Skocz do zawartości
TMK

o czym marzy dziewczyna... czyli jaka metoda

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra dziewczyna byłam x lat temu...:) a pytanie dotyczy metody prowadzenia baniaka i set-upu

Baniak sklejony przez Thewalda stoi. Podstawa 120 x53, wysokość 60cm wysokość słupa wody 53 komin-doklejany balkonik - czyli 370-330L.

Aby dostosować sprzęt i filtrację(sumpa jescze nie ma)zaczełam wypisywać co MUSZĘ mieć w baniaku... wyszła mieszanka :)

Montipory talerzowe róznych kolorów

Turbastrea

pomarańczowa fungia

kilka ricordei

cerianthusy

rózne rurówki

Niebiesko błekitny ukwiał- widziałam ale nie wiem co to za gatunek?? PIĘKNY

krewetki debelius

kilka odmian ciekawych grzybowieńców

ewentualnie jakieś sps ale nie drzewkowate akropory

może też Blastomusa

slimak Dollabela

Bardzo podobają mi się Dendronephyta ,ale... to chyba nie najłatwiejsze :D

również ksenie,ale jak nie chca rosnąć to nie, a jak chca to bedzie chwast chyba

zóltek, może 2 mandaryny, i coś jeszcze

Mam odpieniacz Ruwal 350 bez pompy :D -ciągle

pompe obiegową halilea 6540- Nieuzywana ale bardzo stara

pompę dozującą grotecha III

dolewkę wody aquamedica

cyrkulacyjna tunze Nanostream 6055 z singlekontrolerem

czujnik temperatury odwrotny +wiatraczki

Lampa HQI 150W

swietlówki t5 2+2+1 po 54 W

brak oświetlenia do refugium, o ile będzie

Akwarium ma być zdecydowanie nieprzeładowane skałą i zwierzakami(jak się uda) piasek ozdobnie na dnie

co zrobić z fitracją?bedzie odpieniacz, skały z załozenia mało (może też kawałek ceramiki)

Chyba mam ochotę na refugium-filrt glonowy

pompa dozujaca tec III do podawania czegoś(chyba balling)

metoda zeovitu raczej odpada..może wykorzystać elementy zeowitu ?.

Jakiś filtr na fosforany?(jaki duży gdzie, jakiej firmy)

DSB? moze w filtrze glonowym... robić nie robić? oto jest pytanie

Wszelkie porady ,krytyka, sugestie i opinie bardzo miło widziane

zarówno co do sprzetu jak i obsady...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upsss, tyle godzin i nikt nie pisze, może nie trzeba było się do płci przyznawać:) - akwarium to przecież taki męski sport :)

W sumpie zrób za odpieniaczem duuuużą komorę, tam będzie DSB. Przynajmniej ja tak mam. Powinno wystarczyć (mym skromnym zdaniem)

:kapelusz szacun na pożegnanie. Dobranoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc TMK.przeczytalem twoj topic i co moge doradzis to:jesli chcesz miec twarde korale to jedna lampa 150w bedzie za malo,lepiej zamiast 5 t5 daj 2 a dokup jedna 150 hqi i bedzie super,chyba ze mozesz sprzedac ta jena 150 a kupic 1x250hqi plus 2xt5-54w i tez bedzie extra,to samo z cyrkulacja z malo bedzie ta jedna 6055,ja mam w 450l 2xtunze 6100 i jest w miare dobrze,mysle ze powinnas jedna tunze 6100 dokupic lub inna o podobnych parametrach,no i odpienicz ten jest za slaby,musisz kupic troche lepszy jak chcesz miec twardziele one wymagaj dobrej jakosci wody wiec odpieniacz to podstawa,sklanialbym sie na apf600 bedzie idealny,pisza ze jest do 600l ale zawsze podziel ta wartosc przez 2 i bedziesz miala odpowiedz do jakiego akwarium sie nadaje,lepiej kupic troszke za mocny niz za slaby,zawsze mozna go przykrecic i ustawic,co do reszty to na poczatek oki,na samym poczatku nie rob DSB bo po co jak nie bedzie zadnego zycia przez pare tygodni,dopiero jak bedzie juz zycie wtedy mozna pomysleg o DSB i glonowym,oczywiscie w sumpie juz przygotuj komore na DSB i glonowy.to chyba tyle na poczatek.jak bedziesz chciala wiedziec cos jeszcze to pisz,pewnie koledzy tez co doradza.:)

pozdrawiam.Grzes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gregor.gg: przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać- spójrz na stan licznika TMK!

