Skocz do zawartości
mirkovic

co to jest (wieloszczet)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam prosze o pomoc. dzis rano wyszło coś ze skały i miało około 20 cm długosci i wygladała jak stonoga. i schowało sie znów do skały.. dajcie znac co to moze byc. moge wyslac zdjecie ale mms bo mam na telefonie.

Akwarium: 120 litrów, oświetlenie T5 4x24 wat 18000K,

LS 3 kg, odpieniacz też jest. obsada: 2 garbiki,brzydal oraz 3 slimaczki i wężowidło

chętnie podziele sie aipatisią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy to jest szkodliwe i moze zrobic jakies szkody czym to sie zywi

Akwarium: 120 litrów, oświetlenie T5 4x24 wat 18000K,

LS 3 kg, odpieniacz też jest. obsada: 2 garbiki,brzydal oraz 3 slimaczki i wężowidło

chętnie podziele sie aipatisią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego usunąć? Bardzo pożyteczny, a wątpię by miał 1,5 metra...

Sam mam kilka takich 10-12 cm, a wiele osób powie, że mam słoik nie akwarium :)

Większość osób na tym forum mam nadzieję by go zostawiła.

Pozdrawiam.

Akwarium 25 litrów, 9 kg LS, 3 kg LR, Gobiodon Okinawae, Pictichromis Paccagnellae, Amphiprion Ocellaris, Chrysiptera Parasema, Lysmata Amboinensis, ślimaki kopiące, krewetka modliszkowa, koralowce miekkie... oświetlenie 22W 10000K + 11W aktynika, odpieniacz BOYU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no 20cm to juz cos. co prawda nie wypowiem sie jednoznacznie, czy trzeba go usunac czy nie, co bys nie robil sugeruje ostroznosc. ja wczoraj majstrowalem w akwarium i po wyjeciu kawalka skaly okazalo sie, ze od spodu przycisnalem wieloszczeta palcem. mialem mnostwo kolcow w palcu. tak jakby wyrosla mi biala szczecina na opuszku srodkowego palca. dodatkowo czulem lekkie grzanie. jest z tym problem bo nie daja sie latwo usuwac penseta , sa zbyt kruche, i czesc zostala w skorze bo czuje jeszcze dzisiaj lekkie uklucia jak cos robie. zobaczymy co bedzie za kilka dni.

tak wiec, jesli lapac to w rekawicach (zeby bylo smieszniej , mam rekawice tunze... na półce, ani razu nie uzyte), albo jakimis szczypcami, a chyba najlepiej w pulapke. przy lapaniu szczypcami chyba latwo doprowadzic do podzialu wieloszczeta.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem nieźle też duszą :)

Nasz kolega się poważnie wystraszyć może...

Akwarium 25 litrów, 9 kg LS, 3 kg LR, Gobiodon Okinawae, Pictichromis Paccagnellae, Amphiprion Ocellaris, Chrysiptera Parasema, Lysmata Amboinensis, ślimaki kopiące, krewetka modliszkowa, koralowce miekkie... oświetlenie 22W 10000K + 11W aktynika, odpieniacz BOYU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no moi drodzy i wiele rzeczy tzn zycia moze zniknac z akwa poczawszy od koralowcow miekikich po bezkregowce kaczac na rybach miale takiego 1,5 m w akwa i wiem cos o tym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.