Skocz do zawartości
koziolini

odpieniacz do 22L nano rafki

Rekomendowane odpowiedzi

ale to jeszcez jednak bedzei zaduzy do Twojego akwa :D :D

pipa5.JPG

Baniaczek do tego 2 litrowy , sump , elegancka szafeczka ..a jak :D hehe :D

Sa takei wieksze zlaczki ogrodowe na gwint , mozna je wykorzystac do takiego wiekszego pieniacza o srednicy tych 5 cm naprzyklad.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smk , a po zatym na tym Twoim zdjeciu to ja nie widze NIC co by mnie oswiecilo :D

Zdejmij pokrywe , pokaz to doklaaaadnie :D ja jak czegos nie rozbiore i nie zobacze to do konca nigdy nie jestem pewny :D

Z tego co teraz widze , to tylko wycinak , otwor mniejwiecej o srednicy 5 chyba cm jest w tym pieniaczu AM mini flotku i bym go tam na tyl wcisnal , najwyzej jak za wysoki to bym go opilowal .

pozdr....

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasunela mi sie taka mysl heh zobaczcie to sami , po co dawac do odpeiniacza pompe ? jak mozna podciagnac wode rurka z baniaka i dac tylko kranik na wyjsciu z odpieniacza w celu ustawienia predkosci przeplywu wody

dzieki temu mielibysmy mniejsza temperature wody w baniaku , zaoszczedzili zbednei pochlaniane kilowaty :D

cichsza prace sumpa , tam i tak wystarczajaco w nim trzeszczy :D i zawsze to wiecej w nim miejsca .

To tak mi sie nasunal ten pomysl bo do tego malenstwa wyzej , to ni jak nie podlanczy zadnej pompy :D

Moze nie zassac rurka , tyko troszeczke szerszy komin zrobic , dodatkowy otwor w nim na zawor i wtedy woda spadala by do odpieniacza , kran przed odpieniaczem i kran na wyjsciu wody z odpieniacza ... heh.(mowa o odpieniaczu na kostki)

Ale w zasadzie to kostki niedlugo bedzie mozna zapomniec calkiem:D

odi.jpg

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie - zewnetrzny chce zawiesic z tyłu akwa obok tej pierwszej komory od lewej w pokrywie akwa.

Ten odpieniacz co pokazałeś wypas - taki zrobie właśnie. Tylko czy nie lepiej bedzie wprowadzić rurki od dołu (poza odpływową) zamiast miejsce w środku odpieniacza marnować? i je np. jakimś silikonem uszczelnić?

Tu masz szkic który zrobiłem wcześniej z opisem:

818-pokrywa_15l.jpg

1 - komora z malutką (3cm x 3cm) zatopioną pompką 250L/h (regulowana moc pompki) - zasysa wodę dołem przez taką rurkę z akwa i wywala wyjściem które widać na tym rysunku. Woda zalewa komorę nr. 1 i przechodzi do komory 2 i 3

2 i 3 - tu teraz siedzą 2 gąbki ale można tu wsadzić jakiekolwiek wkłady filtracyjne

4 - wodospad do akwa

5 - osobna komora na statecznik elektroniczny do świetlówki power compact (obecnie pusty znajduje się tam tylko pstryczek do świetlówki 7W która była w zestawie - elektronika jest na zewnątrz jak zasilacz)

6 - świetlówka kompaktowa w pokrywie podnoszonej. Obecnie jest 7W PLS ale staram się ściagnąc z USA lub od germańców power compact 18W 50/50 10000K/aktynika

Do pompki 250L/h podłączony ma być wężyk i wyprowadzona na zewnątrz obok pokrywy (ok 5-10cm) do twojego zewnetrznego odpieniacza z którego po odpienieniu by wracała woda drugim wężykiem do komory numer 1 i dalej tak jak jest przelewowo do komory 2,3 i przez 4 do akwa. :D

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

silikonem to sie nie usczelnia niczego poza akwarium (klejeniem) , sprzet sie tylko klei dobrym klejem (Tangit`em lub Acryfix 116 ) silikon po jakims czasie pusci .

