Skocz do zawartości
Olek

Wasze spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie do innych osób używających zeovitu, ostatnio sporo osób założyło.

Czy zauważyliście jakieś zmiany barw swoich korali. Interesuje mnie jakie barwy zostały zmienione, po jakim czasie i co dozujecie- same podstawowe produkty, czy również "dopalacze". Chciałbym się również dowiedzieć jak u Was przebiegła zmiana filtracji, czy nie mieliście problemu z nalotem czy z koralami.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olek z tego co wiem to przy przejściu z reaktora czy Ballinga na zeovit są spore problemy i potrzeba sporo czasu żeby ustabilizować zbiornik ale Ja nie jadę na Zeo więc znam problemy tylko z opowieści natomiast w jednym baniaku testuję system na Zeolicie i preparatach Marine Fauna ale na efekty trzeba trochę poczekać

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem same problemy ,zejścia korali począwszy od bielenia, glony tu szczególnie sinice, mija rok i zaczyna byc dobrze nie jest jeszcze tak jak chciałbym aby było no ale po tym co było jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Grzegorz, cieszę się, że zechciał się ktoś podzielić opinią na tym forum:)

Ja już teraz widzę, że trzeba samemu kombinować. Dawki podane przez autorów w poradniku są chyba przesadzone, ja dopiero po obniżeniu o połowę dawek foodu i startu jestem zadowolony:) Nalot się przestał pojawiać i chyba widzę pierwsze bardzo, bardzo subtelne różnice w barwie korali:). Jak Andrzej mówił- to trzeba wyczuć:)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie , jak stosowałem wszystko tak jak jest w instrukcji obsługi , to miałem same problemy, zeofood,zeostart z tym trzeba z umiarem, gdy bedzie tego za dużo korale będą ciemniały aktualnie na moje 800 litrów daje 0,2 ml zeofood i 2 krople zeostartu, daje wiecej K-Balance ponieważ korale rozpadały mi sie od spodu daje go 5 ml dziennie w dawkach rano o 7 godz przed pracą i ok 18 po pracy, pozotałe dodatki daje raz na tydzień tj.CV,AAHC,Zeospur,B-balance , a i tych preperatów daje mało, trzeba sobie dopasowć dawki i tyle:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.