Skocz do zawartości
ozim

Jak pozbyć się glonów wapiennych

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie wydaje się dosyć przewrotne ale widziałem kilka zdjęć gdzie wszystkie skały są różowe. Nie do końca taki widok mi się podoba a glonów mam co raz więcej. Myślałem o jeżowcu ale podobno niedokładnie wyjada glony.

Może macie jakieś pomysły.

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli woda jest ok i glony nie maja z czego czerpac zapasow to predzej czy pozniej skala bedzie "czysta". Problem jest jak glony wciaz rosna, wtedy najpierw musisz znalesc przyczyne: RO ? DI ? Adsorber? Skala? Karma? Powodow jest wiele...

W kazdym wypadku powinienes miec jakas ekipe do czyszczenia. Podstawowe to pustelniki i slimaki. Dalej mozna kraby glonozercze lub jezowce...napisz cos o zbiorniku to sie zobaczy dalej...

Pozdrawiam

Daniel

160x50x60, 75W LED + 216W T5...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ozim :

Pytanie wydaje się dosyć przewrotne ale widziałem kilka zdjęć gdzie wszystkie skały są różowe. Nie do końca taki widok mi się podoba a glonów mam co raz więcej. Myślałem o jeżowcu ale podobno niedokładnie wyjada glony.

Może macie jakieś pomysły.

Daniel, ale kol. chodzi chyba o wapienne? albo ja nie zrozumiałam :)

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

SPRZEDAM:

-akwarium 100x70x55, sump, stelaż, hydraulikę;

-lampa DIY 2x150W HQI + żarniki Reeflux;

-lampa DIY 8x T5 39W

-OR 3500

LINK DO TARGOWISKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:-) myslisz? Jesli tak noto tylko jezowiec lub wyeleminowac calkowicie magnes z wody :-)

@Nika: Nawet nie wiesz co zrobilas :-) Propozycje z kawa tesciowa wciaz pamieta i sie teraz do ciebie wybiera bo ty i maly jej sie podobaliscie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Danol :

:-) myslisz? Jesli tak noto tylko jezowiec lub wyeleminowac calkowicie magnes z wody :-)

mg raczej się przyda :) @ozim, działalność jeżowców zanm tylko ze słyszenia, ale z kolei słyszałam odwrotnie-że heblują aż miło. i ja między innymi dlatego, takiego stworka nie posiadam, bo lubię ten "róż" na skale :)

Danol :

@Nika: Nawet nie wiesz co zrobilas :-) Propozycje z kawa tesciowa wciaz pamieta i sie teraz do ciebie wybiera bo ty i maly jej sie podobaliscie :-)

:) to ja się tylko cieszę! zaproszenie aktualne cały czas, ale Ty chyba przez Śląsk i na wstecznym jedziesz :)

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

SPRZEDAM:

-akwarium 100x70x55, sump, stelaż, hydraulikę;

-lampa DIY 2x150W HQI + żarniki Reeflux;

-lampa DIY 8x T5 39W

-OR 3500

LINK DO TARGOWISKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noto niestety tak jak Nika juz pisala: Jezowce. Kiedys mialem to nawet calkiem szybko mu szlo z czyszczeniem skaly lecz musi byc naprawde dobrze przymocowana. Taksamo szczepki bo inaczej poprzestawia po swojemu...

Nie lepiej w te miejsca gdzie skala przeswituje cos zasadzic?

@Nika: Noto niedlugo wprosimy sie na kawe. Musiz tylko powiedziec co malemu przywiesc a co tobie a raczej twojemu akwarium :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ozim a może zamontuj fiji purple lub superaktynikę, na nowo poznaj różowe algi wapienne i je pokochaj:D?

Mówię serio, może przy Twoim obecnym oświetleniu wyglądają nieciekawie, a podkreślając w/w rurami mogą nabrać kolorków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo i taka mozliwosc...

Mialem na probe Fijipurple i potwierzdam opinie olekszwarca. Roz jak w bajce ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam aktynikę ale nie fijipurple, powoli przymierzam się do wymiany żarników i właśnie świetlówek przy okazji chcę dorzucić 2*80 t5. Nie mówię że widok nie jest ładny jak dla mnie jest nienaturalny. Może macie jakieś fotki z baniakiem gdzie świeci fijipurple.

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, każdemu się co innego podoba. Osobiście nadziałem się na fiji purple KZ'ta, świetlówka po ok. 3 miesiącach zaczyna tracić ten czerwony kolor i staje się coraz bledsza i żółtsza- przynajmniej w mojej obserwacji, a wypaliłem już ich 3 lub 4 sztuki. Fajny efekt można uzyskać TL03 Philipsa w T8, T5 są produkowane tylko 24,39 i 54W wg. użytkowników nie ma porównania do tej wersji w T8, ja mam 80W i jako dodatek świecę blue actynic ati 2szt. światło jest inne, bardziej wpadające w błękit, róż, niesamowicie podkreśla zielone kolory.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.