Skocz do zawartości
Swiety

Karmienie ukwialu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie odnosnie karmienia ukwialu. Jakis tydz temu kupilem ukwial pod przyszle blazenki. W sklepie polecono mi karmic go krylem. Kupilem mrozonke i chcialem nakarmic go dwa razy od momentu zakupu. Powiedziano mi, zeby dokarmiac go co 2-3 dni. Rzecz w tym, ze po przelknieciu pokarmu, wypluwa go po jakis 3-4 godzinach w postaci jednej zbitej masy. Co to moze znaczyc? Czy cos jest z nim nie tak? Czy jest to normalna rzecz? Ukwial wydaje sie czuc dobrze. Jest ladnie napompowany i rozklada sie calkowicie (w sumie to wydaje mi sie, ze jest za duzy na 120L, bo zajmuje 1/5 akwa). Na szczescie nie parzy nikogo kolo siebie, bo poza nim sa tylko polip stary, grzybki i 2 ricordea florida rozlozone z dala od niego.

W zasadzie po przeczytaniu tego watku na forum http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&highlight=karmienie_ukwiału&p=153869#153869 podlamalem sie...

Tutaj sa dwa zdjecia delikwenta :) Na jednym przelyka wlasnie pokarm.

dscf3620xy9.jpg

dscf3622gp7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przez jakis czas karmilem swoje ukwialy mrozonymi krewetkami - zauwazylem, ze pokarm czesto nie był przyjmowany jesli krewetka nie była wczesniej namoczona w wodzie z akwarium. oczywiscie zakladam, ze generalnia ten kryl dobrze rozmroziles?

inna sprawa jest taka, ze ja od 1,5 roku nie karmie ukwialow, ew. same cos sobie zlapia podczas karmienia ryb + fotosynteza, jeden urosl do ok 25cm srednicy...

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kazioko, kryl byl dobrze rozmrozony... Najwyzej poczekam teraz dluzej i namocze w wodze z akwarium, tak jak wspomniales.

Mam jeszcze jedno pytanko. Zauwazylem tez, ze ukwial wypluwa co kilka dni mala ilosc czarnej "papki". Wyglada to jakby sklejony sluzem mul. Musze odsysac to z dna, bo przy probie podniesienia, rozpada sie na tysiace kawaleczkow. Czy to jest sposob wydalania odpadow? Czy jest to cos niepokojacego?

Z gory dziekuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Dokarmianie ukwiała co 2,3 dni to zdecydowanie za często.Wystarczy ,że podrzucisz mu coś raz w niesiącu,a i bez specjalnego dokarmiania doskonale sobie poradzi.

500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co opisujesz to najprawdopodobniej "kupka" :) , ukwiały mają ten problem, że jedzą i kupkają jedną stroną...:)

i generalnie bigwalker ma racje, nie ma sensu karmić ukwiała zbyt często bo niedługo będziesz miał problem z jego rozmiarami...

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki Panowie za pomoc. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie z nim dobrze i ze bedzie stanowil dobry domek dla blazenkow :) Bede go dokarmial raz na miesiac. Tak czy inaczej czerpie duzo (tak mi sie wydaje) z reef booster, ktorego aplikuje raz na tydzien do akwa.

Jeszcze raz wielkie dzieki.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prośba do wszystkich,Nie kupujcie ukwiałów do niedojżałych zbiorników!!!!To delikatne stworki,muszą miec b.stabilne warunki,a żal ich tyle umartwiać(sam zabiłem 2-1niewiedza,2pompa)

150/50/60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.