Skocz do zawartości
AdamUsa

Zywy piasek?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy tzw. Live sand jest sprzedawany tak samo jak zywa skala, tzn jest on sprzedawany z akwariow czy to jest piasek koralowy w paczkach i pozniej dopiero po wlazeniu zywej skaly bedzie pelnil funkcje jako zywy piasek??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzieki za pomoc juz znalazlem i kupilem wlasnie i sam sobie odpowiedzialem na swoje pytanie!

Dla zainteresowanych, zywy piasek jest naprawde zywy i sprzedawany paczkowany w workach!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli w hermetycznych i lezakujacych na polkach to jest to "zywy" piasek

Prawdziwy zywy piasek jest traktowany na podobnych zasadach jak zywa skala, tzn po wlozeniu do baniaka nastepuje proces dojrzewania (rozkladu obumarlych zwierzat w srodku piasku)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W całości zgadzam sie Marxem. To Co Adamie prawdopodobnie kupileś, to jakaś forma "ożywionego" aragonitu, ewentualnie przefiltrowny "piach" z oceanu. Jak masz mozliwość, zobacz jak trzymany jest żywy piach w którymś z twoich LFS. Nie darmo na grupach królują rady, aby żywy piach brać ze sklepu nastepnego dnia po dostawie (jeżeli trzymaja go w tanku) z samej powierzchni - przez noc zwierzęta w ucieczce przs szybko teorzącą się strefą eztlenową przenoszą się do górnej warstwy pichu, dzięki czemu możesz nabyć więcej życia w tej samej cenie.

W przypadku paczkowanego "żywego" piachu to nie ma żadnego znazenia, bo tam są przeważnie tylko bakterie (czy też ich formy przetrwalnikowe), więc może on sobie leżeć długo na półce bez strat w obsadzie.

Inna sprawa, że na tym też wystartujesz ładne DSB (LSB), ale mając pod ręką prawdziwy żywy piach warto by było zainwestować i w niego.

PZDR

Piotr

Utwierdzam się w przekonaniu, że praktyka bardzo różni się od teorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wkoncu mi ktos odpisal:)

Kupilem dopiero 20lbs i mam zamiar jeszcze 20lbs to teraz juz wiem naco mam patrzec! Mysle ze jak pozniej go domieszam to nie bedzie mialo to znaczenia?

Co myslicie o grubosci piasku w akwa okolo 70l?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na 112L akwa 12kg Zywego Piachu i mam 3,5-4cm na całej powierzchni i bardzo ładnie to wygląda. :(

Jak na razie parametry wody bardzo dobre (3 tygodnie dopiero działa z 12kg LR, 12kg LS i całą wodą z działającego akwa)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytalem na ogolnym forum ale cos cisza, wiec pozwole sie powtorzyc:)

Mam 20funtow zywego piachu, ale niewiem czy napewno parametry wody sa wystarczajace wiec mam kilka pytan

1.czy najpierw moze lepiej dac zywa skale a pozniej piach?

2.jak myslicie jakie parametry wody musze sprawdzic?

3. czy uzywac jeszcze pod skale jakies kratki plastikowe na dnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 funtow, nie mam pojecia ile to jest :(

do piasku kratki - bez sensu

Ja bym dal skale, w czasie dojrzewania sporo sie z niej wysypie brudu, odessalbym, a dopiero potem dodal piasek i ustawil skale od nowa

Ale szkoly sa rozne

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoły są różne - pogooglaj Adamie, poszukaj u Shimeka, na WetWebMedia, Reefcenral itp. Ja spotkałem sie z opinią najpierw piach, poczekać aż sie wyklaruje (w twoim przypadku prefabrykowanego chyba nie trzeba), potem kilka skałek, poczekać na wstepną migrację życia do DSB, potem "dopełnić" do oczekiwanej ilości skały. Zrobiliśmy tak u kolegi, za kilka miesięcy zobaczymy, co z tego wyjdzie. Fakt, skała się obsypuje.

20 funtów to (chyba ? ) trochę powyżej 9 kg. Jakie masz wymiary akwa - bo potrzebna ilośc piachu będzie zależała od powierzchni akwa i planowanej wysokości DSB (LSB). Na WWM było jakoś tak:

długość (ale) x szerokość (cale) x wysokość DSB (też cale) / 20 = wynik (w funtach) - o ile oczywiśie czegoś znowu nie pokiełbasiłem :(

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy grupowicze czy po dodaniu zywego piasku do akwa tez nastepuje jego dojrzewanie? Bo jak wczoraj dodalem to jeszcze dzisiaj wyglada tak??

http://mysite.verizon.net/imagelib/sitebuilder/misc/show_image.html?linkedwidth=560&linkpath=http://mysite.verizon.net/vze7p539/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/.pond/dsc00672.jpg.w560h420.jpg&target=tlx_new

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardziej kwestia pylenia niz dojrzewania. U mojego kumpla wygladało identycznie przez cztery dni. Cierpliwości, wyklaruje się. BTW co to za ożywiony piach, że taki efekt dał. My daliśmy zwykły piach koralowy (suchy) i takiej "mgiełki" się spodziwaliśmy. Tutaj czekam na Martinnew, może powie, czy przy swoim też tak miał.

PZDR

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak jak to koledzy juz wyzej okreslili to rodzaj ozywionego piachu, niewiem dokladnie bo to moje poczatki. Na opakowaniu pisza tak "NATURAL LIVE MARINE BACTERIA" "BIO-ACTIV LIVE ARGONITE" i sa tu opisane rowniez jakie zawiera bakterie itd.

ale czy to prawda?? Niewiem bo to tez roznie z tymi firmami jest, chociaz jest to raczej po pularne bo w kazdym sklepie z morszczyzna to mieli

A juz mialem jechac po sklale no i trzeba czekac, to jest chyba najwiekszy problem poczatkujacych z tym hobby - czekanie!!

pozdrawiam

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wrzuciłem LS to też tak wszystko wyglądało ale następnego dnia było pięknie i czysto.

Miałem jednak problem z tworzącą się na powierzchni wody warstewką drobinek piasku - pompka cyrkulacyjna postawiona zaraz pod linią wody załatwiała sprawę

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wywolany do tablicy, odpowiadam:D thx acidex

nie ma sie czym marwic, piach wrzucony do akwa, dodatkowo poruszony da wlasnie taki obrazek, jakby pyl w akwa, czym drobniejszy piasek tym pyl bedzie dluzej osiadal, po prostu daj jakis filtr mechaniczny lub poczekaj cierpliwie

co do zywej skaly to moglbys wrzucic, taka "zawiesina" w niczym nie przeszkadza

@acidex - jak wrzucalem pierwszy raz suchy piasek to mialem zadyme, jak przenosilem akwa i wrzucilem live sand to zadyma byla od niego naprawde niewielka

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.