Skocz do zawartości
Andrzej12345

Oświetlenie do DSB

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy przeszukałem posty i jakos nie moge nic znaleźć. Czy w DSB/refugium może być założona zwykłą żaówka energooszczędna (np. 13 W), bo jakoś nie chcą mi tam rosnąć glony. Już drugi raz podchodziłem do tematu. Czy też problem może tkwić w innej przyczynie??

Przesiadka na 580l 140x70x60; sump 100 l; DSB/refugium; cyrkulacja 7800 l/min; obieg DELTEC 5250 ok. 1000 l/h; Odpieniacz BA; ośw. BA 10x54W; Profilux III; Pompy dozujące

Fascynacja akwarystyką od dawna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@andrzej12345,musisz zastosowac w refugium oswietlenie ktore bedzie mialo barwe swiatla 6500K,jesli masz sump 100L,jedna swietlowka[24waty] badz zarowka ledowa ktora ma taka barwe w zupelnosci ci wystarczy,pozdrawiam

bez morskiego akwa tez mozna zyc,:googleye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tam nie jestem specem ale mysle że żarówka o małej ilości Kelwinów np. 3600 daj żółte światło które lubią glony i bardziej przy tym rosną na chłopski rozum, jak żarniki sa stare to spektrum światła nie jest takie dobre i akwarium lubi zarastać wtedy :D

mam ogólnie mały sump ale mam w nim małą komorę... ma pare litrów, może dam malutką żarówke i zrobie mikro refugium :D

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdź sobie na fora " roślinne" np.holederskie pl i tam sprawdź, ale 6500K to jest to czego Ci potrzeba.

rafka 112l,Deltec MCE600, ProfiluxII+Ex,Powerbar 6D-D, pompa doz.GHL,2xTunze 6045, dolewka Tunze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki więc dlatego prawdopodobnie glony które mam po prostu ubumierają. A jakieś gotowe rozwiązania?? Oczywiście za rozsądne pieniądze??

Przesiadka na 580l 140x70x60; sump 100 l; DSB/refugium; cyrkulacja 7800 l/min; obieg DELTEC 5250 ok. 1000 l/h; Odpieniacz BA; ośw. BA 10x54W; Profilux III; Pompy dozujące

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie,ja kupilem na allegro zarowke ledowa [60led-biale zimne swiatlo]o barwie 6500k i chematorpha mi nie obumiera -zarowka z przesylka 40pln,pozdrawiam

bez morskiego akwa tez mozna zyc,:googleye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 2 jażeniówki po 8wat każda ale 10000k philipsa akwarystyczne,oprawy po 20zł bodajże,glonów nie ma a spagetti rośnie

370l.sump140l.deltec apf600.obiegówka eheim1262.cyrkulacja,tunze6045,i 2x6065,oświetlenie A.M. 2*150hqi,4*54 T5,50kg gruzu.w sumpie DSB+refugium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zmieniłem oświetlenie. zakupiłem świetlówkę HAGENa Sun 4200 K i czekam (4 dni) ale już widać że to nie będzie rewelacja, bo po kilku dniach nie widać jakiegoś szalonego wystrzału glonów, wręcz przeciwnie chyba stagnacja.

Obecnie mam parametry wody:

KH = 7

NO2 = < 0,1 mg/l

NO3 = 0-5 mg/l

PO4 = 0,05 mg/l

PH = 8

Ca = 480

Może coś z parametrami wody??? Co ewentualnie jeszcze pomierzyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A parametry jak na zbiornik 2 miesięczny??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.