Skocz do zawartości
chodi

Prosba o identyfikacje i porade

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mam dwa pytania. Po pierwsze wyroslo mi cos na skale co wyglada interesujaco ale nie jest podobne do niczego co w necie znalezc mi sie udalo:

3377-dziwne cos.jpg

A druga sprawa to oslonice. Rosnie mi tego mnostwo w tempie przerazajacym. Nie powiem, jest to piekne ale zaczynam sie niepokoic czy nie zarosnie calych kawalkow skal. Czy to stwarza jakies zagrozenie dla koralowcow ? I co to w ogole jest ? :-) to co widac to zwierze 'wlasciwe' ? czy to w ogole zwierzak ? czy cos siedzi w srodku ?

3377-oslonica.jpg

pozdrawiam serdecznie i czekam na opinie i porady

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chłopaki :-))))))

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forma "chłopaki" nie zachęca mnie do odpowiedzi, ale niech tam...

W akwarystyce morskiej istnieje pojęcie plag, ale jest ono bardzo subiektywne. Z wyjątkiem sinic i części niższych gkonów czy aiptasii, reszta jest nazywana plagą w sensie masowego pojawienia się (ale najcześciej znaczenie ma obojętne lub pozytywne)

Ponieważ nie pokazałeś organizmu który występuje często w akwariach, decyzja czy jest to plaga czy nie pozostaje w Twojej gestii.

pierwsze zdjęcie przedstawia coś podobnego między clawularią a anthelią. Ponieważ nie wiadomo co to może być pozostaje Ci obserwacja jak to rośnie- no i czy Ci sie podoba.

Co do osłonic to bardzo ciekawe zwierzęta, ale jesli zarastają Ci wszystko i widać że są ekspansywne to lepiej spróbować je powstrzymać.

Każdy ma inne podejście do morskiego- jeden chce mieć las akropor, drugi korale niefoto, trzeci ciekawe i niecodzienne zwierzaki. Każda decyzja jest indywidualna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.