Skocz do zawartości
booa

korale miekie

Rekomendowane odpowiedzi

witam ponownie czy korale miekie potrzebuja duzej cyrkulacji w akwarium i co zrobic zeby w piasku mie zbierał sie syf pomimo ze go odmulam.Mysle o zastosowaniu filtra mechanicznego z wata moze przy czestym czyszczeniu bendzie lepiej i czysciej .Za skała mam pompe wywala mi wszystko z za skał tyko to lezy koło szyba i na skałach co z tym robic pozdrawiam

Baniak 450l.Sump 100,Blau Aquaristic Scuma IT 110 .Cyrk.2*15000 +2*2000,Oswietlenie 4*hqi 150w.2* 36 t8.Skała 65kg.Pudełko przelewowe stal nierdzewna.P.obieg 2500 l/g

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odsysac z czasem bedzie tego coraz mniej. Co do cyrkulacji to miekasy lubia spokojna wode:)

rafka:125x55x55h

oświetlenie: 4x54w

cyrkulacja Marea 6000l/h JVP 5500l/h

obieg New Jet 3000l/h,

Odpieniacz DIY igła AM PH 2500l/h

25kg żywej skaly

10kg martwej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
booa :

i co zrobic zeby w piasku mie zbierał sie syf pomimo ze go odmulam.

nie odmulać, kupić ekipę czyszczącą do piasku (wybór zwierzaków spory)

ślimaki: Strombus

rozgwiazda: Archaster angulatus

ryby z grupy babek (olbrzymi wybór) pięknie przekopują piasek :)

jeśli odpowiednio dobierzesz ilość zwierzaków to piasek będzie bialutki i ładnie spulchniony :)

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 1xmitra papalis ok 4cm(ten lezy pod piachem i czasem sie przemiesci w inne miejsce) 3xstrombus ok 2cm(te laza po skalach i po szybach), krab ten lazi po skalach wiec moja ekipa to tak troche kiepsko sie garnie do tego piachu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a u mnie w 375l obecnie biega, pełza i pływa:

1 x Strombus

1x Cryptocentrus cyanotaenia (babka) - średnio kopie w piachu (jak się jej przypomni)

1x Cryptocentrus cinctus (babka cytrynowa) - od czasu do czasu :)

1x Valenciennea longipinnis (babka) - a ta to kopie i ryje w piachu nonstop... w ciągu tygodnia od wsadzenia do akwa chyba całe 45kg piachu jakie mam przerzuciła :) ale piasek bielusieńki :)

edit:

musze jeszcze rozgwiazdy dokupic (ze 2 sztuki) i może jeżowca Clypeaster (Clypeaster humilis - Sanddollar)

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowiedz mam 2 rozgwiazdy piaskowe 2 strombusy 2 jakies inne slimaki 1 turo i 1 babke wiec co mam dokupic do 450 l zeby było spoko z tym syfkiem

Baniak 450l.Sump 100,Blau Aquaristic Scuma IT 110 .Cyrk.2*15000 +2*2000,Oswietlenie 4*hqi 150w.2* 36 t8.Skała 65kg.Pudełko przelewowe stal nierdzewna.P.obieg 2500 l/g

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja szukam jeszcze Signigobius biocellatus kolega ja miał - jest niewielka ale tez zawzięcie nonstop kopała w piachu)

Valenciennea longipinnis niestety ma spore rozmiary (ale jaki buldożer :) dla przykładu filmik jak kopie u mnie :) zrobione na 2 zień od wpuszczenia więc syfek w piachu jeszcze był prawie nienaruszony :))

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm tylko gdzie dorwac taka slicznotke :) (Signigobius biocellatus)

co do filmiku - niesamowita :) tez by mi sie taka przydala, tylko do 50l musze szukac czegos malutkiego :) a nie smoka takiego, swietna!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
LiZaRd :

hmm tylko gdzie dorwac taka slicznotke :) (Signigobius biocellatus)

można dostać :) okresowo się pojawiają a jak się popytasz to pewnie sprowadzą :) ceny coś ok 50-75 zł widziałem

LiZaRd :co do filmiku - niesamowita :) tez by mi sie taka przydala, tylko do 50l musze szukac czegos malutkiego :) a nie smoka takiego, swietna!

już ja nazywam buldożer :)

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.