Skocz do zawartości
Zatorek

Wyskok

Rekomendowane odpowiedzi

Mój Pseudocheilinus hexataenia był ok.2-3 min. poza akwarium. Dziś go kupiłem. Chyba się wystraszył jak zgasło światło w pokoju. Ledwie udało mi się go znaleźć. Jak go podnosiłem wyglądał na martwego ale powyłączałem cyrkulację i trzymając go za ogon włożyłem do wody. Po kilku sekundach powróciła akcja oddechowa, L.amboinensis rzuciły się w jego stronę, zaczął się ruszać więc go puściłem. Opadł na dno i po chwili schował się w dziurze w skale gdzie cały czas jedna z krewetek dobierała się do niego. Po ok. 10 min. Pseudo wypłynął z dziupli, powkurzał trochę współtowarzyszy i znalazł sobie nową dziuplę na noc.

I teraz moje pytania:

- czy te ryby często skaczą, czy mogła to być przyczyna stresu?

- czy bedzie z nią wszystko ok, tzn czy przebywanie poza wodą kilku minut jej nie zaszkodzi?

Pzdr

Lechu

Sonda: Skąd jesteś?

Na razie oglądam Wasze rafy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rybka przeżyła i jest w świetnej kondycji. Przy okazji jest przyjemna dla oka :)

Pzdr

Lechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, że przeżyła :) Generalnie te rybki nie należą do aż tak skocznych, ale raz z komina wyławiałem. Hexataenia jest nie tylko przyjemna dla oka, ale również bardzo pożyteczna w akwarium. Raczej rzadko ją pewnie widać, gdyż lubi delektować się tym co znajdzie na skale. Ma tez ciekawe sposoby nocowania - chowa się w szczelinie i otacza śluzem - wygląda to dosłownie jak pajęczyna. To tak jakbyś znalazł trupa w sarkofagu co ma 100 lat i więcej :) Ale może jej lepiej w nocy nie szukaj..no chyba, że znowu na dywanie (tfuu odpukać). Przy okazji : w akwarium wskazane jest posiadać oświetlenie umożliwiające ściemnianie. Tylko nieliczne gatunki nocują pływając w toni. Większość potrzebuje znaleźć sobie kryjówkę (mistrzami są Labroidesy wg mnie). Światło gaszone etapami daje im tą możliwość, a po pewnym czasie jest jakby zegarem w ich życiu. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Zatorek, jeszcze będziesz żałował, że ją uratowałeś. :)

To żart ale te ryby potrafią być bardzo wredne i agresywne. Nie tolerują żadnych wargatków więc jeśli masz jakiegoś czyściciela to musisz wybrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zbyszek_dev :

...Przy okazji : w akwarium wskazane jest posiadać oświetlenie umożliwiające ściemnianie. ... Światło gaszone etapami daje im tą możliwość, a po pewnym czasie jest jakby zegarem w ich życiu...

To nawet nie było gaszenie oświetlenia nad akwarium tylko w pokoju. Aklimatyzuję zwierzaki przy wyłączonym świetle. Normalnie mam 4x24W po dwie pary gaszone w odstępie pół godziny i dodatkowo świecą sobie cztery diody. Już się przyzwyczaiła do ciemności :D Jeżeli chodzi o ściemnianie to musi być specjalna lampa czy jakieś urządzenie podpięte do gniazdek?

Nawet ją widać jak skubie skały i ma taki dostojny sposób poruszania się :) A z tym sarkofagiem to ciekawe. Widziałem gdzie się układała do snu. Chyba chcę to zobaczyć :)

@rs hexataenia jest jedynym wargatkiem, z innymi rybami już się dogadała :)

Generalnie coraz bardziej zastanawiam się nad zrobieniem pokrywy. To już drugi wyskok w mojej karierze. Pierwszy był Salarias fasciatus, ulubieniec rodziny. Niestety nie miał tyle szczęścia i się wysuszył na kanapie :D

@lipien szkoda rybki. Po co te pierony skaczą? Źle im u nas ? :D:)

