Skocz do zawartości
hajtaler

jaki przeplyw

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanko mam cos takiego http://www.aquatic-store.co.uk/marine/view/206 , orginalny wklad sie nie sprawowal i zatykal sie, wiec chce wrzucic tam w skarpetce wegiel aktywny i rowafos,jaki przeplyw powinien tam byc by wegiel, rowafos wylapywaly to co maja wylapywac?

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

200 - 400l

akwarium 150x50x50,

Sump 120x40x40

Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5

Cyrkulacja : Tunze

Obieg : Tunze 1073.040

Sterowanie : Profilux II

Reaktor wapnia : Deltec FP509

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na podstawie w/w produktu zrobiłem swój pierwszy reaktor antiphos :-)

Od dołu za pomocą węża 16/22 podłączyłem głowice Aquael 1100

http://www.reefshop.pl/eshop/filtracja-i-cyrkulacja_pompy-cyrkulacyjne-i-obiegowe_aquael-pompa-cyrkulator.html

i to mam zanurzone w sumpie, na górze dałem znów wąż 16/22 którym wracam do sumpa.

W efekcie głowica powoduje iż cały czas rowa jest "poruszana" - czyli efekt osiągnięty.

Dałem jeszcze 2 wycięte krążki gąbki aby mi granulat nie wpadał do głowicy ani nie był wywalany do sumpa górą.

Przepływ jest około 300-400 bo większość mocy strumienia wytracana jest na złożu podczas podbijania...

---

OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti.

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompe juz mam jest to Rio2100 z mojego zapasowego odpieniacza przy podnoszeniu na ok 1.2M ma wydajnosc 1200l/h wiec bede musial zastosowac zawor by zmiejszyc przeplyw.

druga sprawa czy zastosowac woreczki filtracyjne, czy moze wlozyc 2 gabki na wlocie i wylocie z filtra i luzem pomieszac wegiel i rowafos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rowa powinna troche sie podbijac dla lepszego efektu - woreczki sa bez sensu, wsyp granulat...

Mozesz nawet wymieszac - nie reaguja ze soba...

Co do pompy, ja zastosowalem glowiczke bo poprostu latwiej to bylo serwisowac...

Jak musze wymienic wklad to wyjmuje calosc, odkrecam gore, wysypuje stary wklad, zasypuje nowym , zakrecam i wieszam na sciance sumpa.

Jak bedziesz mial ciezka pompe i zawor to bedzie to troche upierdliwe i raczej nie kompaktowe - ale i tak bedzie dzialac.

---

OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti.

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja nie mam miejsca by upchac to wszafce a w sumpie mam na tyle miejsca by pompe wsadzic a wylot bedzie do akwarium podprowadzony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tez :-) filtr jest w pionie nad glowica.... w sumie to glowica wisi pod filktrem :-)

---

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec poskladalem wszystko do kupy wsypalem wegiel i rowafos do srodka i odpalilem, wyglada to tak

23bf041a2d1f2573m.jpg

tak sobie mysle, by sie to mieszalo czy co jakis czas nie wylanczac, opadalo by to na dno i przy wlaczeniu zawsze sie cos pomiesza.

a i jeszcze jedno czy sie cos dzieje jak rdzawa woda poleci z tego przy wlaczeniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.