Skocz do zawartości
andryz

[S] Pompa IWAKI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Sprzedam rewelacyjną pompę obiegową Iwaki. Miesiąc temu kupiłem ta pompę w USA na potrzeby mojego domowego obiegu wody w akwa.Ponieważ sump mam w piwnicy tylko porządna pompa mogła sprostać zadaniu podniesienia wody na piętro.Niestety w swoich obliczeniach nie uwzględniłem strat spowodowanych złożonością swojego układu i ilością występujących łuków i kolanek oraz długością obiegu a co za tym idzie dodatkowych strat przepływu. Tak więc strumień wody otrzymany na piętrze był mniejszy od zakładanego, stąd decyzja o sprzedaży pompy i zakupie innej o bardziej dopasowanych parametrach;.

Pompa która sprzedaję jest zasilana napięciem 115V w komplecie sprzedaję ją wraz z solidnym transformatorem.

Maks. wydajność pompy 3600l/godz, maks. wysokość podnoszenia ok.5m. Podejście zasilające i odpływ 1".

Zdjęcia zamieściłem w profilu. Cena 600 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg jakiej normy była robiona ? Na rynek USA czy Japan?

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa jest z silnikiem amerykańskim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesuje mnie sprawa umieszczenia pompy w piwnicy, gdyż sam planuję takie rozwiązanie. napisz jakie parametry ma twoje akwa i jaka wysokość podnoszenia jest w układzie. Jaka pompa w tej chwili u Ciebie pracuje i jest ok, czy deltec??

Przesiadka na 580l 140x70x60; sump 100 l; DSB/refugium; cyrkulacja 7800 l/min; obieg DELTEC 5250 ok. 1000 l/h; Odpieniacz BA; ośw. BA 10x54W; Profilux III; Pompy dozujące

Fascynacja akwarystyką od dawna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium narożne 300l plus sump ok,160l umieszczony w piwnicy,całość połączona miękkimi rurami i kształtkami z Budmechu. Różnica wysokości to ok 3,20m .Istotnym jest również odległość od piwnicy ( miejsca gdzie znajduje się sump) do akwarium. Niestety nie mogłem wykorzystać pomieszczenia bezpośrednio pod pokojem gdzie jest z akwarium a musiałem ciągnąć instalację prawie 10 m dalej. W związku z tym faktem jest w obiegu kilka kolanek łuków i kilkanaście metrów węża które dodatkowo generują straty przepływu. Pompa ,którą sprzedaję idealnie by się sprawdziła gdyby można umieścić zbiorniki w pomieszczeniach bezpośrednio znajdujących się nad sobą. Co do pompy, która się teraz funkcjonuje to nie jest Deltec a dalej Iwaki tyle model wyższy o większej wydajności i wysokości podnoszenia. Co istotne - ponieważ taka dyskusja była prowadzona - jest to kolejna pompa z rynku amerykańskiego o zasilana prądem 115V za pomocą transformatora , bez żadnych dodatkowych urządzeń typu falownik itp. Układ na nowej pompie działa non-stop od miesiąca ku mojemu pełnemu zadowoleniu. Na nitce podnoszącej wodę do akwa ( po stronie tłoczącej) zastosowałem bypass z zaworem do ewentualnej regulacji wydatku pompy . Chodzi o to aby nie dławić pompy na wyjściu a regulować tylko przelewem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie na ile ta pompa może byc przydatna w moim układzie pracy. Pomieszczenie z sumpem jest pod pomieszczeniem z akwa tj. ok.4 mb rury + ok. 5 kształtek 90 stopni.Pompa ma stopnie regulacji czy trzeba ją regulować bypasem?

Przesiadka na 580l 140x70x60; sump 100 l; DSB/refugium; cyrkulacja 7800 l/min; obieg DELTEC 5250 ok. 1000 l/h; Odpieniacz BA; ośw. BA 10x54W; Profilux III; Pompy dozujące

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa nie ma stopni regulacji - jedynie bypasem, co do wydajności zerknij na charakterystykę ( dodałem zdjęcie do profilu) linia 30RTX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo źle patrzę albo tam nie ma charakterystyki. Z drugiej strony szkoda że nie ma regulacji stopniowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.