Skocz do zawartości
mlody13a

wybór skrzydlicy

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj jaka polecacie skrzydlice do akwarium ogolnego, moze ktos ma jakies doswiadczenia.Myslalem cos z tych DENDRONECHIRUS ZEBRA,dendrocirus brachypterys ,pterois antennata .Która rośnie najmniejsza a która z nich ładniejsza.

230L +100L(SUMP)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najmniejszą będzie Dendrochius biocellatus. Pytalem o to kilka wątków niżej.

Która najładniejsza ?! zależy od Ciebie :) jak dla mnie może być nawer różowa i tak będzie piekna :)

akwa 230litrów ?! hmmm... mam coś podobnego ale powstrzymałem sie z zakupem skrzydlicy swojego czasu, za bardzo gospodarke azotanową by obciążała która i tak u mnie jet zachwiana. Nawet najmniejsza rośnie do 13 jakiś więć kawalek rybki jest i sądze ze nie mniejsze niż 400literków dla takiej :) a Zebra albo Antennata jak rozłoży płetwy to rybki inne wylecą z wody hehe :)

pozdrawiam :)

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brrrr... nie boisz sie że Cię ugryzie? 230L to trache mało ! Kiedyś miałem skrzydlice w 150l ale z małą iloscią skał i co ? pewnego razu po włożeniu ręki do akwa zostałem ugryziony. Zakończyło to się "odrętwieniem" ręki które trwało trzy dni. Teraz wiem że powinienem szybko miejsce ugryzienia polać ukropem lub przypalić zapalniczką i migiem na pogotowie ale to były moje początki z akwa ok. 15 lat temu i wtedy zlekceważyłem to . Mysle że miałem za małe akwa i ryba poczuła się zagrożona.U mnie to była Pterois volitans

http://www.meerwasser-lexikon.de/tiere/54_Pterois_volitans.htm

piękna ryba , majestatyczna i łagodna karmiłem ją z ręki ,ale tego feralnigo dnia przestewiałem skałki .

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ugryzienie skrzydlicy, żabnicy czy innej najlepiej znieczulać gorącą wodą lub suszarką, temperatura rozkłada białka i nie jest tak źle :)

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam w 400L anntenate i brachypterusa (a mam w planach zmiane wielkości baniaka) i myśle że na Twoje 230L to moze jeden Dendrochirus biocellatus to dużo. Co do tego która najładniejsza to kwestia gustu mnie się podobaja wszystkie, ale ze względu na rozmiary do jakich dorastaja nie jestem im w stanie zapewnic odpowiedniego zbiornika.

Co do ugryzienia skrzydlicy to bardzo mało jest takich przypadków i samo ugryzienie nie powoduje obrażeń. Więcej jest przypdków nadziania sie na kolce skrzydlicy przy pracach związanych z obsługą akwarium tylu czyszczenie, wklejanie korali itp.

Myśle że powinieneś przemyśleć ten zakup dużo poczytać ogólnie o skrzydlicach... Pozdawiam .

650L słonej wody...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam brachypterusa i przez pierwsze półtora miesiąca myślałem, ze jakimś cudem ją znajdę i wywalę, bo w ogóle jej nie było widać. Po półtora miesiąca zaczęła sie pokazywać trochę więcej niż w okresie jedzenia, ale to i tak było ok 30 sekund w ciągu dnia.

Teraz juz weselej pływa po zbiorniku i widać ją całkiem często, jednak jest to drapieżnik, wiec w jej naturze chyba jest ukrywanie sie przy polowaniu.

Sygnatura;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój brachypterus dokładnie tak samo się zachowywał na początku, no i totalnie nie chciał się przestawic na inny pokarm poza żywym. Odkąd kupiłem anntenate jego zachowanie totalnie sie zmieiło. Zaczoł się pokazywać, teraz to cały czas siedzi gdzieś blisko, lub włóczy sie po całym baniaku. Jednak jedno mu się nie zmieniło mianowicie to że jest to skrzydlica żyjąca w skale, wręcz prawie chodząca po skale i bardzo rzadko pływa w toni co dla antenaty jest normą. I przede wszystkim nauczyła się od swojej troszkę większej koleżanki ( antenaty ) przyjmować pokarmy zastępcze. Uwielbiam te ryby....

650L słonej wody...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.