Skocz do zawartości
Marx

korzonki sinularii

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z sinularia ktora nie moze sie do konca otworzyc. Ladnie sie przykleila w ciagu kilku dni (mam ja juz chyba z miesiac). Czasem wydaje sie ze juz blisko, ma juz takie brodawki, i kicha, znowu sie marszczy i zrzuca skore.

Tak wyglada jak sie ma w miare dobrze:

http://www.aip.pl/~marx/galeria/morskie/IMG_3899.JPG

Czy sa gatunki "lyse", czy tez wszystkie maja wypustki?

Przyjrzalem sie jej blizej i zauwazylem miejscami cos jakby korzonki/biale robaczki, ktore probowalem uwiecznic na zdjeciu:

robaczek.jpg

Sprawia to wrazenie, jak korzonki wlasnie, bo czasem wystaje ze srodka koralowca (rzadko) , glownie w miejscu przyczepienia do skaly, raczej sie nie przemieszcza, choc to musze dopiero sprawdzic

Czy ktos domysla sie co to takiego?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nie chciałbym wprowadzić Cię w błąd, ale z tego co pamiętam (gdzieś to wyczytałem) są to wapienne pałeczki... Taka forma wzmocnienia "konstrukcji". Posiadam duży egazemplarz Sinularii dura i z niej również wychodzą takie pałeczki. Również w czasie odcinania szczepek nożyczkami, wyraźnie czuć że jest tego dużo wewnątrz koralowca. Jeśli chodzi o otwieranie się, to moja sinularia na początku również często liniała. Bardzo nie lubi jeśli osiadają na niej jakiekolwiek osady. Pomogła zmiana cyrkulacji - pompka z przeciwległego końca akwarium wycelowana w sinularię. Od tego czasu jest naprawdę super.

Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak wlasnie myslalem ze to raczej nie robaki, bo nie zauwazylem aby to sie ruszalo

co do cyrkulacji - tez do tego doszedlem i dmucha na nia niewielki MaxiJet

Czyli pozostaje cierpliwie czekac

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.