Skocz do zawartości
glaenken

odmulanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam grupowiczow!

Debiutuje :()

mam do Was pytanie - jak odmulacie zwirek w swoich morskich baniakach?

pozdrawiam!

glaenken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie odmulam , zrezygnowalem z podloza pozostawilem czyste dno ktoro zaczyna porastac kolorowymi glonami wapiennymi , skierowalem dodatkowo malego maxijeta zeby dmuchal i oplukiwal dno , fajnie to wszystko zaczyna wyglondac i funkcjonowac .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co prawda nie mam jeszcze morskiego, dopiero zakladam, ale juz pare ladnych latek bawie sie w slodkowodne, a tu zasady sa pewnie takie same, proponuje przemyslec sprawe kupna jakiegos dobrego odkurzacza, odmulanie rurka zasysajaca wode grawitacyjnie jest , po pierwsze meczace i nie raz napijesz sie wody z akwa, a po drugie ogranicza czas odmulania, mozna wylac wode ze zbiornika i nie odmulic, pozdrowienia tomek

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowiedzi! wlasnie sie zastanawiam nad propozycja Swierleja2...tylko tak myslac intensywnie :( nie wiem czy jak nie wyjme calego zwirku naraz czy nie zaburze rownowagi biologicznej?

jesli chodzi natomiast o post tomik'a: jaki masz na mysli dobry odkurzacz bo szczerze mowiac nie znam sie na nich :)

Moj morski baniak dziala juz potora roku i w ogole nie odmulalem dna (7 ryb w tym dwa pokolce-p.hepatus i z.flavescens) ...ale chyba czas zaczac bo swoja przczyne problemow z glonami (przede wszystkim nitkowatymi) widze w podlozu (parametry wszystkie ok-m.in. no3 i po4=0)...co sie ruszy zwirek (a troche go jest) pelno detrytusu...

pozdrawiam serdecznie!

glaenken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz to samo co ja ;(

Parametry super a nitek coraz wiecej i plewienie nie pomaga ;(

Wywalam teraz potrochu grys z sumpa i zaczynam ze spodu aqwa !!

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swój baniak mam zalany pół roku. Mam żwir koralowy na dnie i widzę, że powoli zbiera się tam trochę syfiku (niewiele, ale zawsze). Mam zamiar zakupić babkę licząc na to, że będzie mi wzruszała dno (one podobno uwielbiają grzebać w żwirze), a tym samym zniweluje powoli martwe strefy.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sprawie tych "okurzaczy" zobacz na allegro jest tam ich troche , dobry to taki który ma swoja pompke, ja swój oryginalny przerabialem pare razy , kwestia siatki przy zasysaczu, za drobna zapcza sie momentalnie i po odmulaniu za duza zacznie pochlaniac drobny zwir, ale to juz musisz sprawdzić doświadczalnie.

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.