Skocz do zawartości
BartY

reaktor do nano

Rekomendowane odpowiedzi

w ramach tego że ciągnie się temat reaktora, (taki temat tygodnia:)) , to kiedyś się zastanawiałem czy do nano można by zrobić reaktor, ale te koszty :D (reduktor butla itp.). I pomyślałem, że może udało by sie zrobić reaktor na co2 z butli np. Plantisa,filtrusa Napełnić 1-2 razy dziennie jakiś zbiornik ( może dzwon ) gdzie powoli by sie rozpuszczał gaz ( powiedzmy 3-5 godzin). Ciekaw jestem także ile KH i Ca jednorazowo oddałby taki reaktor z 1L wkładu i powiedzmy 200ml co2. Może to poroniony pomysł jeśli tak to wybijcie mi go z głowy.:D

pozdrawiam Barty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do nano to Ci wystarczy zagazowac kalciumhydroxid na wodzie mineralnej gazowanej i dolewac :D

pozdr..

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko jak juz to zeby ta woda gazowana zawierala jaknajmniej silikatu .

Lub adsorbowac silikat specjalnym weglem np; firmy aquaconnect (silicarbon ) bezposrednio z akwarium.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ja od kilku dni buduję taki co by go z bimbrowni zasilać :D

i nieszkodzi że do mojego baniaka to za mały ale zabawa przednia ( choc do mistrzów DIY nie należę)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po jakiego Ci ten reaktor??

Zmierz poziom Ca i stwierdzisz czy jest potrzeba dozowania wapnia .

Jeśli poziom jest na ok 400 daj se siana.

Co Wy z tymi reaktorami wszyscy!!

Jezu to jakaś turbinka Kowalskiego nowa !

Poczytaj może troszkę a potem montuj reaktor.

Wodę gazowaną to wypij i nie słuchaj durnot.

Reakto czy mikser jest do podnoszenia poziomu węglanó wapnia ponieważ są one konsumowane przez koralowce do budowy swych szkieletów. Jeśli Masz w tej nano jednego czy dwa albo wcale to zapomnij o temacie!.

Zapraszam do przeczytania mojego durnego wywodu na ten temat na mojej stronie http://www.minirafa.neostrada.pl/zmian.htm#mikser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irku to do mnie ?

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo wiesz poziom Ca2+ to ja mam ok (balling gurą :D ) a reaktor to poprastu zabawa w DIY i jako taka jest nieszkodliwa i caalkiem fajna na odreagowanie po całym dniu pracy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto ma z was odwage zrobic doswiadczenie ktoro ja tez przeprowadzilem u siebei i zreszta nie ja pierwszy i jedyny ...?

Mineralna silnie gazowana woda o jak najmniejszej zawartosci silikatu , najlepiej to Ro zagazowac w syfonie (tylko moze nie w aluminowym ) sa takie ze sie tylko butelke podstawai i naciska zwierzchu na guzik )

W takiej wodzie rozpuscic 1 lyzke kalciumhydroxidu , poczekac kilka godzin az sie osad osadzi na dnie , woda bedzie wyklarowana bez zadnego pylku , nie to co w normalnej wodzie RO .

Nastepnie jak sie odstoi , to ten wyklarowany roztwor mozna normalnie wlac do baniaka , nie musowo zakraplac to nie ma duzego Ph , wrecz przeciwnie niskie ma ph .

1 szklanke mozna tego smialo nalac do 100 litrowego baniaka , ale wtedy gdy bedzie Ph wyzsze .

Zauwazycie jak korale na to zareaguja , zwlaszcza miekkie , najlepiej reaguja "drzeka ".

Sodowy nie nalezy zaduzo pic bo wiadomo dlaczego ...:D

pozdr...

Ps; Firma Zoo Wellke , opisala ta metode w katalogu , sprawdzilem dzialalo super.

Jeszcze dodam , ze chyba nie jeden z was ma kupe szczepek korali miekkich , np; "kenia drzewka ) , malunka szczepke wlozyc do jakiejs nawet wiekszej szklanki, tylko zeby byla juz przyrosnieta na kamyku, i podstawic pod swiatlo , jak bedzie rozlozona w miare , wtedy sprobowac nalac tego plynu , i swoje obserwacje mozna pozniej opowiedziec .

Ryzyka praktycznie zero , tym bardziej ze juz to wyprobowalem wiele razy .

Ta metoda mozna podtrzymywac karbonat w malych akwariach , wapna w takiej wodzie jest raczej nie wiele ,

ale to wtedy na noc zakrapla sie normalna kalkwasser .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie do Ciebie BartY.

Źle to napisałem i z tąd tak to Mogłeś odebrać.;-)

Przepraszam.

To ogólnie do tego wątku o nano mniejszym od reaktora i rozpuszczaniu dolomitu w wodzie mineralnej .