Ta miniaturka odpieniaczyka to w sumie do sumpa , taki mam u siebei zrobiony tylko ze duzy i uklad rurek wlasnie taki jak widzisz , wzorowalem sie na firmie RATZ .

A do Twojego to mniejwiecej tak jak jest w odpieniaczu (Seaclone ) widzisz teraz juz widze co planujesz .

Zaraz podrzuce Ci fotke tego odpieniacza .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok Thx :D

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"ło maj god" :D trochę przesadzone te odpieniacze

Myśle że ten prosty mini z nakręcanym kubeczkiem bedzie w sam raz - tylko wloty zrobie od dołu żeby nie upychać rurek w środku

thx - jestem nadchniony - ale nie czuje sie na siłach i bede musiał chyba natchnąć mojego ojca do sporządzenia tego odpieniacza. Wychował się na książkach Adama Słodowego więc na pewno mu się spodoba ten pomysł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze , ta trzecia fota od gory , o ta wlasnie ...

Myslalem ze cos nowego wymysle w zwiazku z tym odpienaiczek ktory planuje zrobic , a tutaj patrze wlasnie cos podobnego , jakby mi pomysl podkradli heh

juz chyba zawiele nowego to nic nikt nie wymysli hehe :D

aquaconnect.jpg

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już rure, kostki, pompkę powietrzną tylko za cholere nie mogę kupić nigdzie takiej skręcanej złączki z o-ringiem jak na twoim zdjęciu.

Jutro kopne się do ogrodniczego bo w hydraulicznych patrzą na mnie jak na barana ;)

A faktycznie będzie musiał być ten odpieniacz dość wysoki bo jak odpaliłęm na próbę w tej róże kostkę na pompkę powietrzną, to piana szła 2x wyżej niż poziom wody w rurce. Jakiś zaworek z regulacją ilości powietrza bede musiał wstawić na rurce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki święto lasu - zrobiłem swoj odpieniacz :D

Może i mam 2 lewe ręce do majsterkowania ale odpieniacz leży w granicach moich możliwości ;)

Co prawda nie jest to taki jak chciałem (BartY robi mi piękny zewnętrzny mini mini odpieniaczyk) ale wyszedł całkiem niezły (popaćkany klejem) wewnętrzny odpieniacz i do tego ...działa ;) hehe.

Części odpieniaczyka: 25cm rurki (w której przyjechał hydrometr), 2 końcówki od węża ogrodowego (gardena za 7zł i no name za 2 zeta), kostka AM miniflotor (2zł)

a na kubek:

kawałek uciętego lejka i ... zatyczka do dezodorantu hehe

gwinty na końcówkach węża i otwory wyżłobiłem pilnikiem półokrągłym, wymyłem, skleiłem i w 30min TA DA DA DAM - mam odpieniaczyk ;)

Odpieniaczyk wszedł w otwór na grzałkę w pokrywie do 15L mini rafki i można kontrolować ilość piany wciskając go lub wysuwając z akwa a także ilość bąbelków zaworkiem do powietrza zmontowanym na wężyku.

Macie tu fotki mojego tymczasowego odpieniacza za 10zeta (no +35zeta pompka powietrzna) - Adam Słodowy by był ze mnie dumny ;)

Zobaczymy jaki zewnętrzny odpieniaczyk zmontuje BartY

818-diy_skimmer_1.jpg

818-diy_skimmer_2.jpg

818-akwa_odpieniacz1.jpg

818-filtration.jpg

opis na zdjeciu po angielsku bo dodawałem zdjęcia najpierw na www.reefs.org a że amerykańce wiadomo że głąby to musiałem im opisać ;) - wam chłopaki nie trzeba ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i piekny , gratuluje:)

Smiac mi sie tylko chce , ze to bylo tyle debatowania nad g...kiem ;)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swirlej wiesz jak to jest za "pierwszym razem" (no chyba że już zapomniałeś ;) ) - człowiek się zastanawia co i jak i od której storony się do tego zabrać - a tu rach ciach i po krzyku ;)

poza tym to nie cały post jest o moim odpieniaczu - ja sie tylko podłaczyłem do czyjegoś tematu i doszły 2 kolejne strony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@smk gdzie zakupiles takie male akwarium i jaki jest jego koszt??

