Skocz do zawartości
koziolini

odpieniacz do 22L nano rafki

Rekomendowane odpowiedzi

czesc brudnej piany skrapla sie tez na deklu i z niego skapuje , ogolnie odpieniacz lepiej pracuje , jest wydajniejszy .

Mozna tez wkleic dodatkowo obrecz w deklu ale to pozniej pogadamy bo to koncowa robota.

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrob zdjecie rurek obu , powiem Ci co zrobisz , narysuje Ci na rurkach i tak zrobisz w tych miejscahc ok?:D

jaki masz klej do klejenia?

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiertelkiem 6 stka wywiercisz , poltorej centymetra od krawedzi tak zeby sie tam lekko minelo z tym drugim kolkiem , a najlepiej to wierc od strony mniejszego kolka od krawedzi centymetr.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

starasz sie raczej wszystko robic dokladnei , zaoszczedzi Ci to czasu na poprawianie i ewentualnych nerwow :D o ile sie nie skonczy walnieciem o sciane jak to u mnie mialo miejsce przy pierwszym majsterkowaniu :D hehe

Wierc , piluj wszystko dokladnie odrazu , jesli moge doradzic to plexi plytki wycinaj w imadle , polewaj lekko woda zeby pilka mogla swobodnie przechodzic i sie nie klinowala.

Jak staje pilowanie , to wody i dalej jedziesz .

Ja mam wycinaki okragle o srednicy do 13 cm , ale na poczatku pilowalem wlasnie pilka i rownalem pilnikami , pozniej na papierze sciernym , troche zabawy , ale wychodzilo dosyc ladnie :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha była mała pomyłka z długoością tej głównej rury zamiast 15 ma 14,5cm ma to jakaś różnice????

pozdro wszystkim przyszłym i aktułalnym morszczakom:D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam pytanie czy ten odpieniacz jest otwarty od spodu (czy ma dno) i czemu aż dwie kostki w fi50 :D?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak BartY otwarty odpieniacz wewnetrzny , dwie kostki nie koniecznie , ale podejrzewam ze niezleby pienil na dwie kostki , ktore sie zmieszca w taka srednice rury .

Sa trzy wielkosci kostek te najmniejsze wejda spokojnie , no i zawsze to wiecej piany jak z jednej .

Jak dasz jedna wyzej druga pod nia to wejda i te dwie srednie , taki odpienaicz robi niezla zadyme , tylko nie wiem czy nie w calym baniaczku 22 litrowym :D :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak pomyslalem teraz , ze jednak lepiej bylo by ten uchwyt zrobic podwojny zeby sie tam nic nie kiwalo na boki.

projekt6.jpg

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobny uchwyt zrobilem do Ph elektrody , termometru i przy okazji kawalek rurki wpuszczonej 2 cm w wode , zasysajacej wode do Kalkreaktora.

uchwyt.JPG

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takich odpieniaczach warto zastosować dodatkowe zasilenie wody aby zwiększyć przepływ można to zrobić przez trójnik na wylocie pompy

w widoczny sposób zwiększa się wtedy jakość i ilość piany

@koziolini@ rurka do ujścia piany fi 2cm to trochę mało wewnątrz to będzie z 1,5cm:( poszukam powinienem mieć rurkę 25/21mm albo 30/24 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak , wszystko musi miec proporcje i dokladna obrobke :D

O.JPG

O2.JPG

O3.JPG

pozdr...

Ps; BartY widziales kiedys odpieniacz miniflotor firmy AM w pracy ? tam jest wlasnie na podobnej zasadzei jak na dolnym zdjeciu , woda jest wciagana i miesza sie dzeiki pompie powietrza od spodu .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne że tak:) ale on ma stożek

wydaje mi się jak dasz taka cienką rurkę to będzie wyrzucał bardzo rzadką piane , a jak obniżysz poziom wody to sporo syfku zostanie na ściankach.

Jaki będzie poziom wody – planowany ??

woda zasysana jest dzięki dodatkowej rurce w której jest kostka i rurka ta wystaje z odpieniacza, jak nie dasz tej rurki to woda mieli się w sosie własnym :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BartY nie o rurke w kuble chodzi , wiadomo ze nie moze byc za waska .

Ty wspominals cos o dodatkowej pompie ktora by napedzaa wiecej wody do odpieniacza , ja uwazam ze taka jest zbedna .

W tych miniflotorkach woda cyrkuluje sie dzieki pracy kostek (przeplywu powietrza).

Tak to mniejwiecej sobie wyobrazam (rysunek byle jaki bo szkoda czasu)

Nie mieli sie , cyrkuluje sie dolem i tymi bocznymi otworami , to nie moj wymysl :D odpieniacze wewnetrzne tak maja i to funkcjonuje , stracono juz nad tym czas , niema sensu dluzej to dziala.

Dzialoby sie tak jak piszesz , gdyby pompa cyrkulacyjna wewnatrz akwarium przestala pracowac :D tam jest ciagle zasysana i wyrzucana swieza woda.

Proteiny sa wylapywane miedzy czasie i laduja w kuble .

Woda z powietrzem w odpieniaczu "pracuje" w przeroznych kierunkach ..nie da sie ich nawet opisac :D

Dodatkowe umieszczenie pompki to dodatkowa temperatura.

Nie zapominaj ze to tyko 22 litry .

TT.jpg

pozdr..

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to widzę tak: rys po lewej to coś jak miniflotor tylko ja dodałem otwory (zaraz przed kostką) które zasysają część bąbelków (dzięki temu nie ucieka ich wiele z odpieniacza)

odp.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Jaki będzie poziom wody – planowany ??"

Mysle ze w tym uchwycie bedzie mozna zsuwac poprostu caly odpienaicz w gore lub w dol:) automatycznie ustawiasz sobie tym poziom wody.

E tam , babelki nie uciekaja , w zaleznosci na jakiej wysokosci dasz kostke .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekaj bo Tobie chodzi o dodatkowa rurke taka co jest w miniflotorze ?

Bo jesli tak to zgoda , taka powinna byc , jest duzo lepiej.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i właśnie tak jak Ty narysowałeś to będzie mały przepływ wody w odp... ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.