Taki reaktor a`la Nałęczowianka to jak montowanie kierunkowskazów w rowerze :D Albo chamulców tarczowych we wrotkach.

Muszę jednak przyjąc do wiadomości że są ludzie lubiący komplikować sobie pewne sprawy dla samej zabawy.

Nie powinienem sie odzywać wcale .Żałuję i postanawiam poprawę.

Serio serio ;-)

Pozdrawiam Irek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irek , mozesz sie odzywac i po to jest to forum , a o dolomicie nie bylo zadnej mowy :D

To jest takzwany "kalkzusatz" , o tej metodzie wspominala jak wyzej napisalem , firma Welke .

Wlasnie na wodzie mineralnej gazowanej -kalciumhydroxid a nie dolomit , i nie wiem co Cie tak dziwi ..?

Nie wiesz co to jest Hydrogenkarbonat itd... to jak z Toba rozmawiac..?

Nie mozesz byc ograniczony i znac tylko jedna nazwe twardosc weglanowa a nie wiedzeic co znyczy (KH )

" deutsche Karbonathärte - dKH° "

pozdr..

Ps; I jak nie znasz nazw niemieckich to nie parskaj smiechem bo to nie jest smieszne wogole wiesz .

A.jpg

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj masz takei upiekszacze typu ala wapno TM sprzedaja hehe do podbicia nei wapna a KH .

( Chyba sie teraz przestaniesz sam z siebie smiac i nie pisz do mnie jak nie masz pojecia , wal porozmawiaj z kims na rowni ze swoja wiedza .)

T.jpg

pozdr..

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolomit to wkład w reaktorze.

Jak by sie nie nazywał to pokruszona skała dolomitowa.

Nie ważne.

Pomyślałem że Myślisz o wkładzie używanym w reaktorach pisząc o wlewaniu wody gazowanej.

Nie wpadł bym nigdy na to że można tak okrężną drogą dojść do podniesienia poziomu węglanów wapnia.

Najpierw z wodorotlenku wapna zrobić kwaśne węglany aby potem uzyskać węglany?

Nie prościej dolać wody destylowanej do wodorotlenku i uzyskaną wodę wapienną dozować do akwarium aby podnieść poziom węglanów?? Pomijamy dozowanie co2 i przejściową fazę kwaśnych węglanów.

No chyba że reakcje zachodzą inaczej w zależności od położenia geograficznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irek , skoncz o kalciumhydroxid byla mowa nie o dolomicie !

Zreszta Ty pomalu widze wszystko mieszasz , zrob przerwe , pogadamy za kilka dni :D

Ja wiem ze Ty wiesz , znasz zasade dzialania reaktora , ale sie nie smiej z kogos jak nei znasz nazw niemieckich .

I nie ja na nic wpadlem , tylko zawsze podaje to co wyczytam nie myl pojec , ja niczego juz w akwarystyce morskiej nowego nie wymysle chlopie , juz mozna powiedzeic wymyslono wszystko , no prawie wszystko :D :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja chciałęm się podroczyć troszkę bo sobota jest :D

Pisz po Polsku "węglan wapnia"- a nie calciumhydroxid. Wiem że to łądniej wygląda ale zamieszanie robi większe.;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda wapienna to glownie podnosisz poziom wapna , heh... Kh po jakims czasie spada przy stosowaniu wody wapiennej .

Ponoc przy kontrolowanym dozowaniu Co2 + wody wapiennej mozna utrzymywac jedno i drugie z tad to rozpusczanie kalciumhydroxidu na mineralcej gazowanej .

W dzien robisz dolewki jak PH skacze z wody gazowanej w ktorej wczesniej orzpusciles kalciumhydroxid a na noc dajesz kalkwasser na wodzei Ro i masz ta sama metode co kalkreaktor w dzien a w nocy kalkwasser , ciezko pojac ?

Tylko ze to jest metoda do malych baniaczkow dobra .

Normalnei to klepiemy te swoje reaktory :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bo magiczne coś w akwarium się kończy wchodząc w reakcję z wodą wapienną i spada poziom węglanów.;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie stety , po dluzszym czasie musisz to wiedziec i napewno tez cyztales , ze akwaria w ktorych sie przez dluzszy czas tylko zakraplalo kalkwasser maja bardzo niskie Kh , czytalem ze Kh potrafilo spasc az do Kh 5 dKH . Bajek Ci nei opowiadam , kalkwasser obniza KH .

Kiedys byl temat ze wystarcza sama kalkwasser aby utrzymac akwarium z koralami twardymi , podawalem ze wystarcza sama kalwkasser , ale pominelem fakt ze w tych akwariach dozuje sie pod kontrola CO2 i wtedy ten poziom Kh jest utrzymywany .

Sama kalkwasser obniza poziom KH .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.