Skocz do zawartości
Konrad1305765962

zoanthusy deserowe :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Miał ktoś przypadek nagminnego pałaszowania zoanthusów przez mieszkańców bańki ? Otóz kilka dni temu przyjechały zoa bardzo ładne nieczęsto u nas spotykane 4 spore skałki z różnymi odmianami, podzieliliśmy się z kolegą i radocha pełna .Do czasu , po 2 dniach zauważyłem że już sie nie bardzo otwierają charakterystyczne "tutki" po zwinieciu są coraz cieńsze .Wężowidło superba ( to brązowo czarne) ciągle czegoś szuka na tych skałkach mackami wyraźnie "macając" polipy , śmigają po nich ślimaki , chelmon rostratus wcina , tak samo hepatus , widziałem nawet jak salarias odrywa polipa. Widziałem dzisiaj u kolegi jak żołtek wcinał polipa . Może zwierzaki chca się naćpać toksyna jaka jest w zoa , podobno bardzo silna , a może to jakas nietoksyczna "jadalna" odmiana sam juz nie wiem ale przykro się patrzy jak znikają. Ktos sie już z tym spotkał ?

i jeszcze jedno mam zoa inne kupione dużo wcześniej i tamtych nikt nie skubie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza zecza gdy wszdzisz cos nowego do akwarium do slimaki, kraby i wszystko inne bedzie czyscilo skale, co jest normalne. Jesli chdzi o zjadanie polipow to wszystko zalezy jakie masz ryby, i jesli chodzi oto to masz 50/50 szansy ze beda jadly albo nie. Sa ryby mniej albo bardziej bezpieczne na rafach ale kazda ryba ma tendencje do deserow. Na nasza niekorzysc sa to bardzo drogie desery w postaci polypow, twarych i miekkich korali, slimakow a takze prawie wszystko inne co damy na rafe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.