Pzdr

Lechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super hiper wygaszanie/ściemnianie miałoby może sens gdyby było zsynchronizowane ze światłem naturalnym z otoczenia i gasło w tym samym czasie co słońce. Miałem to montować (sterowane komputerem), ale zrezygnowałem. Światłem steruje więc też komputer, ale wygasza kolejno 3 sekcje oświetlenia w małych odstępach czasowych. To samo można uzyskać praktycznie stosując tanie gniazdkowe wyłączniki czasowe. jeżeli chodzi o tzw, wredność Hexataenii to mam swoje troszkę inne zdanie. Oczywiście, że z natury jest jaka jest, ale w zbiorniku więcej zależy zawsze od jego wielkości i pozostałej obsady. Jeśli jakiejś rybce pozwolimy dominować to będzie to robiła nie tylko Hexataenia. Mam w swoim akwarium 3 centropygi wpuszczone w jednym czasie i jakos się tolerują. Ale nie ryzykowałbym już dołączenia nowej teraz bo na bank długo by nie pożyła. Podobnie z wargatkami. U mnie pływa Hexataenia, oraz Labroides dimidiatus i jakoś nie walczą ze sobą. Co do tego ostatniego - sens utrzymywania go w zbiorniku jest wtedy, jeśli mamy też i rybki które korzystają z jego usług. Inaczej na 99 % po jakimś czasie on sam też zdechnie z głodu. Jeśli zrobisz pokrywę to będziesz miał więcej problemów niż teraz. Oczywiście z innych przyczyn. U siebie w dwóch zbiornikach mam pozakładane 10 cm opaski i póki co nie miałem problemów z wyskokami poza zbiornik ( a uwierz mi, mam trochę różnych rybek). Oczywiście nie neguję i gdyba któraś chciała to i tak by to zrobiła, ale mają troszkę utrudnione. Co do Salariasa - ten typ tak po prostu ma. To akurat zawodowy skoczek i niejeden akwarysta ma go już tylko w zasuszonym stanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad opaskami też się zastanawiałem. Muszę kiedyś usiąść na spokojnie i pomyśleć. Napewno opaski będą tańszym i szybszym rozwiązaniem. Coś muszę wykombinować, bo mam już trochę dosyć latających ryb i błękitnej poświaty w pokoju :)

Pzdr

Lechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszku, twierdzisz że Labroides dimidiatus żywi się wyłącznie tym co znajdzie na innych rybach??? Troche się to mija z tym co widzę u mnie...

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w którym miejscu napisałem...że Labroides żywi się "wyłącznie" tym co znajdzie na innych rybach ? To po pierwsze. A po drugie wiem też co widzę...u mnie. Są pokolce itd.. (w ogóle mnóstwo rybek), i owszem Dimidiatus je różne pokarmy acz niechętnie. Jadł chętnie artemie, pałaszował algi nori, łykał nawet suchy pokarm. I jakoś mu się z czasem odwidziało. I widzę jak chudnie w oczach, aż mu "żeberka" widać. Gdybym go całkowicie odizolował od rybek - pewnie już dawno by padł. Po trzecie kontekst : większość akwarystów morskich kupuje te rybki pewnie nie z powodu ich wyglądu (a przecież są ładne) tylko dlatego że "doktorka" trzeba mieć podobnie jak i krewetki czyszczące. Po czwarte jest coś takiego jak indywidualne przypadki (dlatego napisałem 99 % a nie 100 % - lecz przyjmuję Twoją rację i powinienem poprawić na 51 %) :). Są szczęśliwcy którzy Chelmona też utrzymują na artemii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszku, z całym szacunkiem ale pisząc

sens utrzymywania go w zbiorniku jest wtedy' date=' jeśli mamy też i rybki które korzystają z jego usług. Inaczej na 99 % po jakimś czasie on sam też zdechnie z głodu[/quote']moim zdaniem założyłeś że tylko jeden procent żywi się czymś innym niż tylko pasożytami znajdowanymi na innych rybach. Moim zdaniem szybciej te 99% padło by z głodu żywiąc się wyłącznie właśnie pasażytami, to tylko taka luźna konkluzja i nie ma potrzeby kontrargumentować jej w czterech aż punktach :)

Pozdrawiam

seb

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ przecież nawet w jednym kontrargumencie przyznałem Ci rację - i napisałem już tylko o 51 % :) Ale niżej już nie zejdę..hehe, Czytaj dokładnie. Odpisując obszerniej troszkę to nie była riposta, ale ogólne informacje które może komuś się przydadzą, a może nie. I nie wiem dlaczego zwykła polemika tu na forum od razu odbierana jest jako potencjalny temat do zadymy. Gdyby było coś nie tak to przecież nie robiłbym uśmieszków po napisaniu zdania :) Ba..gdybym wyczuł, że mogę kogoś celowo zdenerwować, to w ogóle bym nie pisał. Ludzie wyluzujcie, życie jest takie piękne nawet i bez kawałka rafy :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszku jakbyś nie zauważył to ja też wstawiłem uśmieszek :) A że tu wszyscy wrażliwi na zaczepki, cóż, mnie tam się wydaje że to ma coś wspólnego z napieciem elektrolitycznym czy tam elektrostatycznym wody morskiej :)

Pozdrawiam

seb

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bigwlaker a już myślałem, że z tego wyrosłem :)

A teraz złe wieści. Rybka zginęła w pompie :):):) Dostała się do niej przez skimerboxa. Myślałem, że dopływ jest zamknięty a był otwarty. Nie było jej pisane zestarzeć się w moim akwarium. Kurde, niby tylko rybka a żal duży.

Koleżanki i koledzy, zabezpieczajcie pompy.

Pzdr

Lechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miała widać skłonności samobójcze:)

MI wczoraj wyskoczył ulubiony mandarym.znalazłem go lekuchno ususzonego...

500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bigwalker to była forma protestu przeciwko ceramice:D Sorry za OT :)

Pozdrawiam Dominik Grabowski

Cisza..........,ale.............
............jeszcze powrócę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.