Skocz do zawartości
smk

Kalkwasser kalkulator

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem coś co może się przyda komuś kto chce stosować kalkwasser (limewater) jako uzupełnianie wody odparowanej - kalkulatorek ile kalkwasser dodawać max dziennie przy mixie 2 łyżki stołowe na galon wody RO (ok. 3,8L)

http://members.iinet.net.au/~conquest/andy/maswa/calccalc.html

Ale jako że swirlej tu jest od kalkwasser to niech sie wypowie :D

O właśnie przy okazji...

Swirlej znalazłem na forum jakims angielskim ze goscie do mixu kalkwasser dodaje ok 20ml octu, co podobno ma zapobiec rozbiciu rownowagi jonowej jesli kalkwasser jest dodawany zbyt szybko do akwa. Coś ci wiadomo na ten temat? Warto się tym zainteresowac czy nie zawracac sobie tym d.. głowy :D

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i trochę do poczytania o kalkwasser po angielsku

http://members.iinet.net.au/~conquest/andy/maswa/jan98.html

ENJOY :D

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepszym kalkulatorem to jest praktyka i wyczucie ,a octem to sie dobrze czysci pompy z kalku :D

Ale wiem ze dodaja tego octu , ja nie dodaje i niemam zamiaru .

Co innego kalkulator w metodzie Ballin`a tam raczej jest pomocny .

Ps; Pompy to czyszcze takim stezonym 25% , wkladam na 5 minut i wyciagam jak nowe :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a właśnie - jak czesto czyścić pompy przy stosowaniu kalwasser? raz na 2 - 3 miesiące? I po czym mam poznać bez rozbierania ze juz trzeba czyścić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w mixerze czyscze razw miesiacu zeby nie zaniedbac , a w akwarium to raz na pol roku czyscilem .

Bez rozbierania to raczej ciezko poznac , zwlaszcza w dzisiejszym swiecie :D hyhy :D

pozdr..

Ps; "Smyku" :D,jak chcesz to mozesz mi podesalc te rurki to sie pobawie w budowe tego odpieniacza , zwlaszcza ze nie mam co narazie z nudow robic , bo zamowilem czesci z Niemiec i musze czekac , a szlak mnie trafia jak czekam bezuzytecznie :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za propozycję ale akurat moj starszy kończy "udoskonalać" oświetlenie w mojej pokrywie do akwa i jest w twórczym nastroju to może z rozpędu zabierze się do odpieniacza. W poniedziałek skompletuje części i jeśli do środy mu przejdzie ten twórczy nastrój i nie podejmie się tego, to się skuszę na twoją propozycję :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ma wygladac mixer po zasypaniu kalciumhydroxid`em , wtedy nie trzeba kalkulatora ;)

( dwie duze lyzki stolowe z gorka , wtedy wapniaki czuja sie spoko )

gaga.JPG

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieoceniona jest Kalkwasser i plyn Lugola .

Glony wapienne rozwijaja sie naprawde dobrze , nienadazam ich sczysczac z szyb ;)

bc1.JPG

bc2.JPG

bc3.JPG

bc4.JPG

bc5.JPG

bc6.JPG

bc7.JPG

bc8.JPG

bc9.JPG

bc11.JPG

bc12.JPG

bc13.JPG

I na koniec artystyctne foto , zrobione z gory baniaka , przy okazji widac ze niezly jest ruch wody ;)

bc.JPG

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc fajne ktos pochwalic cie musi wiec jeszcze jedno calego baniaka ;):D;);)

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

etam , "wysypisko gruzu" juz bylo pokazywane ;)a na pochwalach mi nie zalezy , przynajmniej tutaj .

Lepiej jeszcze jedna ciekawa fota , ta ma nawet tytul " Odbicie kobry ": D

hg.JPG

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 2 ostatnie zdjęcia dobre dla tych co na kwasie jadą ;) - pewnie może zapewnić kilka ładnych godzin zabawy w przyglądanie się w te psychodeliczne zdjęcie hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.