Skocz do zawartości
smithpl

Reefshop - drugie spotaknie i ....

Rekomendowane odpowiedzi

Jak pisalem poprzednio, ostatnia wizyta w RS byla dla mnie jak najbardziej pozytywnym doznaniem.

Idac za ciosem pozwolilem sobie zamowic troche zycia z najnowszej dostawy.

Długo zastanawiałem sie jak napisac ten post aby nie wyszlo ze sie podlizuje...

jednak ostatecznie zdecydowalem iz oprocz opinii negatywnych, ktore latwo sie wygłasza, warto umiescic czasami pozytywne uczucia...

I tak wlasnie jet tym razem.

A odbylo sie to tak,

jak wiecie RS mial ostatnio dostawe koralowcow jak i skaly,

zdecydowalem sie zakupic skale z Paupua / Nowa gwinea

przy okazji pojawilo sie troche zycia i to sklonilo mnie do zakupu 2 koralowcow.

Po zakupach na N-R troche zal mi bylo wydawac tyle kasy za szczepke, ale stwierdzilem - raz sie zyje, sa nie typowe wiec warto....

Dzieki uprzejmosci kolegi JJablonskiego przesylka trafila do mnie wczoraj wieczorem ( dzieki serdeczne za pomoc z transportem )

Po dowiezieniu podopiecznych do domu pod mlotek poszla najpierw skala.

Co tu duzuo mowic , po wyjeciu jej z worka od razu widac za co sie placi, nie ma ona nic wspolnego z indonezyjska skala ktora miala okazje ogladac w chyba juz kilkunastu sklepach. Mnogosc zycia, grzybki i ... zwierzeta ktorych nie umiem nawet zidentyfiokowac...

Aktalnie skala odgazowuje sie :-)

Pod drugi mlotek poszly korale, szok ... i wielki banan na twarzy.

W rece trzymam piekny okaz korala, ktorego rozmiar jest jak najbardziej adekwatny do ceny!!!

Mimo iz kupilem do tej pory parenascie korali w teoretycznie "okazyjnych cenach" to musze stwierdzic

ze te z RS sa naprawde okazale i spore. Do tej pory byly to głównie szczepki w srednich cenach i srednich wielkosciach.

Wielkosci 2 korali wymagaly przebudowy mojej rafy bo sie po prostu nie miescily :-) Oba korale w super kondycji.

Podsumowujac, uwazam iz w przypadku RS cena jest adekwatna do otrzymanego towaru.

Za ta cene nie dostajesz kikuta szczepki na podstawce tylko pelnego korala.

Zbiornik mam juz wypelniony po brzegi wiec wkrote raczej juz nic nie doloze ale z tego miejsca moge goraco polecic korale od Przemka no i zabieram sie za organizacje nowego zbiornika :-)

PS. Obym tylko umial utrzymac te okazy w swoim zbiorniku.

Szczesliwy posiadacz nowych okazów :-) Przemek serdeczne dzieki ...

(wkrotce fotki)

2527-img_7356.jpg

2527-img_7357.jpg

2527-img_7358.jpg

---

OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti.

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.