Skocz do zawartości
koziolini

odpieniacz do 22L nano rafki

Rekomendowane odpowiedzi

55.jpg

mozna cos takiego wkleic od dolu , rurke z otworami a kostke dac w srodek tej rurki lub tez dwie.

No , masz racje nie zadobry mpglby byc przeplyw wody . W miniflotorze o ile sobie przypominam bo mialem go na poczatku przygody :D tam jest taka rura wewnatrz odpieniacza .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rurkę czy płytkę??/

Ad. fotki: tam widać otwory w płytce . IHMO po co utrudniać przepływ – otwory maja mniejszą powierzchnie niż cały obwód

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dokladnie to tam jest tak o ile pamietam i z tego srodka wychodzi rurka .

rurka.jpg

Z plytki wyciete cos takiego i w to wlozona rura , w srodek rury ida kostki .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no , i z takiej rury to piana ma kopa i porusza wode w odpieniaczu , heh :D

W sumei to wystarczy w okolo rury dokleic 3 paski z plexy dosc grubej :D a wtedy wkleic calosc do rury glownej .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MP.jpg

Wyobraz sobie to w miare przestrzennie :D

Nom , i to by bylo to , heh tylko ze ja sie juz dalej nie pobawie bo musialbym zbudowac mini rafke o pojemnosci 1 litra :D

kaszana.JPG

Ty BartY , zauwaz ze to juz inny palec :D;)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to Koziolini masz juz wszystko opisane , tak jak zesmy z BartY to omowili , tylko nieco Twoj bedzie wiekszy :D hehe , ja zrobilem tylko po to zebys mogl zobaczyc ze mozna nawet duzo mniejszy zrobic :D

pozdr..

Ps; Z gory zaznaczam , ze nie mial to byc zaden zart

nie mialem wiekszej rurki wiec zrobilem z takiej , zawsze chociaz troche bedzie latwiej to sobie wyobrazic .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam no juz widzialem tu wiele ale to jest dopiero odpieniacz mini deltec nowy model chyba taki pragne miec :D;):D

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedna modyfikacja. aby zwiększyć naturalny przepływ wody (wywoływany przez bąbelki:)) ale zakłócany przez otwory w rurce ( wraz z powracającymi bąbelkami powraca też częściowo woda) można zastosować dwie rurki o różnych średnicach wtedy bąbleki (i woda) wracające do obiegi pobierane są już za kostką i siła ssąca bąbelków unoszących sie razem z wodą w 100% pobiera wodą z zewnątrz odpieniacza.

Mimo wszystko dodatkowy przepływ wody w ilości około 20l/h z np. pompy cyrkulacyjnej może poprawić wydajność odpieniacza , można kombinować :D

odp1s.jpg

Pozdr Bartek

jest tylko problem , że ten odpieniacz jest bardzo mały i może być problem z umieszczeniem wszystkiego wewnątrz :D gdyby ta rura była chociaż fi60mm eh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomysl mi sie podoba BartY :D ale wlasnie chcialem napisac ze do takiego malego odpieniaczyka to bedzie rurka w rurce poganiana rurka a na tej rurce jeszcze jedna rurka w rurce :D hyhy :D

Ciekawe czy taki malunki by zapienil ??:D heh

Kostki kawalek opilowac , otowrek zrobic , dzialalby haha Robie micro rafe :D

Ps; Czego sie nie odezwales drugi raz na gadu w zwiazku z tymi kalibrantami Ph ?

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D

fakt trzeba by to wytestować , miałem taki odpieniacz ale ze średnicami 80, 60,40mm i fajnie działał, w 50mm to ja nie wiem, chyba zejdę do piwnicy i podłubie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już mi przeszło :D 15cm!! jak to kurcze mało :D

Gdyby chociaż można by było zrobić znużenie 20pare cm to by było coś :D

mam GG przez chwilę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no malenki jest , heh kostke wsadzisz i praktycznie miejsca nima :D

Ten co ja wystrugalem to srednica rurki 2 cm :D hehe

tej w srodku niby kubel to 6 mm :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mozna te dwie mniejsze , jedna wyzej droga nizej :D

nie mam rury , musial bym to widzeic.

Koziolini , chcesz to mozesz mi wyslac te rurki to Ci za friko wydlubie odpienaicz.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde chłopaki - jedyne co w życiu robiłem sam to budowle z klocków lego, reszte zawsze wolałem kupne, ale w tej akwarystyce morskiej to się po prostu nie da tak :D

Juz zmajstrowałem własne oświetlenie w pokrywie (co jest dla moich 2 lewych rąk ogromym sukcesem) a teraz jak czytam tego posta to zapragnałem "wystrugać" mini-mini odpieniacz do mojego 15L "sanatorium" dla rybek. Z tym że chce zrobić odpieniacz ... zewnętrzny mini-mini :D

Co wy na to da rade?

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokrywa do tego mojego 15L "sanatorium" jest taka całkiem fajna zintegrowana. Machnąłem szybki rysunek tego jak to wygląda:

818-pokrywa_15l.jpg

1 - komora z malutką (3cm x 3cm) zatopioną pompką 250L/h (regulowana moc pompki) - zasysa wodę dołem przez taką rurkę z akwa i wywala wyjściem które widać na tym rysunku. Woda zalewa komorę nr. 1 i przechodzi do komory 2 i 3

2 i 3 - tu teraz siedzą 2 gąbki ale można tu wsadzić jakiekolwiek wkłady filtracyjne

4 - wodospad do akwa

5 - osobna komora na statecznik elektroniczny do świetlówki power compact (obecnie pusty znajduje się tam tylko pstryczek do świetlówki 7W która była w zestawie - elektronika jest na zewnątrz jak zasilacz)

6 - świetlówka kompaktowa w pokrywie podnoszonej. Obecnie jest 7W PLS ale staram się ściagnąc z USA lub od germańców power compact 18W 50/50 10000K/aktynika

to tak odnośnie opisu do pokrywy - teraz:

Chciałbym do pompki 250L/h podłączyć wężyk silikonowy i wyprowadzić na zewnątrz obok pokrywy (ok 5-10cm) do malutkiego zewnętrznego odpieniacza z którego po odpienieniu by wracała woda drugim wężykiem do komory numer 1 i dalej tak jak jest przelewowo do komory 2,3 i przez 4 do akwa.

Jakieś pomysły?

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ja to mniej więcej tak widze:

818-odpieniacz_szkic.jpg

Ta kreskowana linia to pokrywa akwa 15L.

1 - wężyk od pompki 250L/h pompujący wodę do odpieniacza wychodzący z komory nr. 1 z poprzedniego szkicu

2 - wężyk doprowadzający powietrze z pompki powietrznej do kostki

3 - kostka z drewna lipowego (np. AM mini)

4 - ta kreskowana część to przegrowa w środku odpieniacza oddzielająca wodę do odpieniania od odpienionej

5 - zwężenie wywalające pianę z odpieniacza do kubeczka. Kubeczek z deklem z dziurką aby powietrze miało gdzie uchodzić i tworzyło ciąg wysysający pianę

6 - wężyk odprowadzający wodę odpienioną do komory nr.1 z poprzedniego szkicu

Wzorowałem się miej więcej na tym jak to się odbywa w moim biostar flotorze (tylko tam nie ma kostki a jest wirnik igiełkowy).

Tylko potrzebuje teraz porady co w jakich proporcjach. Jaki wysoki i szeroki odpieniacz, jakiej wysokości przegroda, jakiej szerokości wężyk odpływowy (taki jak wlotowy czy szerszy? itd, itp :D help :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.