Skocz do zawartości
Eliza Seemann

Wyczysciłam sump i....o co chodzi? - przydługie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mój zbiornik w marcu skończy dwa lata. Jako, że sump mam taki, że z pierwszej komory przelewa się woda górą aby to wytłumić i przy okazji wykorzystać dodatkowo miejsce w drugiej komorze umiesciłam ruszt kończący się na poziomie wody a na nim bactobale. Na bactobalach płytkę zraszającą. Na nią tez spadała woda wypływająca z odpieniacza .

Niestety nie miałam dzieki temu praktycznie możliwości czyszczenia dna sumpa i zbierał się tam osad, który raz na jakiś czas starałam się odessać z marnym skutkiem.

Przy okazji wymiany pompy do glonowego i podmiany wody postanowiłam rozebrać całość i gruntownie wyczyścic. Czysta solanke odlałam, miałam dodatkowy zapas świeżej wody na podmianę. Wyczyściłam pompy, odpieniacz, sump.

Przy okazji aby uniknąc w przyszłości nagromadzenia syfu usunęłam ruszt i dodatkowe bactobale. Odpieniacz wstawiłam do pustej komory. Przy czyszczeniu bactobali robiłam duże oczy - taki brud i żółta woda.

I teraz się zdziwiłam - odpieniacz praktycznie nic nie wybijał. Ppmpa pracuje normalnie, bąble jak zawsze ale piana taka mikra. Dziś dopiero zaczyna się podnosić- jest widoczna zmiana. Odpieniacz Ruwal 400 - samoczynnie się ustawia więc nie ma co tam kombinować.

Sump czyściłam we wtorek - dziś zaczyna się wybijac piana do góry. Zastanawia mnie jedno - czy to znaczy że w bactobalach był taki syfek że po wyjęciu i wyczyszczeniu całości sumpa poprostu nie miało się co zbytnio wybijać?

Podpowiedzcie proszę bo zgłupiałam...Wczoraj mierzyłam parametry - wszystko ok, żadnych zmian. Rybcie zdrowe, korale i ukwiały pięknie rozwiniete.

Jesli to prawda to czy powinnam tez usunąć bactobale z kominów (są dwa - w glonowym i w głównym)? I co wtedy? Jesli zaleje komin w całości to przypuszczam, że zapas wody nie zmieści mi sie w sumpie. Czy zrobic jakiś sprytny ruszt po którym bedzie spływała woda?

Proszę o oświecenie w tek kwestii i podpowiedzi.

Dodam ,że zbiornik ma 350 l + 150 l glonowe (makroglonów w nim w tej chwili niedużo - raczej poszczepione korale).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc, najwiekszym fachowcem od morszczyzny to tu nie jestem:)hihi, ale czegos sie juz tu nauczylem; jesli nie widac roznicy to po co... ruszac;)

Rybcie i korale ok, to zostaw to!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

całe te zloza biologiczne z czasem się zapychają ...i więcej z nich po pewnym czasie szkody nizli pożytku .wiec dobrze zrobiłaś że to w końcu wywaliłaś przy twojej ilości skały zbiornik specjalnie się nie zachwieje i powinien złapać ,,świerzy oddech,, .

pozdrawiam Małgorzata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z komina zrobiłabym filtr szybko czyszczący ,np. z gąbek . raz w tygodni mozna je spokojnie przepłukać.

pozdrawiam Małgorzata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może lepiej zrobić komin typu durso bez niczego , i cichutko będzie

pozdr.. Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z xantir, z tym że na gąbki położyłbym wate i wymieniałbym ją w miarę zabrudzenia (co 4-5 dni), a gębki płukał w wodzie z akwarium przy podmianie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili na warstwie bactobali na górze komina pod płytką mam 3 cm warstwę gąbki , którą płuczę przy podmianie. A na płytce zraszającej kładą warstwe waty i tą płyczę co dwa - trzy dni w zależności od zabrudzenia.

Przy ostatniej podmianie przepłukałam bactobale z komina w solance z podmiany ale trzeba przyznać, że robię to raz na bardzo długi okres.

Trochę się obawiam włożenia gąbek do komina bo w nich się też ładnie brudku zbiera - płuczę swoją z przelewu sumpa i widzę ile tam tego siedzi. Solanki czystej do płukania mi zabraknie....

A jak Wy macie rozwiązany komin?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.