Skocz do zawartości
szymon79

Zaczynam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

:kapelusz

Jest to mój pierwszy post wiec na początku serdecznie was pozdrawiam.

Akwarystyką interesuję się odkąd pamiętam. Moje doświadczenia z nią związane są takie że akwarium słodkowodne nie jest mi obce, oczywiście nie mówię że mam to w jednym paluszku bo chyba nikt nie jest w stanie pojąc do końca takiego zagadnienia jakim jest akwarystyka.

Solniczki (trafne określenie ) zaczęły mnie interesować od dawna kiedy to jeszcze ten temat był dla większości ludzi w Polsce nie do zrealizowania.

Z przyczyn osobistych postanowiłem mieć troszkę rafy i jej życia w swoim mieszkaniu.

Akwarium już jest 200 litrowe, czytam forum regularnie i dowiaduję się to co raz nowych , interesujących tematów. Nie mogę natomiast uświadomić sobie jak ma dokładnie wyglądać „sump”. Widziałem setki zdjęć , oglądałem filmiki na youtube, ale wszystkie te zdjęcia przedstawiały „sump-y” już oprzyrządowane (pełno kabelków , rurek, itp.). Jestem bardzo ciekawy jak takie cudeńko zrobić. Tak krok po kroku. Jak dla małego dzieciaka co skleja samolociki czy coś w tym stylu, jak opisuje to Adam Słodowy np. kabelek „a” podłączyć do kabelka „b”. Wiem że to brzmi śmiesznie ale ja nie wiem jaki przewód i gdzie dokładnie poprowadzić.

Sprawa ta dotyczy także zainstalowania filtra "RO". Akwarium ma stać w pomieszczeniu z niedostępną instalacją wodną , a z tego co wyczytałem to uzupełnianie wody ma być, lub inaczej, prawidłowo powinno być podłączone do filtra RO i do bieżącej wody i do odpływu ścieków (ja to tak zrozumiałem). W moim przypadku takie rozwiązanie jest nie możliwe.

Bardzo ciekawy artykuł przeczytałem z „prezentacją” ,a właściwie to się przyglądałem i czytałem. Facet jest wzrokowcem i do takich prezentacji i ilustracji o budowie akwarium, „sumpa” prosiłbym o link, zdjęcia, itp.

To co możliwe było do wyszukania na forum na ten temat to już chyba przeczytałem kilka razy ,a temat : „dla nowicjusza „ maglowany jest co chwila.

Bardzo bym prosił o jakieś wskazówki i porady.

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

:kapelusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do filtra RO, to jak nie ma mozliwości to montujesz gdzie mozesz i wiaderkami nosisz wode na dolewki. Ja tak mam i nie narzekam, jak sie czujnik zawiesi to tylko 15l wody doleje, wiec katastrofy nie będzie.

co do sumpa, na pewno musi byc jedna przegroda na spływ i w niej np. odpieniacz, druga przegroda na filtr glonowy, refugium lub DSB i trzecia przegroda na pompkę obiegową. i juz masz mniej więcej sump :) zbiornik na wodę do dolewek proponuję zrobić oddzielnie. co jakiś czas warto by bylo go wyjąć i wyczyścić, a wyciąganie całego sumpa jest kłopotliwe.

ja np. mam 2 przegrody w sumpie jedna jest na filtr glonowy a druga na odpieniacz i pompke obiegowa. w pierwszej komorze trzymam grzałkę, węgiel i co tam ewentoalnie potrzebuję.

te wszystkie rurki i przewody robia się smiesznie jasne, jak juz wszystko podłączysz:)

Sygnatura;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.