Skocz do zawartości
LUK4344

DSB

Rekomendowane odpowiedzi

Jak poznać że dsb juz działa, założyłem około miesiąca temu i według mnie nic sie nie dzieje

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO to trochę za krótko aby DSB zaczęło działać. Zasiedlałeś je jakoś specjalnie czy tylko żywy piach sypałeś?

30x30x40 czyli 36 l od 14 02 2009.8 cm LS, 4 kg LR,oświetlenie Led na Cree DIY, Koralia Nano, kaskada Aquaclear 200, odpieniacz DIY, grzałka 50W, sól Kent.

Koszt postawienia.... znikomy w porównaniu do obecnie planowanego zbiornika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

użyłem grysu koralowego i wymieszałem go z żywym piasech ze swojego akwarium.

P.S.

preparaty dotarły?

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotarły, wielkie dzięki. Ja mam u siebie DSB w zbiorniku (jakieś 7-8 cm) ale chyba nie działa jeszcze. Zasypałem samym piachem bo ciężko gdzieś dorwać jakieś żyjątka do DSB. A sam piach to jeszcze nie DSB. Trochę ze skały robaczków weszło w piach ale to jeszcze nie to co widziałem u innych. Ja sie zastanawiam czy nie wywalić piachu, wstawić kratownicę na dno akwarium i na tym ustawić skałę. Potem podpiąć kaskadę pod te kratownicę i kaskada wyciągała by cały syf spod skały. Taki filtr "podżwirowy" tylko bez żwiru. No może troszkę grubego grysu koralowego na kratkę. Ehhh tylko czy byłoby to lepsze od DSB takiego jakie mam teraz? Za skałą sporo syfu się odkłada.

Luk4344 a Ty masz DSB w sumpie czy w baniaku?

30x30x40 czyli 36 l od 14 02 2009.8 cm LS, 4 kg LR,oświetlenie Led na Cree DIY, Koralia Nano, kaskada Aquaclear 200, odpieniacz DIY, grzałka 50W, sól Kent.

Koszt postawienia.... znikomy w porównaniu do obecnie planowanego zbiornika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 10 cm w sumpie i 6 cm w zbiorniku głównym, tyle że w zbiorniku głównym dosypałem grys koralowy na dojrzałe juz podłoże z żywego piachu i widze że tam sie coś dzieje, czyli powstaja jakieś pęcherzyki z gazem, natomiast w sumpie przekrój wygląda jak w dniu zasypania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mama DSB w akwarium głównym i w sumpie. W akwarium po około 2 miesiącach zaczęło nabierać (patrząc z przodu) różnokolorowe warstwy, natomiast te w sumpie chodź minęło już ponad pół roku jest takie jakbym niedawno wsypał.

Moim zdaniem duży wpływ na wygląd DSB ma światło, zarówno te sztuczne jak i te naturalne (słoneczko).

pozdr

Tomek

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.