rafka 112l,Deltec MCE600, ProfiluxII+Ex,Powerbar 6D-D, pompa doz.GHL,2xTunze 6045, dolewka Tunze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jacek123 nie rozumiem czemu nie mozesz sie powstrzymac,i o co ci chodzi,mozna miec 5000tys postow a nie wiedziec nic,jesli moge pomoc to w miare moich mozliwosci i wiadomosci moge pomoc,jesli skorzysta z moich rad to super a jak nie to trudno przeciez sie nie potne nie:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie nie wiem czy chcę mieć SPS czy tylko LPS a już jakas turbastrea do karmienia czy szorstniki...

Myślę ze pobiłam swiatowy rekord długosci planowania akwarium. Pompa obiegowa i odpieniacz kupiłam jeszcze zanim powstało to forum i sklep internetowy :) a może :)

Doświadczenie praktyczne mam z 33 l więc do 350 ma sie nijak...

Zwłaszcza ze działajace akwarium (oprócz swojego)z konkretnymi rozwiązaniami widziałam zaledwie kilka razy.

Wiec dzielenie się własnymi rozwiązaniamijest mile widziane. Chciałabym wszystko (jak w Erze) i jescze zeby ładnie rosło. A pogodzenie korala słonecznego, ksenii i wybarwionej montipory talerzowej jest dośc karkołomne- pewnie z czegoś muszę zrezygnować. Chyba ze zaraz się ktoś zgłosi i powie Jatak mam dzieki metodzie prowadzenia akwarium 12CG1224-1 :D

Owszem, doswiadczenie mówi mi że na pewne pytania, które chętnie bym zadała nie dostanę odpowiedzi.

Np

jaka pompę kupić do mojego odpieniacza, zeby w razie konieczności jego wymiany( za słaby,kiepsko działa) nie musiałabym jej zmieniać i pasowałaby do lepszego odpieniacza?

Które gatunki SPS utrzymują kolory w nieco brudniejszej wodzie? jak wymagająca jest montipora talerzowa i jej odmiany zaleznie od koloru.

Jaki rozmiar filtra fosforanów byłby właściwy (czyli z regulacją wg aktualnych potrzeb)?

Jak wpływają na siebie takie filtracje jak DSB, i filtr glonowy?

Jak usuwa się fosforany nie mając absorbera fosforanów (zakładajac ze nie kumulują się w skale)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TMK :

...

Wszelkie porady ,krytyka, sugestie i opinie bardzo miło widziane

zarówno co do sprzetu jak i obsady...

No to krytyka: IMO za dużo planowania. Lej wodę, syp sól. Nie zastanawiaj się nad wymaganiami montipory talerzowej. Przynajmniej tej zielonej - możesz mieć jej sporo ode mnie :) Poza tym, wytrzymuje dużo. I tak jest niebezpieczeństwo, że nie będziesz zadowolona z teraz podjętych decyzji, przecież wiesz. Coś tam będziesz zmieniać i kombinować. Dużo wiesz i masz spore doświadczenie. Przy średnim budżecie do odpieniacza dałbym AquaBee z igłami. Wystarczy, tym bardziej, że planujesz filtr glonowy. Ja mam takie akwarium ze wszystkim. Nie wygląda ostatnio dobrze bo zarosło, trochę je zapuściłem ale uważam, że się da utrzymać LPS'y, SPS'y i miękkie razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.