Skocz do zawartości
mateusz

Woda spływająca do sumpa

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam spory problem... Mainowicie pompa w sumpie(Aquabee UP3000) po odłączeniu zasilania zasysa mi wode z akwarium głównego... Wiadomo nie jestem w stanie upilnować kazdego kilkuminutowego braku zasilania(przelanie sumpa nastepuje po około 40 sekundach...;/) czy sa moze jakies zawory automatycznie odcinające mozliwosc odwrotnego zasysania wody pod wpływem sił ciężkosci? Pomozcie mi... bo w OBI powiedzieli, ze nie słyszeli o czyms takim, nie bardzo mam tez pomysl o co pytac, a takim cudem to bede mial akwa 350 litrów na podlodze...

3-city pozdrawia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja pompa też zasysa wode z akwa,ja rozwiązałem to w ten sposób,że wylot z tej pompy(z sumpa) w akwa jest umiejscowiony jak najbliżej powierzchni wody, a wody w sumpie jest tyle,żeby po spłynięciu wody z akwarium nie przelała sie (wylot z pompy zasysa wkońcu powietrze i woda przestaje lecieć)

dolny śląsk pozdrawia 3-city:wink

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc...

a co to za zajwisko...zasysyania wody przez wylaczona pompe....??..... .przy braku pradu i wylaczonej pompie. woda zawsze Ci splynie.....wolniej (bo "motor" nie pracuje) ale splynie....bez zasysania....zwykla fizyka....ccisnienie statyczne ja zepchnie no chyba ze pompa ma zawor zwrotny..

..tak na moje oko :)...to jedyne co mogloby Ci zasysac wode ...przy wylaczonej pompie to podcisnienie ktore pompa wytworzyla wczesniej..ale zapewne na tak malej odleglosci. gdyby zjawisko takie nastapilo nie bylo by przelania sumpa......i upatrywal bym wtedy przyczyny zaduzym wydatku pompy.......

mam nadziej ze jakis inny "uczony" 'tez sie wypowie...bo moze sie myle..:p

pozdr

3miasto pozdrawia :))) Zdrowie żon naszych oraz kochanek i żeby się nigdy nie spotkały.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Jezeli chcesz miec wylot z pompy zamieszczony glebiej pod powierzchnia wody to jedynym ratunkiem jest wywiercenie malej okolo 6mm dziurki w rurze rowno z poziomem wody (lub nieco ponizej) wtedy przy braku pradu splywajaca spowrotem woda do sumpa spowoduje zassanie powietrza przez ta mala dziurke i caly system sie zapowietrzy i problem z glowy.

Natomiast jezeli chcesz miec wylot tuz pod powierznia wody to problem sam sie rozwiazuje gdyz powracajaca woda przez rure sama sobie zassie powietrze tak jak napisal Darekkuku

Pozdrawiam

170x60x60 220x90x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak mowi kiwalski wystarcza jeden mały otwór tuż od powieszchnia wody bo w akwa jest stały poziom a ubywa w sumpie. Gdy zabraknie naięcia zapowietrzy się ten otwór górny i spoko woda nie leci do sumpa , inne otwory niżej umieszczone nie przeszkadzają . Sam mam otwór tuż nad dnem i nic sie nie dzieje , woda zostaje w akwa.

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli masz trochę kasy to taki sprytny zawór zwrotny o fi 1' możesz kupić w Aquariusie w cenie chyba 100 zł.

Taki posiadam i sprawuje się dobrze.

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem, jak na razie dziala, ale i tak, jak gdzies dostane to "dla pewnosci" kupie jeszcze zawór zwrotny... Na razie dziekuje za porady...

3-city pozdrawia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zatka sie napewno sola dziura poniewaz nie ma jak jezeli zostala wywiercona z poziomem wody lub troche poznizej zawsze woda bedzie ja obmywala i po problemie

170x60x60 220x90x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.