Skocz do zawartości
promil

Bielenie glonów!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Tydzień temu zakupiłem sporą kępkę glonów o plechach podobnych do winogron.

Wprowadzałem je tak samo długo jak inne zwierzęta zakupione równocześnie,do wczoraj wszystko było oki,ale około popołudnia zaważyłem,że 2/3 glonów wypuściła sok komórkowy.Jakimś przeczuciem 1/3 tej ilości glonów kilka dni wcześniej wsadziłem do panela ,a resztę zostawiłem w zbiorniku głównym.

Glony w panelu mają się dobrze,natomiast cała kolonia tych ze zbiornika zbielała,podmieniłem wczoraj 10 ltr wody,ale mimo tego test na NO3 pokazywał mi 30mg NO3/l.

Następną podmianę planuję jutro bądź pojutrze i moje pytanie,czy podmieniać następne 10 ltr wody czy więcej?

Wiem,że przy takim stężeniu NO3 rusza gloniska :D_o

Przy cotygodniowej podmianie ok 10% wody w akwa,daje 1 kapsułkę BIOCORYN'u -szczepy bakterii denitryfikacyjnych,ale jak na złość akurat skończyły się i teraz akwa samo musi sobie z tym stężeniem poradzić.

Proszę jakieś porady.

W planach piko-rafa 30ltr z miękkimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Caulerpa racemosa ,prawdopodobnie są to glony.

W planach piko-rafa 30ltr z miękkimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Na temat obumierania glonów nic Ci nie powiem, ale masz w stopce SPS i LPS więc uważaj na ten glon. Ja przez niego przyśpieszyłem przeprowadzkę do większego zbiornika by skorzystać z okazji i usunąć ze skały C. Racemosa tyle ile się da. W sprzyjających warunkach potrafi zaskakująco szybko opanować cały zbiornik, obrastać skałę i SPS.

Pzdr

Rafał

320l (124x54x50h); BM200; 2x6045; 2xSunsun; T5 ATI: 6x54W.

8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.