Skocz do zawartości
smithpl

Dzikie kraby - przestroga

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie przed wczoraj rano bylem swiadkiem morderstwa na mojej rainfordi ktora smacznie sobie spala na skale.

Palaszowal ja maly dziki KRAB!!

O dziwo okazalo sie ze rybka Rainfordi nie byla martwa, wila sie i probowala wyrwac, jak juz ja oswobodzilem ze szponów to jeszcze sie ruszala i probowala plywac. Bylo dla nie juz jednak za pozno ...

Krab musial zlapac ja jak spala...

To jakby rozwiazalo moje dylematy, dlaczego i jak znikaja moje male rybki z nano i piko rafki.

Krabik ( mimo pozytywnych opisow w necie ) okazal sie typowym mordercą. Swoim dzialaniem podpisal wyrok na swoich pobratymców. Aktualnie eksterminacja w pico rafie dobiegła konca.

Dzis w nocy nastapi eksterminacja ze zbiornika glownego.

Podsumowujac, omawiane krabiki byly powodem znikniecia moich malych podopiecznych za w sumie 1,5k.

Przestrzegam przed pozostawianiem dzikich krabów w zbiornikach głównych.

Niestety w wyniku strat jake poczynil, jego bracia nie trafia do sumpa a jedynie prosta droga do kibla.

---

OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti.

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak je unicestwiles?

100x50x50. 250 litrow,sump 128 l. 150W HQI + 78W T5 actinic blue. odpieniacz AM Turboflotor 1000 BLUE, cyrkulacja 10000 l/h + obieg. skała (40kg) w wodzie od 21 marca 2009

KUPIE SZCZEPKI SPSOW - WARSZAWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tak masz szczescie ze daly sie zlapac, ja mialem tak dozego i mocnego ze zywcem go sie nie dalo musialem skale wyzucic

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pio rafie bylo to proste - wyjalem skalem przelalem RO i wypadly

W duzym wychodza noca na zer. Planuje przywiazac igle do kijka bamnusowego i je poprostu przebic.

Wiem ze to malo humanitarne ale na aktualnym poziomie wk... mam to gdzies - cel jest prosty ma ich nie byc.

Chyba ze zwroca mi koszty, ale na to raczej nie ma co liczyc :-)

---

OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti.

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koszty moze po czesc wroca jak sie rozmnoza to mozesz sprzedawac

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli jeszcze możesz zamieścić zdjęcia tych krabów to dla mnie byłoby to bardzo pouczające

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, fotek nie ma bo poszly do kibla,

ale byly cos jak te:

http://pl.reeflex.net/tiere/2605_Eupilumnus_sp..htm

tylko z mnejszymi szczypcami

drugi cos ala ten ale tez go dopadlem :-)

http://pl.reeflex.net/tiere/1175_Xanthias_lamarcki.htm

---

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mam nadzieję że orkiestra była na pogżebie :}

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

+ niebieskie 2 x 54 + LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
slawomirdyl :

Ale mam nadzieję że orkiestra była na pogżebie :}

Szum spływającej wody w klozecie był napewno :)

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako ze była to sekta "cichych nocnych łowców" odeszli nie w chwale a w ciszy, z delikatnym pomrukiem spuszczanej wody. W dali słychać było jedynie delikatne pojękiwania a nad głowami odczuć można było oddech obserwujących to z darzenie sępów ....

:)

---

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde, tez mam jakiegos wlochatego kraba, ale nie jestem pewien czy to ten, najgorzej bo chowa sie w skale z spsami i nie mam go jak wylapac, przynajmniej na razie.

Pozdrawiam

Marcin

===============================================

190L, 6x24W T5, 150W HQI, dużo pomp i innych dupereli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UWAGA na Paractaea monodi

http://pl.reeflex.net/tiere/1120_Paractaea_monodi.htm

Również przestrzegam przed krabami gapowiczami. Mnie osobiście osobnik opisywany wszędzie jako glonożerca(?!), pożar w niespełna kilka godzin 2 całe kończyny wężowidła! Stał tak ze szczypcami i urywał sobie po kawałeczku:( Żeby było mało, wężowidło jest okresie odchowywania młodych - nosi je na mackach. Strasznie mi przykro:(

Było morskie .... [CUBE 60L, 6kg LR, 4,5kg LS, Tunze 6025, Sera PS 130, 20W Led]

i będzie morskie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.