Skocz do zawartości
MG

Sarcophytony a wysoki poziom wapna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z Waszych doswiadczen

Czy nadmierny poziom Ca miedzy 520 - 530 moze byc powodem nie rozwijania sie Sarcophytonow ?

troche juz glupieje LPS y wygladaja znakomicie miekkie typu Xenia rowniez jaki tez inne miekasy.

natomiast grzyby poprostu obumieraja z niewiadomych powodow, rowniez sinularie nie wygladaja najlepiej.

Akwa jest raczej rybne z kilkoma dosc wrednymi gatunkami, ale nie zauwazylem zeby zerowaly na tych koralach.

reszta parametrow w normie moze oprucz dos mocno spadajacego kh ktore reguluje i wacha sie miedzy 6 - 12 w dluszych okresach czasu, powodem wysokiego Ca jest dosc wydajny denitrator siarkowy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moglbys naswietlic sprawe tego denitratora? jak to dziala i czemu ma taki wplyw na Ca?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Denitrator siarkowy jest w pewien sposob rowniez reaktorem Ca, w procesie denitryfikacji produktem koncowym jest miedzy innymi co2, zakwaszona woda przechodzac przez druga kolumne z wkladem wapiennym dziala jak reaktor wapnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na samym początku przesadziłem z dozowaniem CaCl do mojego akwa miałem poziom grubo ponad 600mg/l - twardzielom się podobało ale sarcophyton zamknął się i oklapł.

W ciągu 2 tygodni zrzucił 2 razy wierzchnią skórę i teraz wygląda pięknie jak nigdy mimo że poziom wapna jest nadal ok 500mg/l

Jednak podejrzewam że stan jego niezadowolenia nastąpił na skutek dość szybkiego wzrostu poziomu wapnia i utrzymywania sie takiego dość długo.

Gdzieś zresztą czytałem chyba na reef park że miękie nie bardzo lubią zbyt wysokie poziomy wapna.

Z drugiej strony to ten moj sarcophyton marudził prawie miesiąc otwierając i zamykając się - w sumie 3 razy zrzucał skórę i już myślałem że po nim ale wygląda że wyszło mu to na dobre bo w końcu rozłożył się przepięknie. Więc może po prostu marudzi po i przyzwyczaja się do nowego poziomu wapna.

Ale to tylko takie przemyślenia nowicjusza :yes

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem polega na tym ze to trwa juz ponad 2 miesiac nie pomaga przekladanie do i od swiatla jak rowniez na rozne przeplywy. O ile dlugo polipowe sa napompowane acz bez wysunietych polipow to z krotkich robi sie tragedia z grzyba o srednicy ponad 30 cm robi sie flak 15 cm co dziwne maja okresy kiedy wyglada ze dochodz i sie popuja ale to trwa tylko pare godzin.

Nie moge dojsc co jest nie tak, jeszcze moze byc tak ze w nocy Diademy je draznia, ale dlaczego tylko grzyby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm a na pewno to jest kwestia wapna? Bo u mnie jest dalej bardzo wysoki poziom a sarcophyton pieknie rozwija sie - choć jak juz pisałem w poprzednim poście - przez prawie miesiac wygladał jak zdechły flak (z małymi przerwami). Ale skoro mówisz ze to nie tylko sarcophyton tak reaguje to jest chyba sie czym martwić.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.