Skocz do zawartości
Marqo

..

Rekomendowane odpowiedzi

.

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nr 1 - bingo

nr 2. kibel - chyba, ze masz problem z iloscia klavularii (te rozgwiazdki wprost uwielbiaja ja zjadac)

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezły z Ciebie spec Tomik jak po zdjęciu wewnętrznej części 5mm rozgwiazdy potrafisz rozpoznać gatunek i jeszcze stwierdzić co ma w jadłospisie ;D

A tak na poważnie - na 99% to asterina sp. - niegroźny glonożerca sporadycznie pojawiający się we wszystkich baniakach.

Kiedyś chodziły legendy jak to one się rzucają na sps'y(pewno i komuś pokolca też zatłukła ;D) ale po 4 letnich obserwacjach asterin w mojej solniczce(były tam też dwa typy clavularii gdyby kolega Tomik był zainteresowany) nie stwierdziłem żadnych ubytków ani na miękkich ani na twardych koralowcach za to często widywałem rozgwiazdy na glonach, których nie sczyścił skrobak z szyb.

Poniżej daję zdjęcia dwóch gatunków jakie bywały u mnie, oba osiągały od 0,5 do prawie 1cm:

700-mimetyzm.jpg

Druga bardziej znana - szara

spsstarfish.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ślimak zjada glony , pomoże Ci w czyszczeniu szyb w dzień niewidoczne wyłażą po zgaszeniu światła , rozgwiazda asterina sp. oczywiście , nie zjada korali , nie łazi po koralach , zjada glony aaa .. potrafi odgryźć rękę :)

szkoda , że się monti złamała , będziesz miał teraz dwie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Beresek, ja gatunku nie stweirdzilem nawet na 1% wiec spec ze mnie zaden, za to z ciebie na 99% :), kazdy z nas opisuje swoje doswiadczenia, u mnie w baniaku (nie tewierdze, ze identyczna jak ta) w najlepsze zywila sie clavularia.

PS. opis popularnego (tutaj w uk) kraba zwanego potocznie mitrax.

cytat ''Wszystkożerny, ale preferuje glony niższe, które zbiera szczypcami ze skały. Jak do tej pory, brak informacji o drapieżnych zachowaniach, jest nawet oferowany w sklepach jako glonożerca. Dość mało płochliwy jak na kraba. ''

szkoda, ze nie mialem wczoraj w skepie aparatu, zamiescil bym zdjecia jak morduje slimaka turbo a pozniej go zjada kawalep po kawalku.

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.