Skocz do zawartości
Fraydey

Chora Sinularia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś tygodnia mam problem z moją Sinularią.

Wydaje mi się, że zaatakował ją jakiś grzyb lub pleść. A może gnije :)

Z początku myślałem że obsiadły ją jakieś glony lub zanieczyszczenia (miałem trochę glonów na szybie koło grzałki)

i usunąłem je mechanicznie - mało tego było i łatwo schodziło - przypominało glony w dotyku i było pokryte śluzem.

Aczkolwiek po kilkudniowej obserwacji stwierdziłem, iż jest tego coraz więcej i nie da się tego usunąć z korala.

Jeśli się to usuwa to koral jest "suchy" w dotyku czyli usuwam wraz z tym część tkanki korala.

Sinurali od czasu pojawienia się tego zjawiska nie rozwiaja się, nie pokazuje polipów amusze przyznać,ze do tej pory rosła w zastraszającym tempie i zrobiła się ogromna jak na moje 120 litrowe akwarium. W pobliżu nie znajdują się żadne inne korale.

Akwarium ma około 9 miesięcy, Sinuralia jest w nim od pół roku -nie było z nią żadnych problemów aż do teraz.

Zastanawiam się czy uciąć tą zaatakowaną nogę czy leczyć w jakiś sposób?

Parametry wody:

kH - 8;

pH-8-8,5

NH4/NH3 - 0

No2 - 0

NO3 - 10mg/l

Zasolenie - 1,021

temperatura - 26 stopni C

2241-zdjŕcie013.jpg

2241-zdjŕcie020.jpg

2241-zdjŕcie021.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie widać zdjęć :)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem pewien czy to to samo co ja mialem na sinularii kilka miesiecy temu, oprocz tego, ze nie bylo czarne to wygladalo podobnie. znalazlem gdzie porady w necie, ze najlepiej zainfekowane fragmenty wyciąć. ja zwlekalem bo myslale,ze moze samo ustapi i niestety w efekcie stracilem prawie calego korala, udalo mi sie uzyskac tylko dwie male zdrowe szczepki ktore na szczescie rosna do dzisiaj.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.