Skocz do zawartości
Wojtek15141

Brzęczyk jako pompa do dolewki

Rekomendowane odpowiedzi

no fajny pomysł, ale raczej dla tych u których precyzja dozowania nie jest aż tak bardzo potrzebna, chociaż przy dobrze wykonanym urządzeniu można było by regulować ilość podawanego płynu przez wyłącznik elektroniczny czasowy z dokładnością do sekundy (jeśli takie są) oczywiście po wcześniejszym zmierzeniu ile taki "patent" jest wstanie podać roztworu w ciągu np. 10 sekund i późnej się do tego odnieść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to rozwiazanie bylo stosowane na początku lat 90 do hodowli i podawania do akwarium larw solowca :-) Problem byl taki, ze popularne przeczyki wytwarzały cisnienie wystarczające do uniesienia wody ok 10 cm nad butelke po mleku :-) Wtedy pieknie sie spisywały pompki tłokowe, których już nie widziałem z 10 lat :-))

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja widziałem i to nawet działającą, z tym, że są one cholernie głośne niestety, ale dzisiejsze napowietrzacze o przepustowości np 400l/h podejrzewa, że podniosą wodę ponad 10 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no na dozownik to się nie nadaje ;)_o ale jako dolewka będzie się spisywać dobrze ,co do podnoszenia to sprawdzałem i nie ma problemu z podniesieniem wody na 2 m ;)

Pozdrawiam Wojtek

_______________________________________________________________________________________________

150l+53,20kg LR ,dsb,glonowy,4x24w miękkie,sps cyrkulacja4000l,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

toc to musi byc jakis storm-maker a nie brzeczyk :-) hehehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest najtańszy brzęczyk atmana za 18 zł ;)

Pozdrawiam Wojtek

_______________________________________________________________________________________________

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde no :-) Ja mam takiego wypasionego eihgem czy jakos tak za 40 funtow, 2x400l i nawet ostatnio materaca nie chciał napompowac. ;)

No ale w takim razie gratuluje pomysłu :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem dokładnie i tym razem wlazłem na krzesło i przy 2,6 m wydajność spada ale myślę że do 3 m dało by się dociągnąć ,ale te 2 w zupełności starcza ;)

Pozdrawiam Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na dolewke i dozowanie zastosowalem pompke powietrza do akwarium 150l,jest strasznie cicha i PRECYZYJNA,nie tak jak wyzej pisali ze moga byc problemy z pracyzja.Dzial juz 1.5 roku i jest nie zawodna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.