Skocz do zawartości
nupel

moja solanka rozkręca się :-)

Rekomendowane odpowiedzi

akwarium proste takie zdjecie :( 375L + sump 144L

nano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde w niecały miesiąc do 375L dodales do skały, piachu i wody 4 pokolce (w tym bardzo wrazliwego hepatusa i białobrodego) , trudne anthiasy, ukwiała i pare innych rybek?

A sie czepiali że ja jestem speedy gonzales :(

Ukwiał ci długo nie pożyje przy tym oświetleniu. Musisz dołożyć koniecznie światła.

No nic zobaczymy jak ci to sie bedzie rozwijać. Ja mam prawie identyczną obsadę w 550L i uważam że przesadziłem. Pamiętaj że pokolce szybko rosną i srają na potęgę. Do akwarium fish only to może być ale jak chcesz korale dać inne niż miękie to będziesz musiał ograniczyć obsadę ryb, bo się nie obrobisz z poziomem azotanów i fosforanów.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i 20kg LS to ja mam ale w 136 litrach :-)

---

OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti.

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega wykazal sie wyjatkowym brakiem cierpliwosci,mam nadzieje ze nie skonczy sie to zle dla zbiornika.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwarium ma ponad 2 miesiące ...

,, smithpl,, co do pisaku niektorzy wogole niemaja i jakos akwaria sie rozwijają

wlasnie dlatego sie nie chwalilem ile litrow itp bo wiem ze lubicie narzekac ano zobaczymy jak bedzie , niektore rybki plywaja juz u mnie 2 miesiace i sa ok , wiecej rybek nie planuje zaryzykowalem ale narazie parametry sa wporzadku ryby korale czy ukwial dają rade ..... a co to bedzie jak mi sie uda ... choc dla niektorych juz to co mam i zrobilem bylo niemozliwe ... ps . u mnie garbik pływał na drugi dzien po zalaniu wodą akwarium i zyje do dzis ta informacja dla tych ktorzy uwazają ze sie nie da , nieprzezyje ... pokolce to juz inna sprawa napewno delikatniejsza bardziej wrazliwa ryba , duzo tez zalezy od czasu i checi poswiecenia czasu na akwarium

pozdrawiam

nano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zywy piasek to jak kto woli - moze byc tylko cienka warstwa. To nie ma takiego znaczenia . Wiadomo że dodaje do filtracji ale za duzo to tez nie dobrze (chyba ze DSB ma byc, ale to nie w tym wypadku).

Nikt nie marudzi tylko wyrażam swoją opinię :(

Jeśli jak twierdzisz pokolce pływają już drugi miesic i nie dostały ospy to znaczy że im dobrze. Akurat Hepatus i białobrody dostają często kropek w warunkach stresujących spowodowanych zbyt małą przestrzenią lub zbyt wysokim steżeniem azotanów (stąd na reefcentral o hepatusie mówi się "king of itch").

Już mnie nie można posądzać żebym kogoś opierniczał za prędkość w zakładaniu zbiornika, bo sam pierwszy zakładałem w tempie ekspresowym (poszukaj w archiwum "syndrom SMK" :) ). Ale uważam że to za dużo za dużych ryb jak na 370L. Na razie jest ok, ale jak podrosną to będziesz miał problem (mi pokolce z małych jak 5zł kajtków wyrosły na 25cm bydlaki w 1 rok). A już na pewno będzie problem w utrzymaniu dobrych parametrów wody i utrzymaniu LPSów i SPSów.

Ogólnie z twojego opisu widać że ty nie zakładałeś nowego baniaka jako takiego od podstaw, a wyszła z tego raczej przekładka czyjejś skały, piachu i wody do nowego zbiornika, więc i nie dziwne że rybom nic nie jest. Jeśli byś lał nową wodę i skałę z frachtu to już byś miał pole glonowe i martwe ryby.

Ogólnie akwarium bardzo ładnie i fajnie rozplanowane, więc gratuluje. Dodaj tylko tego światła bo to zdecydowanie za mało i opchnij ze 2 pokolce, no chyba że nie chcesz mieć korali i ukwiała.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swiatla troche mało chcialbym zmienic na 6x80w to takie min akwarium narazie takie moze postawi sie wieksze ...

nano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis dotarła lampa ati 6x80w i juz sobie wisi w zwiazku z tym mam do sprzedania lampe 4x54 w , akwa pomału do przodu

nano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@nupel, kolega "zza miedzy" kłania się Bytom, @smk ma racje idziesz jak burza, oby w akwarium nie było "burzy" w takim tęmpie możesz spodziewać się wszystkiego, praktycznie obok siebie może okazać się że na tej samej ulicy masz kolege po fachu też z Piekar Śl - Mr R@f@ł , oaza spokojności i przykład systematycznego zakładania akwarium morskiego namierz Go i pogadaj.

@smk wolę bardziej zasiedlanie akwa morskiego w expresowym tempie określać jako "syndrom smk" :)

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<a  href=http://img17.imageshack.us/img17/9894/dscn7139.jpg' alt='dscn7139.jpg'>

w640.png[/img]

ze wzgledu na potrzebe remontu miejsca redukcji kosztow akwa sprzedane ale nowe juz stoi sera biotop cube 130 troche modyfikacji i powinno dzialac :-)

nano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.