Skocz do zawartości
JODLA

Macropharyngodon bipartitus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, moje pytanie dotyczy ryby Macropharyngodon bipartitus http://pl.reeflex.net/tiere/192_Macropharyngodon_bipartitus.htm. Wczoraj byłem w sklepie i wyżej wymieniona rybka bardzo mi się spodobała, niestety sprzedawca powiedział mi ze nie może być w zbiorniku z krewetkami. Na forum znalazłem tylko dwa posty z nazwa tej rybki, ale niestety nie ma żadnego opisu sposobu jej zachowania, jeżeli ktoś takowa posiada lub miał jakieś doświadczenia proszę o komentarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbije temat, kusi mnie kupno 2 osobników, ale...mam mało piasku na dnie i pytanie czy one śpią tez w koralowcach bo w dnie się raczej nie zakopie.

Jak jej agresywnosc w stosunku do innych rybek, blaznow, anthiasow, no i co z reefsave czy jest tak jak piszą ze nie rusza korali,? I krewetek? Mam z rodzaju lysmata 4 sztuki dość spore.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jeden egzemplaż lubi salon zwiedzać juz dwa razy wyskoczył ale miał szczęście ze akurat byłem przy baniaku...

Ciekawe ze jak kupowałem miał barwy żywe z czerwonym a po czasie zmienił ubarwienie na to bardziej zielone ?

Czy to moze zmiana płci tak jak to bywa w słodkowodnym np u mieczyków ?

A tak rybka fajna widać ja i wyjada z skał różności no i zakopuje sie w piachu robiąc troszkę zadymę ale to tylko wieczorem do snu....

Edytowane przez wilson (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jeden egzemplaż lubi salon zwiedzać juz dwa razy wyskoczył ale miał szczęście ze akurat byłem przy baniaku...

Ciekawe ze jak kupowałem miał barwy żywe z czerwonym a po czasie zmienił ubarwienie na to bardziej zielone ?

Czy to moze zmiana płci tak jak to bywa w słodkowodnym np u mieczyków ?

A tak rybka fajna widać ja i wyjada z skał różności no i zakopuje sie w piachu robiąc troszkę zadymę ale to tylko wieczorem do snu....

Jaka masz gruba warstwę piasku? Jak stosunek do krewetek?

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka masz gruba warstwę piasku? Jak stosunek do krewetek?

Krewetek ok 10 szt a piasku ok 3-4 cm mam wiecej wargaczy nie jestem pewien czy to ich sprawka ale w ciagu roku ok 4-5 ślimaków turbo odeszło na wieczną rafę pozostawiając po sobie puste muszle ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krewetek ok 10 szt a piasku ok 3-4 cm mam wiecej wargaczy nie jestem pewien czy to ich sprawka ale w ciagu roku ok 4-5 ślimaków turbo odeszło na wieczną rafę pozostawiając po sobie puste muszle ...

A poradzi sobie ona bez piasku? Czy to będzie stres dla niej, mam sporo kryjówe w skale.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piasek musi być.Moja wystraszona od razu daje nura, na noc też zasypia w piachu.U mnie ma ok 4-5 cm zależy od miejsca.Krewetkami w ogóle się nie interesuje - ogólnie spokojna, skubie skałę i ślicznie wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.