Skocz do zawartości
Neno

Dolewka - jak to rozwiązac ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Otóz zastanawiam sie jak rozwiązac problem dolewki wody . Chciałbym Was , ludzi z doswiadczeniem, zapytac czy taki uklad ma jakis sens ?

Woda z filtra RO gromadzi sie do 60L baniaka zabezpieczonego czujnikiem poziomu wody i elektrozaworem . Czujnik ten , wraz z przewodem doprowadzającym wodę z filtra RO bede raz w tygodniu na kilka h przekładał do zbiornika 180L w celu nagromadzenia w nim wody na podmiankę . Także znów działa czujnik poziomu wody i elektrozawór . W 60L beczce chcę umieścic jakąś pompkę o niewielkim przepływie by podawała wode bezpośrednio do sumpa . Także ta częśc zabawy odbywała by sie w miare bezobsługowo .

Podmianka była by juz normnalnie obsługiwana pod moim nadzorem tj. spuszczam wodę ze zbiornika odmulając przy okazji dno ( jeśli jest taka potrzeba ) i dolewam kolejną pompką solankę do sumpa .

Trochę to zawiłe a to z tego względu , że w biurze znajdował się bedzie tylko sump z odpieniaczem i zbiornik główny , pozostała częśc sprzetu z braku miejsca wyląduje za ścianą w pomieszczeniu technicznym ( 35L banki do baillinga , RO , zbiornik na dolewki , zbiornik na solenie wody itp. itd. ).

Coś skorygowac , cos uprościc , coś zagmatwac ?

Czekam na porady . Z góry wielkie dzięki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój plan jest dobry i prosty oczywiście zawsze można go bardziej zagmatwać!

PS.Jak masz miejsce w tym pomieszczeniu technicznym i jest ono zaraz za akwarium to postaw tam jeszcze samp ,odpieniacz i cała resztę sprzętu nie będziesz musiał biegać po biurze z wiaderkiem przy podmianach a i lepsze dojście do reszty sprzętu będzie itd... :)

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwarzam tez taką możliwośc bo faktycznie , pomieszczenie techniczne znajduje się zaraz za zbiornikiem . A przy podmianach nie mam zamiaru biega z wiaderkiem bo dolewa sie bedzie woda z tyłu a odpływ jest w biurze zrobiony , więc od razu stara woda do kanalizacji a potem swieza do sumpa. Jak tylko znajde tyle miejsca to faktycznie wywale wsio za sciane - będzie ciszej przynajmniej :)

A może sump za ścianę a pod spód baniaki 35L ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Neno :

A może sump za ścianę a pod spód baniaki 35L ?

Jeśli to pomieszczenie jest małe to oczywiście ze możesz tak zrobić. Pojemniki z ballingiem będziesz uzupełniać na pewno zadziej niż czyścic odpieniacz .

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomieszczenie to , to juz własciwie poddasz , dośc niskie ale miejsca tam na pewno wiecej niz pod szafką . Tak chyba zrobie , z tym , że hydraulike będę musiał poprowadzic na miękkich przewodach gumowych ( przynajmniej strat na kolankach nie bedzie tak dużych ) . Jakieś specjalne trzeba kupic czy takie zwykłe ze sklepu ogrodniczego zdadzą egzamin ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast kolanek możesz użyć łuków tez nie będzie takich dużych strat. Musisz się zorientować w cenach, co wyjdzie taniej, bo wąż to jednak lepiej dać chyba taki ze zbrojeniem żeby się nie załamywał. Może ktoś inny Ci podpowie, bo ja mam wszystko w PCV

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze zrozumiałem, pierwsze nagromadzenie wody czyli wody która jest wykorzystywana do uzupełniania wody odparowanej z sumpa - jest uruchamiane za pomocą elektrozaworu, kontynuując czujnik wody uruchamia elektrozowór i woda z RO dostaje się do zbiornika 60l. Takie rozwiązanie jest owszem komfortowe, ale czy zmierzyłeś miernikiem TDS "pierwsze" litry wody z RO, podejrzewam że nie będzie wyniku "000" .....

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten system jest narazie wirtualny :) bo nie kupilem jeszcze dolewek .

Ale włsnie czytając archiwum natknąłem się na to o czym piszesz i teraz mam kolejny problem jak zlac te pierwsze 10-15L po uruchomieniu filtra ? Chyba jednak nie obejdzie się od ręcznej ingerencji w ten "system" :) Albo ręczne przekładanie przewodu z odfiltrowana woda albo trójnik z zaworami .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.