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To akwa akrylowe "AquaEL mini akwarium" - cały zestaw (bez tego wspaniałego odpieniacza ma się rozumieć ;) ) chyba ze 150zl (ja kupiłem za 100zł bo kumplowi zalelegało na sklepie i nikt się tym nie interesował) - całe mini akwa mnie wyniesie gdzieś ze 350-400zeta

No chyba że wymienie grzałkę (bo skubana pół akwa zajmuje) na mate grzejną z termostatem to będzie ok 100zł więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz napisac cos wiecej o tym Twoim mini akwarium? Ile tam masz skaly i jakie zycie przewidujesz??

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadziłem wczoraj 3kg żywego piachu (ok 4cm warstwa)

Skały mam ok 2 - 2,5kg

Oświetlenie standardowo jest 7W 6500K ale zamówiłem z USA 13W 50/50 (10000K/aktynika) na tym samym styku (pociągnie na tym samym zasilaczu ale zmienie na elektroniczny bo mnie irytuje mryganie)

Co do życia nie wiem - przydałby się yelow watchman goby + krewetka pistoletowa, 1 malutki czerwony krabik pustelnik no i jakieś grzybki i może szczepki korali jakiś. Jak na razie na skale mam kilka zoanthusów.

Zrobie dziś fotke jak to wygląda z piachem i nową aranżacją skałki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko do smk, z jakiego sklepu w USA brałeś Oświetlonko do tej 15stki, masz może link do tego sklepu??

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a skoro o oświetlenu wpadłem na pomysł aby uzyć do mojej 12-stki 1x leuci blue i 1x leuci nature nie z tego co czytałem taki połączenie cytuje "jest idealne do oświetlania akwarium morskiego" podaje linkihttp://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=fe1fa73ebd75&UID=44f5275dab78

pozdro wszystkim przyszłym i aktułalnym morszczakom:D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te swietlowki leuci ktore chcesz miec maja 45 cm dlugosci przy 15 W czyli do tak malego akwarium bedzie ciezko je zmiescic.@SMK czy mozesz wrzucic fotki swojego nano i napisac pare zdan w jaki sposob mozna sprowadzic takie swietlowki kompaktowe z USA??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropo miejsca to spoko bo jestem w trakcie budow szfki która będzieo o 20cm szerasza od samego akwa czyli w pokrywie bede miał dosyc miejsca tylko nie wiem czy takie oświetlenie nie jest za mocne ???????

pozdro wszystkim przyszłym i aktułalnym morszczakom:D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@koziolini

Na bank nie jest za mocne - wyobraź sobie że amerykańce do swoich 20L nano rafek wsadzają ... HQI 70 lub 150W !!! Jak to przeczytałem na reefs.org w poście z tytułem "czy nie za mało światła?" to prawie oszalałem ;) - ale to już chore jest.

@piotr

świetlówki kupiłem 13W długości ok 19cm (powercompacty składają sie z 2 rur lub z 1 zgiętej) w www.premiumaquatics.com chyba za 8$. Normalnie wrzucasz do koszyka i potem wybierasz przesyłkę międzynarodową EMS global express (szybko i pewnie) i płacisz kartą VISA lub Mastercard i gotowe. (oczywiscie nie same swietlówki kupowałem).

Przyszło w 4dni do Polski i od tego czasu już ponad 10dni celnicy nie mogą się zdecydować co z tym zrobić grrrr. Zaczynają mnie już wkur...ć. Musiałem im przetłumaczyć fakturę na polski i napisać co jest do czego a najbardziej by im pasowało jak bym się sam po to pofatygował nie wiem po jaką cholerę skoro mają wszystko napisane.

Co do mojej mini rafki to dołożyłem żywy piach z aquariusa - 4cm warstwę żeby DSB ładnie działało, poukładałem skałkę żeby była ładna jaskinia dla jakiegoś zwierza co tam wpuszcze. Macie tu fotki.

818-sandbed1_125.jpg

818-sandbed2_188.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.