Skocz do zawartości
promil

112llna 45l

Rekomendowane odpowiedzi

Akwa 50x30x30,oświetlenie 2x10000K T5 Philips,jak będzie mało dodam kolejną 1x10000K(wszystkie 30cm).

Filtr kaskadowy dedykowany pod akwa 80 ltr,pompa cyrkulacyjna 1x3000ltr i teraz pytanie,czy coś wkładać w komory filtra kaskadowego?Chciałbym aby ten filtr zbierał śmieci z wody,jako filtrację biologiczną zastosuję LR+ żywy piach 5-6cm z pracującego zbiornika(mojej solniczki 112L).Nie planuję trzymać ryb,tylko lps,sps,zoanthusy sp.ślimaki,kraby w sumie 1/2 tego co miałem do tej pory w 112l.

Macie jakieś pomysły?

W planach piko-rafa 30ltr z miękkimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstaw tam jakiś mały odpieniacz DIY ( ja mam taki ) no i może zostanie Ci miejsca na jakiś absorber albo węgiel. Aha jak chcesz kaskadę to kup od razu ze skimmerem bo mimo iż woda u mnie faluje to mam film bakteryjny na powierzchni.

30x30x40 czyli 36 l od 14 02 2009.8 cm LS, 4 kg LR,oświetlenie Led na Cree DIY, Koralia Nano, kaskada Aquaclear 200, odpieniacz DIY, grzałka 50W, sól Kent.

Koszt postawienia.... znikomy w porównaniu do obecnie planowanego zbiornika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj w ciągu paru godzin przeprowadziłem moje maleństwa do nowego lokum,całe szczęście obyło się bez problemów :D

90% wody z poprzedniego zbiornika,oraz podmiana w jednodniowych odstępach po 5 ltr,mieszkańcy mają się tak :

img2840m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaskada oraz pompka 500l/h robią naprawdę wystarczający ruch wody,co nie udało mi się uchwycić na fotce:goofy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam soli HW(zakupuję ją w sklepie w Jastrzębiu),czy ktoś może wie więcej na temat tej soli?

Czytając opinie widzę ,że w grę wchodzą"bardziej wypasione"np:

Kent Marine, Preis - Meersalz,Sera,Kenta itp.

Czy ma/miał ktoś z Was styczność z HW?

Opinie mile widziane.

Kenta znam,sól którą aktualnie używam właśnie się kończy więc muszę coś zamówić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dudu :

Wstaw tam jakiś mały odpieniacz DIY ( ja mam taki ) no i może zostanie Ci miejsca na jakiś absorber albo węgiel. Aha jak chcesz kaskadę to kup od razu ze skimmerem bo mimo iż woda u mnie faluje to mam film bakteryjny na powierzchni.

Może wkleisz jakąś fotkę swojego odpieniacza DIY i napiszesz co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.