Skocz do zawartości
hajtaler

balling

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanko czy ktos by byl tak uprzejmy by mi policzyl ile mam lac roztworow do mojego akwarium?

oczywiscie parametry bym podal, bo sprawdzalem w programieAquaCenter i wyszlo by lac po 1/2l przez 5 dni tyl to nie mam miejsca w akwarium

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec dostalem sole dzisiaj i mam pytanko jak je rozrobic

czy nalac 2L wody wsypac sol i zamieszkac?,

czy nalac 1.7L wsypac sol zamieszac i dolac do 2 litrow?

nastepne pytanko jak to dozowac,czy na poczatku powinienem wyrownac parametry przez lanie wiecej roztworow,a nastepnie policzyc spadek dzienny i zastosowac sie do tabeli http://www.aquarium.boleslawski.de/Metoda_Ballinga/metoda_ballinga.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam se odpowiedziales na pytanie, w ostatnim poscie:)

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec zaczelem dozowac ballinga, do uzupelnienia CA wedlug tabeli z http://www.aquarium.boleslawski.de/M..._ballinga.html musze przez 3 dni lac po 90ml tych trzech roztworow,potem policzyc spadek i bede uzupelnial braki.

I tu mam kilka pytan:

1 Czy te 90ml. to nie zaduzo na 180l,moze rozlozyc to na wiecej dni?

2 co z Kh mam bardzo wysokie az 16dkh czy dolewanie ballinga nie spowoduje dalszego podnoszenia KH

3. czy nie przesadze z mineral salt

4 ile tej soli mg trzeba rospuscic,mam dwie sole

MgCL2 6H20

MgSO4 x 7H20

po ile kazdej na 1l wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hajtaler :

1 Czy te 90ml. to nie zaduzo na 180l,moze rozlozyc to na wiecej dni?

2 co z Kh mam bardzo wysokie az 16dkh czy dolewanie ballinga nie spowoduje dalszego podnoszenia KH

3. czy nie przesadze z mineral salt

Ad. 1

Na 180 litrów zacząłbym od 30 ml/dobę, robiłbym pomiary co kilka dni i ewentualnie korygował.

Ad. 2

A jakie masz Ca? I czy te 16 dKH to poziom zamierzony?

Ad. 3

Jak będziesz lał wszystkiego w tych samych ilościach, to nie przesadzisz z mineral salt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz wysokie kh to nie lej roztworu który je podnosi -NaHCO3. Pozostałe możesz lac. Mam akwarium podobnej wielkości i codziennie dozuję 80 ml ballinga - wszystkich roztworów. (0 ml to nie jest duzo, więc spokojnie lej i zobacz jak zachowują się parametry. Tylko na kh na razie nie lej ale sprawdzaj je. Roztwór na Ca spowoduje spadek kh więc uważaj.

Grzegorz

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzieki aczy nie lanie plynu na KH nie wplynie zle na te jony czy jak to sie zwie? a i co z tym MG?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz dodawać tylko roztwór pierwszy i mikro, gdy kh spadnie to zaczniesz dozować drugi roztwór i wszystko wróci do normy . 380g MgCl2x6H2O i 48g MgSO4x7H2O na litr wody tym roztworem wyrównujesz poziom mg. Jak uzyskasz już odpowiedni poziom to dodajesz 34g MgCl2x6H2O do pierwszego roztworu , tu znajdziesz kalkulator na CA i MG http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=1396

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.