógł zrobic zdjecie całosci moze wtedy będe pewniejsza.Co by to nie był napisz prosze czym karmisz i ile czasu masz go u siebe.

Piękny koral,zazdroszcze i gratuluje ja nie mam odwagi by je narazie trzymać, jezeli można spytac to skąd nabyłes taki okaz? :)

jak coś to pisz słuze pomocą:)

"Ludzie mający charakter postępują właściwie nie dlatego, że myślą, że zmienią przez to świat, lecz dlatego, że nie godzą się na to, by świat ich zmienił.

Moja Mania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Merriqu Korala mam jakieś dwa miesiące. Do wody dolewam pierwiastki śladowe, Pro_Coral Zooton i Coral-V-Power Preisa. Wszystkie zwierzaki mam z Zabrza.

Pzdr

Lechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na podstawie tego zdjecia trudno powiedziec co to jest za koral.

dendronephthya chyba nie jest bo kompletnie brak widocznych sklerytów, no chyba, ze koral tak zmienił ubarwienie pnia.

ale jak patrze w ksiazke to korale , ktore wygladaja bardzo podobnie to scleronephthya, ale także stereonephthya i siphonogorgia. generalnie wszystkie trudne w utrzymaniu na dluzsza mete.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaziko@ Siphonogorgia to gorgonia, więc odpada

A co do utrzymania faktem jest, że co by to nie było jest cięzkie i wymaga odpowiedniej pielęgnacji.

@Zatorek dzięki za odpowiedz i pozwól, że zapytam sie o coś jeszcze ile razy dziennie karmisz i w jakich ilościach?

Pozdrawiam :(

"Ludzie mający charakter postępują właściwie nie dlatego, że myślą, że zmienią przez to świat, lecz dlatego, że nie godzą się na to, by świat ich zmienił.

Moja Mania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy odpada. napisalem, ze wyglada podobnie bo zdjecie zamieszczone przez kolege wyglada podobnie.

a ze czasami sprzedawcy w sklepach nie widza sami co sprzedaja, wiec kto wie co mu sprzedali...?

fotka siphonogorgii http://www.poppe-images.com/images/image_info.php?picid=903745 porownaj do fotki powyzej.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Merriq karmię 1-2 razy dziennie w małych ilościach, Pro_Coral Zooton - niecałe pół miarki, Coral-V-Power Preisa - jedna miarka.

Pzdr

Lechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Główkuje i nie mam już pojęcia co to jest :( siphonogorgia jak teraz widze jest z rodziny Nephtheidae, nazwa mnie zmyliła :/

Ten z Zatorka ma polipy równiez na pniu a nie tylko na końcach ramion jak fotka siphonogorgii z poppe- images.

Zatorek zrób zdjęcie całosci korala jak jest ładnie napompowany (prosi)ale jak mówi Kaziko po fotkach widać, że będzie to siphonogorgia:) gratulacje jeszcze raz, piękny okaz Ci sie trafił tylko zacznij dozowac jakies witaminy i aminokwasy dla lepszej kondycji korala.

Moja Mania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Merriq: ja nie twierdze , ze to jest siphonogorgia, ja tylko stwierdzilem, ze na tym zdjeciu wyglada podobnie. to czy ma cos na pniu to moze zalezec od tego w jakim wieku, w jakiej kondycji, w jakich warunkach etc etc ... moze wlasnie bedzie puszczał gałązki. dlaczego siphonogorgia nie moze miec czegos na pniu ?

nie ogladalem tych fotek, ale pewnie znajdzie sie taka co ma polipy w roznych miejscach...

http://www.poppe-images.com/images/search_results.php?species=Siphonogorgia%20species

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poproszę żadnych komentarzy na temat tła. Wiem, że jest beznadziejne i pracuje nad tym :)

Nie jest to cudo do których przywykliśmy na forum ale jest moje i już :D

2627-akwarium02_resize_resize.jpg2627-calcinuselegans03_resize_resize.jpg2627-calcinuselegans12_resize_resize.jpg2627-capnella01_resize_resize.jpg2627-chrysipteraparasema03_resize_resize.jpg2627-chrysipteraparasema04_resize_resize.jpg2627-clavulariagreen_resize_resize.jpg2627-clavularia_resize_resize.jpg2627-cryptocentruscintus01_resize_resize.jpg2627-cryptocentruscintus04_resize_resize.jpg2627-neoglyphidodonoxyodon01_resize_resize.jpg2627-p9254195_resize_resize.jpg2627-rurowka01_resize_resize.jpg2627-rurowka02_resize_resize.jpg2627-rurowka03_resize_resize.jpg2627-sarco01_resize_resize.jpg2627-sarco02_resize_resize.jpg2627-sinularia01_resize_resize.jpg2627-xenia01_resize_resize.jpg2627-zoanthus01_resize_resize.jpg2627-zoanthus02_resize_resize.jpg

Pzdr

Lechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki robiłem wieczorem i niektóre korale były troszkę zwinięte, pozatym muszę poczyścić szyby i oczywiście zmienić tło :)

@grzybsonik fotki strzelałem olympusem e-510 + kitowy obiektyw 14-42mm 1:3.5-5.6 i nic z nimi nie robiłem. Na "żywca" wrzuciłem do kompa.

@zielony mintaj jak mi clavularia zacznie się rozrastać to nie ma sprawy. A rośnie w miarę szybko :D Jeżeli chodzi o krewetkę to jak brałem babkę to nie było. A teraz to nie wiem czy się "dogadają". Czy przy krewetce babka będzie pływała po baniaku (czasem jej się zdarza)czy będzie tylko wystawiała nos ze skał?

Pzdr

Lechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że ehrenbergi albo sp.01. Na początku wyglądał tak , później tak.

Potem się zwinął ale to była wina oxyodona, który go podskubywał.

Pzdr

Lechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.