Skocz do zawartości
MarcinP

Jak zlapac k. modliszkowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Razem z zywa skala, w moim akwa wyladowala ok 6 centymetrowa krewetka modliszkowa.

Mam w zbiorniku 21 kg zywej skaly, z czego wiekszosc posklejana - wiec zlapanie potwora przez wyjecia skali jest ostatecznoscia.

Chce sprobowac zrobic popularna w sieci shrimp bottle trap,

na stronie aqua medic znalazlem tez pulapke na kraby

Czy macie jakies doswiadczenia/sukcesy w lapaniu tego potwora?

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na butelke zlapalem kilka wieloszczetow i rybe:D Dzis wywalilem polowe skaly i moczylem w RO, potem wrzatek do dziur, czy pomoglo? To sie okaze:D Skubanca nie zlapalem, ale wylewajac rode cos podskoczylo, mam nadzieje ze to byla ona. Jak nie, kupie ceramike:(

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wygląda taka pułapka? macie jakiegoś linka w ojczystym jezyku?

Sygnatura;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy - co za ceramike masz na mysli?

Ja wygrzebalem nast. sposoby zlapania potwora:

1. Wylowienie zywej skaly.. calej - Krewetka moze schowac sie w ktoryms z kamieni, wiec trzeba skalki po kolei pryskac slodka woda RO.

2. Znalezienie tej konkretnej skaly w ktorej mieszka nasz potwor, zapedzenie go do domu i wyjecie kawalka skalki

3. Kupno specjalnej skalki z jak najwieksza iloscia dziur. Nafaszerowanie skalki przyneta. Krewetka powinna wejsc do skalki w poszukiwaniu jedzenia a wtedy mozna ja wyjac razem z kamieniem.

4. Pulapka a'la strus pedziwiatr - zdobycie czegos wydrazonego co przypomina skale, do tego jakas podstawka. Skale ustawiamy na podstawce, opieramy na patyku. Jak krewetka wejdzie do srodka - cap, wyciagamy patyk i modliszka uwieziona

5. "Butelkowa" pulapka - bierzemy plastikowa buteleczke, obcinamy szyjke w najgrubszym miejscu i wsadzamy ja do butelki tyle ze odwrotnie. Do srodka wsadzamy przynete. Krewetka powinna wejsc w pulapke przez waska szyjke, ale bedzie miala problem z trafieniem do wyjscia. Link z intrukacja: DIY Mantis Trap

6. Cos co naprawde znalazlem jako porade i jesli poprzednie nie zadzialaja to sie wkurze i zastosuje : Z pompy cyrkulacyjnej zdejmujemy oslonke, do srodka pompy wkladamy przynete, jak krewetka wejdzie po przynete - podlaczamy pompe do pradu

7. Pulapki "kupne" w polsce znalazlem: Pulapke na kraby: (link)

jest tez kilka pulapek na ryby ale mysle ze dzialaja podobnie

8. Dedykowana pulapka na krewetke modliszkowa - absolutny hit, ale nie w Polsce :)link

Na koniec - oczywiscie na krewetke trzeba czaic sie po ciemku. Gdzies przeczytalem ze pomocna moze byc latarka dajaca czerwone swiatlo - jakoby zaburzajaca widzenie krewetki

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie zmontowalem pulapke z butelki.

Za przynete wzialem mrozone krewetki, bez przypraw - takie do jedzenia dla ludzi, po prostu ukradlem zonie z obiadu

Mam nadzieje ze zadziala - trzymajcie kciuki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.reefsanctuary.com/photopost/data/508/medium/CrabTrap.jpg

fajna fotka nawet ! może cos do środka włożysz, jakieś żarełko

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.