Skocz do zawartości
Konrad1305765962

Halimeda copiosa czy cos to zjada ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , moim utrapieniem sa owe glony wyższe Halimeda copiosa , gdzieś nawet widziałem , ze gratulują posiadaczowi :)Rosły sobie na jednej skałce no może dwóch zanim nie postanowiłem ich plewić i się zaczęła okupacja .Hepatus raz na jakiś czas coś tam sobie podskubie , ale bez smaku jak widze .

Parametry wody PO4 niewykrywalne standardowymi testami(nie mam testu rowy), w baniaku śmiga absorber PO4 rowy , NO3- 2-5 (salifert), Mg 1450 (salifert), kH obecnie za radą znajomego podwyższam w standardzie utrzymuje na 8 , pH 8,1- 8,2 , sól Preis, nie mam problemu w akwarium z glonami niższym .

byłbym wdzięczny za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest glon wapienny,wiec jego szybki wzrost swiadczy tylko ze masz dobre parametry wody w akwarium.U mnie tez rosnie na jednej skalce i poprostu usuwam ga recznie co jakis czas.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem że na amazonie i w jakiś sklepach sprzedają go po 5-6 dolców nawet za 2 łańcuszki :) nie mniej jednak wolałbym się go pozbyć bo wrasta mi między gałązki hystrixa i czegoś tam jeszcze , i ogólnie mi sie nie podoba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

recznie trzeba sie go pozbywac niestety

obnizenie zawartosci Ca mu zaszkodzi ale to niezbyt dobry pomysł

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.