Skocz do zawartości
Timur

zastosowanie medycznej UV-ki

Rekomendowane odpowiedzi

Temat ospy ostatnio popularny więc i ja się dołączę. Ospa zawitała do mojego zbiornika po wprowadzeniu nowych ryb (wyglądających zdrowo) stosuje czosnek ale nie posiadam niestety akwarystycznej uv-ki. Zamiast tego mam medyczną lampę UV do naświetlań, moc jest dość duża, brak co prawda tabliczki znamionowej ale lampa daje jak hqi. Odpaliłem ją na jakiś czas nad sumpem w szafce (w sumpie jak narazie sam żywy piach) ale zastanawiam się czy nie spróbować naświetlić na krótko samego akwa z rybami. Korali twardych nie posiadam, jest pare miękasów, krewetek. Jak myślicie, czy warto byłoby spróbować ? ew. na jaki czas ?

pzdr.

250 L obecnie drzemie i czeka na lepsze czasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ze chcesz sie pozbyc zycia:)to naswietlaj.

435 l 150x55x53 ,DeltecMCE600, Aquasunlight 2x250&2x54 ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taa, momentami mam ochote naświetlić wszystko i zacząć od początku.... :)

a prawde mówiąc to porzuciłem tę opcję i poprostu odciąłem główny zbiornik. Pompa obiegowa zasila bezpośrednio odpieniacz i woda wraca do 1 komory w sumpa. Tak odcięty sump naświetliłem posiadaną lampą poczym przełożyłem do niego ryby uprzednio wykąpawszy je w słodkiej wodzie. W głownym została sama cyrkulacja i grzałka ale jako że są same koralowce i krewetki a woda czysta imo narazie wystarczy. W miedzyczasie oczekuje na przesyłkę z właściwą, akwarystyczną UV-ką

edit: w odwodzie czeka stary zbiornik i siarczan miedzi ale wolałbym tego uniknąć.. :(_o

250 L obecnie drzemie i czeka na lepsze czasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.